N.P. Kaa Iya

Dit nationaal park met een oppervlakte van 3.441.115 ha. is gelegen in de Gran Chaco en is ontstaan op 21 september 1995.  

Het is een uniek gebied om te bezoeken, want je hebt er een behoorlijk goede kans om er de jaguar te kunnen spotten, alsmede de poema, de tapir, apen en andere zoogdieren.

Tijdens onze inspectietocht van 5 dagen hebben we tevens meer dan 100 vogelsoorten genoteerd.

 

Vanaf 4 dagen kun je een tour maken naar N.P. Kaa Iya. Ideaal is het wanneer je 5 dagen ter beschikking hebt, want je moet bedenken dat je een dag nodig hebt om er te komen en een dag om terug te reizen. En hoe langer je verblijf, hoe meer kans je hebt om dieren te spotten.


4 dagen

(of 5 dagen)

 

N.P. Kaa Iya


Wat je moet weten is dat het enorm heet is in deze zone, temperaturen boven de 40°C zijn normaal. Dus het wordt behoorlijk zweten.

Er komen niet alleen grote zoogdieren en vogels voor in het park, maar er zijn ook heel veel muggen en kleine steekvliegjes (polvorines). Je komt er dus niet zonder insectenbeten vandaan.

Het moge duidelijk zijn dat wij niet kunnen beloven of garanderen dat je een van de bovengenoemde diersoorten zult zien; we kunnen alleen zeggen dat ze zeer regelmatig worden gezien.

 

Als je met die drie zaken rekening houdt is het zeer zeker de moeite waard om er heen te gaan en zul je zeker enorm genieten van de fantastische belevenis om in het park te zijn.

 

Ook zul je één van de Jezuïetenmissies zien, San José de Chiquitos, met zijn prachtige kerk.

 

Een tour naar N.P. Kaa Iya kan gecombineerd worden met een bezoek aan Santiago de Chiquitos, Aguas Calientes en het Sanctuario van Chochis.

Wil je na je bezoek aan Kaa Iya doorreizen naar Brazilië, dan kan dit heel goed vanuit San José de Chiquitos, via Puerto Suarez naar Corumbá, met connecties naar Campo Grande.

 

De maaltijden in het park worden voor je bereid door de gids met behulp van de chauffeur en/of parkwachter.

 

Je overnacht in een tent die we voor je regelen. Ook een slaapmatje en slaapzak zijn inbegrepen. Wel dien je zelf voor een lakenzak te zorgen.

 

De tour vertrekt vanuit Sa. Cruz waar de gids je komt ophalen vanaf je hotel of hostal.

 

Je zult gezamenlijk de sleutels voor de toegangshekken van het park ophalen.

 

Naast de gids zal tevens een parkranger je begeleiden in het nationaal park. Hij zal hetzij in Sa. Cruz of in San José de Chiquitos instappen.

 

Je krijgt de gelegenheid om nog wat in te kopen in een supermarkt alvorens je op weg gaat naar San José. In N.P. Kaa Iya en in het kamp kun je niets kopen.

 

Wanneer je eenmaal de stad uit bent zul je genieten van het landschap. Er zal geregeld een stop worden gemaakt om even de benen te strekken.

 

Je komt over de langste brug van Bolivia, de brug van Pailón over de Río Grande. De befaamde oude brug is alleen nog in gebruik voor treinverkeer en zie je dan ook naast je liggen.

 

Na ongeveer 4 uur rijden kom je in de Jezuïetenmissie San José de Chiquitos aan.

 

Daarna duurt het nog ca. 3 uur voordat je in het kamp in het park aankomt. Tijdens dit gedeelte van de rit kun je soms al dieren onderweg tegenkomen die ook in het park leven.

 

Dezelfde avond nog zul je je eerste tocht kunnen maken om dieren te gaan spotten. Afhankelijk van je voorkeur kun je per auto of -deels ook- te voet er op uit trekken.

 

Vervolgens kun je elke dag ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds op ontdekkingstocht gaan met je gids en parkwachter, om zoveel mogelijk je kansen te benutten om de jaguar of jouw favoriete diersoort die in het park leeft te gaan zien.
Tussen de uitstappen door heb je gelegenheid om uit te rusten en te ontspannen.

 

Op de laatste dag wordt je teruggebracht naar Sa. Cruz waar je naar je hotel of hostal wordt gebracht.

 

In verband met de aan te vragen vergunningen en sleutels voor een bezoek aan het park dien je deze tour te plannen en tevoren te boeken om de gids de gelegenheid te geven alles goed voor je te organiseren. Bij voorkeur dienen er 5 werkdagen tussen je boeking en je bezoek aan het park te zitten.

 

Ter informatie delen we graag de volgende feiten met je over dit heel bijzondere nationale park.

 

De parkleiding van N.P. Kaa Iya heeft zich het lange termijn behoud van de biologische diversiteit in het park tot doel gesteld.

 

Het park herbergt endemische soorten van de Gran Chaco zoals de Jabalí, ook wel Solitario genoemd. De wetenschappelijke naam is Catagonus Wagneri. De aanwezigheid van dit dier was cruciaal om het park tot beschermd gebied te kunnen verklaren.

 

De Jabalí is een van de 3 inheemse soorten zwijnen of pecaries van Amerika. Wetenschappers meenden dat deze soort 15.000 jaar geleden was uitgestorven. Hoewel de Guaraní bevolking het dier kende en erop jaagde duurde het tot 1972 eer de zoöloog Ralph Wetzel de soort in de Gran Chaco herontdekte.

 

In 1987 werd de Jabalí opgenomen in de index van CITES waarmee de jacht en commercialisering van het dier verboden werd.

In de laatste 10 jaar werd de Jabalí in diverse zones van het N.P. Kaa Iya waargenomen. Niettemin is nog steeds onduidelijk hoeveel van deze dieren er voorkomen. Men weet wel dat het aantal beperkt is.

 

Vanaf maart 2005 zijn er onderzoeken geweest naar enkele aspecten van het woongebied van de Jabalí. Door middel van interviews met de plaatselijke bevolking, directe observeringen en pootafdrukken zijn er plaatsen en paden ontdekt die door de dieren bezocht worden.
Op deze plaatsen werden camera’s geplaatst die 24 uur per dag in werking zijn en die automatisch een foto maken als er beweging wordt waargenomen of lichaamswarmte van welk dier dan ook dat voorbij komt.

Van de 229 foto’s die gemaakt werden waren er 21 van de Jabalí. Soms alleen, maar ook in groepen tot 7 dieren, waarbij groepen van 3 dieren het meest voorkwamen. Evenals andere zwijnen en in tegenstelling tot zijn lokale naam Solitario, is het een sociaal dier.
Ook is bekend dat het dier de meeste activiteit vertoont tussen 8.00 en 13.00 uur. In tegenstelling tot andere soorten zwijnen geeft de Jabalí de voorkeur aan de heetste uren van de dag.

 

De clandestiene jacht en het kappen van zijn leefgebied vanwege de uitbreiding van de landbouw brengen zijn overlevingskans in gevaar.

De inspanningen tot behoud van de Jabalí zijn voornamelijk gelegen in het houden van bijeenkomsten met de plaatselijke bevolking waarbij zij geïnformeerd wordt over het belang van het voortbestaan van de soort en het plaatsen van borden die erop wijzen dat het jagen op de soort verboden is.

Voor het raadplegen van onze algemene voorwaarden en boekings- en annuleringsvoorwaarden, klik hier.