image descriprion

Choro Inca Trail, groepstour of privé tour

Van maart tot en met november!

De Choro-route is ongetwijfeld een van de mooiste van Bolivia, want deze doorkruist alle vegetatie- en klimaatzones van het land in slechts 3 dagen.
Vanaf de bijna 4.900 m hoge Chukura-pas met uitzicht op adembenemende ijspieken, gaat het meer dan 3.500 verticale meters omlaag naar de dichte Yungas. Hier loop je over oude Inca-paden langs dichte bergbossen en woeste bergbeekjes en passeer je vele uitkijkpunten. Eerst daal je af op rustieke geplaveide paden, later geven bemoste junglepaden de weg aan, onderbroken door verschillende hangbruggen. Je komt langs kleine nederzettingen met enkele winkels en goede campings. De Choro Trek is ook erg populair bij lokale pelgrims en vooral in de paasweek wordt deze vaak afgelegd.

Dag 1: Meteen op de hoogte van de pas Cumbre Coroico word je afgezet door de buschauffeur. Je volgt de bewegwijzering 'Choro' op de rechteroever van het meer. Bij het kleine wachthuis moet je je eerst registreren voordat je de weg met enkele bochten volgt naar het volgende meertje. Hier kies je het pad dat aan het einde steil bergopwaarts naar de Chukura-pas leidt.

Nadat je genoten hebt van het geweldige uitzicht over een groot deel van het Andesgebergte, volg je het steile geplaveide pad met talloze slingers naar beneden, in een brede hoge vallei. Hier bevind je je erg dicht bij een aangrenzende steile kloof. Later doorkruis je groene weiden met enkele kleine ruïnes. Iets verder naar beneden steek je een beek over net voor het dorp Achura, waar een klein entree bedrag betaald moet worden. Nu volgt het steeds steilere geplaveide maar smalle pad het direct naast je vallende water van de bergbeek. 1 tot 1½ uur later bereik je de kern van het gehuchtje Challapampa waar je de rivier weer oversteekt en waar het kamp wordt opgezet in de vallei. Een kleine kiosk en een goed onderhouden toiletgebouw doen bijna denken aan de beschaving.
Je hebt 6 tot 7 uur nodig vanaf de pas tot hier.

Dag 2: Direct aan het begin van de wandeling moet je een zijrivier van de Río Chukura oversteken, waarvoor houten bruggen beschikbaar zijn. Bij hoog water wordt deze overgang een serieuze stresstest. Vervolgens leg je de volgende 8 km af over massieve stenen paden omringd door dichte subtropische bergbossen. Ongeveer 1½ uur later kom je door het dorp Choro, waar de rivier weer moet worden overgestoken, dit keer met een avontuurlijke hangbrug.

Dan loop je door steeds dichtere vegetatie langs de oevers van de Rio Huarinilla. Er zijn een aantal kleinere klimmen te overwinnen en het pad stijgt gedeeltelijk uit de jungle omhoog. Na nog eens 7 km en de oversteek van de Río Jacunmanini kom je bij een bijna ideale camping, maar helaas is er geen watervoorziening. 1½ uur later gaat de route verder langs een steil ravijn langs de Río Coscapa, waar je opnieuw wat hoogteverschillen wachten. Ten slotte steek je de kloof over via een goed versterkte houten brug terwijl je geniet van een prachtig uitzicht. Kort daarop komt dan de overnachtingsplek Bella Vista op 1.930 m in zicht. De naam is goed gekozen; je genieten echt van een prachtig uitzicht over de rivier.
Van Challapamapa naar hier is het iets minder dan 8 uur.

Dag 3: Na 2 uur gemakkelijke klimmetjes en afdalingen door dichte bergbossen komt een echt rustiek hutgebouw in zicht, het Casa Sandilliani op 1.974 m. Hier woont naast verschillende diersoorten ook de sympathieke Japanse Tamiji Hanamura. Hij is altijd blij wanneer vermoeide wandelaars een tussenstop maken bij hem.
De rest van de weg leidt nu duidelijk bergafwaarts; 7 km zijn het nog tot het op slechts 1.274 m hoogte gelegen eindpunt Chairo. Het pad wordt breder en slingert naar beneden. Gelukkig is het oppervlak erg goed begaanbaar, dus je bereikt je eindbestemming in minder dan 2½ uur. In Chairo zijn er restaurants en winkels.
Een privé jeep zal je hier opwachten om je naar Coroico te brengen. Later in de middag keer je per lokale bus terug naar La Paz.

 • Inclusief:
  Transport heen naar de Cumbre;
  Transport van Coroico terug naar La Paz per bus (alléén bij privé tour);
  Spaanstalige of basic Engelstalige gids, afhankelijk van je keuze en van beschikbaarheid;
  Entreekosten (alléén bij privé tour);
  Kosten voor kamperen (alléén bij privé tour);
  Overnachting in tent;
  Slaapmatje;
  Alle maaltijden vanaf lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag;
  Kookuitrusting;
  Transport van tent, eten en kookuitrusting.
 • Exclusief:
  Transport van Coroico terug naar La Paz  per bus (bij de groepstour);
  Entreekosten (bij de groepstour), ca. Bs. 20 p.p.;
  Kosten voor kamperen (bij de groepstour), ca. Bs. 15 p.p. per nacht;
  Schoenen;
  Slaapzak: breng je eigen slaapzak mee of huur er een;
  Self-inflating matje/iso-matje;
  Transport/drager voor je persoonlijke spullen;
  Alle overige kosten die niet met name genoemd zijn.