Tours Jezuïeten Missies (vanaf Sa. Cruz)

Veel meer dan kerken!
Mooie natuur, vriendelijke mensen, een ander levensritme!
Deze tour combineert cultuur met natuur.

 

Een wel heel bijzondere tour is die langs de Jezuïetenmissies. Ook wordt wel gesproken van het Jezuïetencircuit, en dan bedoelt men het "rondje" vanuit Santa Cruz naar: San Javier, Concepción, San Ignacio de Velasco, Santa Ana, San Rafael, San Miguel, San José de Chiquitos, en terug naar Santa Cruz. Dit zijn evenwel niet alle Jezuïetenmissies.

Je kunt al vanaf twee dagen de missies bezoeken, die ten oosten en noordoosten van Santa Cruz liggen.

Wil je het hele circuit doen, dan heb je wat meer tijd nodig. En wil je bijvoorbeeld ook de missie van Santiago de Chiquitos bezoeken, -die wat ons betreft een bezoek meer dan waard is- dan mag je wel aan vijf dagen tot een week denken.

Je moet namelijk bedenken dat de afstanden weliswaar niet zo groot zijn, maar dat de wegen in minder goede staat verkeren.

En je wilt natuurlijk wél de tijd hebben om de plaatsjes goed te bekijken.


 

Heb je:
Dan kun je de volgende plaatsen bezoeken:
2 dagen San Javier en Concepción
3 dagen

San Javier, Concepción en San Ignacio de Velasco
óf:
San José de Chiquitos, la Torre de Chochis en Santiago de Chiquitos

4 dagen San Javier, Concepción, San Ignacio de Velasco, San Miguel, San Rafael, Sa. Ana en San José de Chiquitos
5 dagen San Javier, Concepción, San Ignacio de Velasco, San Miguel, San Rafael, Sa. Ana, San José de Chiquitos, la Torre de Chochis en Santiago de Chiquitos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat de Jezuïetenmissies zo bijzonder maakt, is dat in Bolivia, anders dan in Argentinië of Paraguay, de kerken in tact zijn gebleven. Ze zijn gerestaureerd onder leiding van de architect Hans Roth en zelfs tot UNESCO wereld erfgoed verklaard! Het gebied van de missies is rijk aan cultuur en heeft een bijzondere geschiedenis.

 

We geven je alvast wat algemene informatie over de Jezuïetenmissies en hun geschiedenis.

Vroeger werd het gebied waar de missies werden gevestigd bevolkt door stammen die als nomaden leefden. De Jezuïeten stichtten in Paraguay een autonome religieuze staat en verspreidden zich van daaruit naar onder andere Bolivia. Hier werden nederzettingen gesticht met twee of drie priesters aan het hoofd en elke nederzetting kreeg zijn eigen leger waarvan gezegd wordt dat het het best getrainde leger van het continent was. Zij beschermden het gebied tegen de Portugezen in Brazilië en de Spanjaarden aan de andere kant.


De Indianen hadden profijt van het wonen in een nederzetting doordat zij zo konden ontsnappen aan het encomienda systeem (waarbij zij gedwongen werden te werken in ruil voor bescherming) en slavernij.

De missies beleefden hun hoogtijdagen onder priester Martin Schmidt. Hij liet de missies van San Javier, Concepción en San Rafael de Velasco bouwen en ontwierp diverse altaren en muziekinstrumenten.

De Spanjaarden gingen zich echter realiseren dat de Jezuïeten erg veel macht kregen en in 1767 werden de missies ontbonden en de Jezuïeten verbannen van het continent. Nadat de Spanjaarden zich ervan bewust werden dat de nederzettingen hun geen grote rijkdommen brachten verlieten ze deze al weer spoedig, gevolgd door de indianen. Wat overbleef waren landbouwgronden, en de prachtige kerken die je nu dus nog steeds kunt bewonderen.

De Jezuïeten hebben de indianen buiten de religie ook cultuur gebracht; hen werd geleerd muziekinstrumenten, o.a. harpen en violen, te maken van hout, hout te bewerken voor andere doeleinden en de instrumenten te bespelen. Eens per twee jaar wordt er een barokconcert gegeven in de kerken van de missies, waar wereldwijd veel belangstelling voor is.
Muziekinstrumenten en ornamenten worden nog steeds handmatig vervaardigd in deze regio. Je kunt deze bekijken en kopen in een van de werkplaatsen waar je de ambachtslieden aan het werk kunt zien.


De gehele streek ademt een bijzondere sfeer uit, het leven kabbelt er rustig voort. Een bezoek aan deze regio zul je niet snel vergeten.

Santiago de Chiquitos heeft bovendien een prachtige natuur te bieden.

Er zijn desgewenst verschillende (dag)wandelingen te maken naar bijv. een uitkijkpunt over de immense groene vallei van Tucavaca, een natuurlijk gevormde boog of oude rotstekeningen.


De Tucavaca vallei is beschermd gebied, waarin nog tapirs en jaguars voorkomen.
Santiago de Chiquitos is hoger gelegen dan de andere missies waardoor het er wat koeler is.

 

 

 • Inclusief:
  Privé transport;
  Spaans-, Duits- of Engelstalige gids afhankelijk van beschikbaarheid;
  Maaltijden vanaf de lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag;
  Overnachting(en) in hotel(s);
  Entreekosten.
 • Exclusief:
  Alle overige kosten die niet met name genoemd zijn.


 

Voor het raadplegen van onze algemene voorwaarden en boekings- en annuleringsvoorwaarden, klik hier.