Over Nationaal Park Amboró

Nationaal Park Amboró is een van de belangrijkste beschermde gebieden van Bolivia, zowel vanwege zijn schilderachtige schoonheid van diepe kloven, bergen, rivieren en watervallen als om zijn diversiteit aan flora en fauna.
Inmiddels zijn er 2.659 plantensoorten geregistreerd, hoewel er waarschijnlijk meer dan 3.500 verschillende soorten voorkomen. Er komen omstreeks 1.236 plantensoorten voor, die diverse endemische vogelsoorten aantrekken.
Gelegen in het Departement Santa Cruz, grenst het Nationale Park aan 4 provincies: de Provincie Manuel María Caballero, Florida, Andrés Ibáñez en Ichilo.
De omvang van het park is 637.600 hectare en het park is verdeeld in twee gebieden: de beschermde zone die geldt als het park dat 442.500 ha. groot is en de bufferzone die 195.100 ha. groot is.
 
N.P. Ambor

Nationaal Park Amboró is een van de minst aangetaste (sub)tropische habitats ter wereld. In het park komen de drie verschillende ecosystemen van de uitlopers van de Andes, de noordelijke Chaco en het Amazonebekken samen.
Het park werd in 1984 opgericht als het Wildreservaat German Busch, maar met behulp van de bioloog Noel Kempff en de Britse dierkundige Robin Clark werd het uitgebreid tot zijn huidige omvang.
Het park herbergt een ongelooflijke variëteit aan flora en fauna. Door zijn unieke geografische ligging zijn zowel diersoorten van het hoogland als van het laagland regelmatige bezoekers.
 
Landschap Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours Miereneter in Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours Landschap Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours

Je kunt veel bomen aantreffen die gewaardeerd worden om hun goede kwaliteit hout zoals de Mara (Swielenia), palmbomen zoals de Chonta (Astrocaryum), een enorme variëteit bromelia´s en orchideeën en beperkte bossen met reuzevarenbomen en bamboe.
Omdat het park zich uitstrekt over verschillende ecosystemen is de verscheidenheid aan dieren eveneens enorm.
Wellicht het meest indrukwekkend is de enorme hoeveelheid vogels die in het gebied voorkomen, inclusief de horned curassow, de quetzal, de cock-of-the-rock (rotshaantje) die vrijwel alleen in Bolivia voorkomt, en de meer voorkomende chestnut-fronted macaw en cuvier toekan.

Slingeraap in Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours

Wandelpad in Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours

Gordeldier in Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours

Volgens Robin Clark is Amboró een ecologisch meesterstuk: er zijn al 712 soorten vogels geteld, terwijl nog slechts 50% van het park grondig is onderzocht. De meeste in de Amazone voorkomende zoogdieren, komen in Nationaal Park Amboró eveneens voor. Onder hen bevinden zich capibara´s, peccaries (wilde zwijnen), tapirs, verschillende soorten apen zoals de brulaap en de capucijner aap, boskatten zoals de jaguar, de ocelot en de margay, en de steeds zeldzamere brilbeer, het enige type beer dat in zuid Amerika voorkomt.
Amboró is een plaats van bijzondere schoonheid. Eén bezoek is genoeg om zelfs de cynicus te overtuigen dat het werkelijk een van de laatste onaangetaste wildernissen op aarde is!
 

Uitkijkpunt in Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours    Orchidee Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours    Vlinder Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours    Zandstenen bergen Refugio Los Volcanes; foto Ben Verhoef Tours


Wij bieden vanuit Samaipata of Santa Cruz diverse tours aan naar de zuidzijde van N.P. Amboró, en meerdaagse tours naar de prachtige Eco Lodge van El Refugio Los Volcanes.