image descriprion

Takesi Trekking

Niet voor niets wordt de Takesi Trail ook wel Inca Trek genoemd, hij wordt als de best bewaard gebleven pre-Columbiaanse weg van Bolivia beschouwd. Deze voormalige handelsroute werd gebouwd vóór de Inca-periode en was een van de belangrijkste verkeersroutes van de Altiplano naar de Yungas.
Grofweg de helft van het ongeveer 40 km lange traject is verhard en leidt over versleten trappen en langs oude waterkanalen en steunberen. Dat is hoe op de natte noordelijke helling van de Andes erosie wordt tegengegaan.

1e dag: Je reist per bus in circa twee uur van La Paz naar Ventilla. Vanaf dit punt ga je op weg richting Palca. Je volgt de route tot ongeveer ½ km voor het kruispunt van Palca. Vanaf hier leidt een pad aan de linkerkant langzaam bergopwaarts naar het bergdorpje Choque Khota.
De uitgang van het dorp wordt gemarkeerd door een bijzondere attractie, een pittoresk begraafplaats kapelletje bekroond met een enigszins krom adobe torentje.

Een goede twee uur later, na een makkelijke rivieroversteek, passeer je een enorme monoliet, genaamd Kuwich Kuchu, waar het pad zich splitst. Het lagere en bredere pad leidt naar de San Francisco mijn, het andere is de werkelijke Takesi Trail en leidt je met tal van bochten over verharde paden naar Alpacheta.

Met zijn 4.650 meter hoogte biedt deze pas een fantastisch uitzicht over de bergketen van de Cordillera Real met de nabijgelegen eeuwige sneeuwvelden van de 5.865 meter hoge ijsreus Mururata als hoogtepunt.

De afdaling leidt eerst over een goed bewaard gebleven pre Inca pad naar Laguna Luru Kheri, waar zich op 4.500 m hoogte een eerste kampeergelegenheid aandient.
Als je niet niet erg laat bent, kun je evenwel het beduidend warmere Takesi bereiken op 'slechts' 3.800 m hoogte. Daar is naar schatting ongeveer 2½ uur voor nodig vanaf het meer. Hier kun je bij een familie worden ondergebracht. Zo'n 20 minuten voorbij deze plaats is ook een aanbevelenswaardige camping te vinden bij een brug.

2e dag: Kort na de plaats Takesi voel je de temperatuursinvloed van de Yungas; onmiddellijk wordt de schaarse Punische vegetatie vervangen door gigantische varens, mossen, struiken en bosjes.

Je volgt de ver beneden je stromende Río Takesi tot je na ongeveer 1½ uur uitkomt op een prachtig uitkijkpunt met een kleine grot.

Dan wandel je rond de Palli Palali-berg en na ongeveer 45 minuten komt het dorp Kakapi in zicht, een bijna verlaten Andes-gehucht met een ruïne van een oude kerk. Alojamiento El Rosal verkoopt lokale gerechten en drankjes.

Nu ga je steil bergafwaarts naar de Río Kinsa Khata. Je steekt de rivier over via een kleine stenen brug.
Beneden aan de rivieroever kun je een bad nemen. Voor één keer gaat het pad een beetje omhoog en loopt langs enkele vakantiehuisjes naar de Río Takesi. Ook deze steek je over middels een brug, deze keer zelfs gemaakt van beton.

Vanaf hier heb je nog 1½ uur te gaan naar het kleine mijnwerkersdorp Chojlla, het eindpunt van deze trektocht.

Je reist per bus terug naar La Paz.

 • Inclusief:
  Transport;
  Spaanstalige of (basic) Engelstalige gids, afhankelijk van je keuze en van beschikbaarheid;
  Overnachting in tent of bij een familie;
  Slaapmatje;
  Alle maaltijden vanaf lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de tweede dag;
  Kookuitrusting;
  Transport van tent, eten en kookuitrusting;
  Entreekosten.
 • Exclusief:
  Schoenen;
  Slaapzak;
  Self-inflating matje/iso-matje;
  Transport/drager voor je persoonlijke spullen;
  Alle overige kosten die niet met name genoemd zijn.