image descriprion

Acotango Trekking

De Acotango (6.038 m) is zeker een van de onbekendste 6.000-ers van Bolivia hoewel hij tot de makkelijkst bereikbare behoort. Alleen het uiterste topbereik verlangt het gebruik van pikkel en stijgijzers, buiten dat biedt de beklimming geen alpinistische moeilijkheden.

Het enige nadeel van de Chileens-Boliviaanse grensregio is dat de zeer sterke wind soms de beklimming van de top onmogelijk kan maken.
Je treft er de op de grootste hoogte ter wereld groeiende Quinual bomen aan, het Sajama Nationaal Park met de hoogte berg van het land, de reusachtige Laguna Chungura, de actieve vulkaan Guallatiri en de tweelingvulkanen Pomerape en Parinacota. Een fantastisch landschap dus, met daar middenin onze Acotango.

1e dag: Vandaag start je met een rit per auto van La Paz in de richting van de Chileense grens. Kort daarvoor buig je links af een hobbelige grindweg in, die kort langs een langgerekte en bontgekleurde vulkaanketen voert.
Over stuifzand doet de auto zijn best zo ver mogelijk naar boven te komen, desnoods met behulp van een schop.
De verdere afstand naar het kamp moet je lopen, meestal duurt dat zo'n 2 uur. Het kamp ligt, niet zo dicht bij als het zich laat aanzien, onder de voet van de berg op een brede hoogvlakte.

Hier sla je je tent op en wordt het avondeten bereid.
Je gaat vroeg slapen, natuurlijk niet zonder nog een keer van het ongelooflijke avondrood over het gebied van het Nationale Park te genieten.

2e dag: Nu wordt het menens, vroeg in de nacht pijnig je je om uit de tent te komen en begeef je je in het licht van je hoofdlamp op het eerst nog vlakke pad.
Beetje bij beetje wordt het pad steiler, later bekroond met een uitzichtrijke beklimming van een bergkam. Het eindstuk is weliswaar meestal bevroren maar nergens werkelijk moeilijk, zodat je al snel de panoramische top bereikt.

Je geniet van het oneindige uitzicht met de reusachtige kolos van de Sajama en de symmetrische Parinacota. Direct voor je verheft zich de kegel van de Guallatiri, een actieve eveneens meer dan 6.000 m hoge ijsvulkaan. De afdaling gaat over dezelfde route als de beklimming, aangekomen bij het kamp breek je je tent op en geniet je van een kleine maaltijd.

Dan loop je verder naar de auto en rijd je nog dezelfde dag naar La Paz terug.

 • Inclusief:
  Privé transport;
  Spaanstalige of basic Engelstalige gids, afhankelijk van beschikbaarheid;
  Overnachting in tent;
  Slaapmatje;
  Alle maaltijden vanaf lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag;
  Kookuitrusting;
  Transport van tent, eten en kookuitrusting;
  Entreekosten.
 • Exclusief:
  Schoenen;
  Slaapzak;
  Self-inflating matje/iso-matje;
  Transport/drager voor je persoonlijke spullen;
  Alle overige kosten die niet met name genoemd zijn.