Veel gestelde vragen:


Heb ik inentingen nodig voor Bolivia en zo ja, welke?

Ja, je hebt inentingen nodig. Wij zijn geen artsen en geven je daarover dan ook liever geen advies. Het beste is om in contact te treden met de plaatselijke gezondheidsdienst en daar navraag te doen. 


Moet ik malariatabletten meenemen?
Uitsluitend in het laagland van Bolivia komt malaria voor. Of je daarvoor malariatabletten wilt innemen c.q. meenemen is een persoonlijke keuze. Kom je aan in Sa. Cruz en reis je vervolgens door naar Samaipata, Sucre, Potos, de Salar de Uyuni en La Paz dan zou dat alleen voor je verblijf in Sa. Cruz relevant zijn. In de overige plaatsen komt malaria niet voor. Omdat wij geen artsen zijn kunnen we je daarover niet van een deskundig advies dienen. We raden ja aan contact op te nemen met de plaatselijke gezondheidsdienst.

Krijg ik last van de hoogte als ik in La Paz mijn reis begin?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Je zult vrijwel zeker naar adem happen. Het is beter om je reis door Bolivia te beginnen op geringere hoogte als je direct vanuit Nederland of België komt. In Santa Cruz is een internationaal vliegveld, we adviseren je daar te beginnen. Dan kun je geleidelijk aan de hoogte opbouwen. Het is sowieso verstandig op grotere hoogte rustig aan te doen en veel te drinken, met name water en (coca) thee. Koffie is minder geschikt omdat dat vocht afdrijvend is en alcoholhoudende consumpties zijn (aan het begin van je reis) niet aan te bevelen. Mocht je problemen krijgen met de hoogte dan is het verstandig af te dalen naar lager gelegen gebied en zo nodig een arts te bezoeken.


Is het af te raden om salades en fruit te eten in Bolivia?

Je kunt niet altijd voorkomen dat je tijdens je vakantie in Bolivia diarree zult oplopen, maar je kunt wel proberen dat zoveel mogelijk te voorkomen. Omdat het met de hygiëne in Bolivia op markten en in plaatselijke restaurants vaak wat minder gesteld is dan over het algemeen gebruikelijk is in Nederland en België, is het beter daar geen salades, rauwe groentes en gepeld fruit te eten. Ga je naar betere restaurants dan zul je daar waarschijnlijk geen hinder van ondervinden. Je kunt rustig fruit eten dat je zelf afpelt of afschilt. Het fruit in Bolivia heeft meestal veel meer smaak dan we in Europa gewend zijn!


Ik ben vegetariër. Kan daarmee rekening gehouden worden op de tours?

Ja, dat kan zeker. We vragen je dan ook aan ons door te geven of je vegetariër bent. De maaltijden zullen dan daarop aangepast worden. Het is ook verstandig om aan te geven of je allergisch bent voor bepaalde insectenbeten of voedselproducten en ons op de hoogte te stellen van eventuele gezondheidsproblemen.


Komt er in Bolivia dengue voor?

Ja, dat komt voor, net als malaria, uitsluitend in het laagland.


Welke kleding moet ik meenemen?

Dat hangt ervan af waar door welk gebied je reist. Als je een rondreis maakt door Bolivia luidt het antwoord: van zwembroek tot oorwarmers! Het is handig om verschillende ´laagjes´ kleding bij je te hebben zodat je naar believen wat uit of aan kunt trekken. Dus: een T-shirt met daarover een blouse, een fleece, een jas. Voor de Salar de Uyuni, Potosí en La Paz heb je wellicht behoefte aan een muts en handschoenen. Kom je in warme streken zoals Sa. Cruz, Rurrenabaque, Coroico, Trinidad of de Jezuïeten Missies dan is vooral katoenen kleding fijn en daar kan zwemkleding ook zeer goed van pas komen.


Wat voor weer kan ik verwachten?

Dat is afhankelijk van de tijd van het jaar. Het regenseizoen vangt aan in november, er valt dan af en toe een bui maar niet dagelijks. De maanden met de meeste regenval zijn doorgaans januari en februari.
Het is meestal overdag lekker warm tot heet, dat hangt samen met de streek waardoor je reist. ´s Avonds kan het afkoelen en fris zijn. De ´koudste´ (winter)maanden zijn van juni tot en met augustus. Als er een zuiden wind komt opzetten, een zgn. ´sur´ kan er nevel hangen of kan het zelfs miezeren of regenen wat voor kou zorgt. In de Salar de Uyuni is het in de maanden mei tot en met augustus overdag aangenaam warm en als de zon ondergaat kunnen de temperaturen dalen tot -25°C.


Hoe koud is het in de Salar de Uyuni?

Zie de bovenstaande vraag en het antwoord daarop.


Zijn er voldoende dekens tijdens de tour door de Salar de Uyuni?

Ja, tijdens de tours die wij organiseren door de Salar de Uyuni hoef je je daar geen zorgen over te maken. In de koudste periode van het jaar kun je overwegen een slaapzak mee te nemen.


Kan ik overal pinnen in Bolivia?

Nee, dat kan alleen in de grotere steden. Je kunt dan meestal kiezen of je bolivianos of dollars wilt pinnen. In kleinere plaatsen, op markten en in winkels heb je veelal niets aan dollars dus is het belangrijk om bolivianos op zak te hebben. Traveller's Cheques worden niet of nauwelijks meer gebruikt.


Hoe is het met de veiligheid gesteld?

Bolivia is één van de veiligste landen van Zuid-Amerika. Je moet natuurlijk wel je gezond verstand gebruiken en in grotere steden oplettend zijn, zoals je dat ook in Europa moet zijn. De plekken die minder veilig zijn, zijn vaak busstations. Let dus goed op je bagage en draag je paspoort en geld/pasjes op je lichaam. Geweld bij overvallen komt gelukkig nauwelijks voor in Bolivia. Het is verstandig extra alert te zijn wanneer je na een vermoeiende reis per nachtbus op je plaats van bestemming aankomt. Verder raden wij je aan altijd zélf je taxi uit te kiezen en niet in te gaan op adviezen van anderen zoals b.v. een politieagent. Deel je taxi nooit met andere reizigers tenzij je deze kent. Pin niet ´s avonds laat en laat geld en pinpas(sen) die je gedurende de dag niet nodig hebt achter in (de kluis van) je hotel zodat je er niet mee over straat loopt. Laat ook je paspoort in het hotel. Noteer altijd wat je afgeeft zodat er achteraf geen misverstanden over kunnen ontstaan.


Kan ik overal met dollars betalen?

Nee, je kunt niet overal met dollars betalen. Dollars kunnen van pas komen bij het betalen van de belasting op het vliegveld voor je internationale vlucht terug en verder is het mogelijk dat dollars geaccepteerd worden voor aankoop van duurdere souvenirs en grotere aankopen. Maar reken hier niet op.


Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken in Bolivia?

Dat hangt af van het soort telefoon dat je hebt. Als het een zgn. drieband telefoon is dan zal die hoogstwaarschijnlijk werken in Bolivia. Mobiel telefoneren met je Nederlandse of Belgische mobiele telefoon is wel duur. Er zijn in Bolivia overal telefoonwinkels van waaruit je kunt bellen.


Kan ik een chip voor mijn mobiele telefoon kopen in Bolivia?

Ja, dat kan in de grotere steden mits je daar de tijd voor hebt. Houd er rekening mee dat je telefoon op je naam geregistreerd moet worden en dat dat behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.


Is er Wi-Fi in Samaipata?

Ja, er is Wi-Fi in Samaipata, maar alleen in de betere hotels en in enkele restaurants. Denk eraan, dat de internet verbinding in Samaipata langzaam is.


Kunnen we voor jullie nog wat meenemen?

Dat mag altijd ;-) . Met een zak zoute dropjes of een pak bakkersspeculaas zijn we bijzonder blij!