image descriprion

Condoriri Trekking

Boven het gehucht Tuni kom je voorbij schilderachtige meertjes aan de basis van het met ijs gepantserde Condoriri gebergte, een van de mooiste en kolossaalste bergstreken van Bolivia.

1e dag: Je vertrekt vroeg per taxi vanuit La Paz, eerst ga je over de hoofdweg naar Copacabana, dan rechtsaf een zij-dal in, aan het einde waarvan zich het schilderachtige dorpje Tuni bevindt, onmiddellijk naast het Tuni stuwmeer dat als waterbekken voor La Paz dient. Van hieruit start de trekking met de lastdieren door een beeldschoon dal naar het hoge kamp.
De trek duurt ongeveer 3 uur en gaat grotendeels over vlak terrein. Aan het meer wordt het kamp opgeslagen, opwindend dichtbij de talrijke rots- en ijspieken van het Condoriri Gebergte.

2e dag: Als hoogste top van het voorgebergte van Condoriri biedt de Cerro Austria vanuit de verte bezien een imposante aanblik. Wie zijn ten minste 5.300 m hoge symmetrische rots-piramide vanaf het Tuni Meer voor het eerst in het zicht krijgt kan nauwelijks geloven dat deze zo afwijzend overkomende rots-gestalte op eenvoudige manier probleemloos te beklimmen is.
Bovendien verheft de berg zich direct boven het basiskamp aan de voet van het Condoriri gebergte van waaruit ettelijke bergen in dit gebied beklommen kunnen worden. Daarom wordt deze vaak als ingang voor de lastigere doelen zoals de Pequinio Alpamayo of de Condoriri zelf benut.
Omdat het uitgangspunt al hoog gelegen is, blijven nog slechts zo'n 700 hoogtemeters en ongeveer 3 uur klimmen over. Het pad is goed en bedekt met brede losse stenen en groene weidegrond in een klein zadeldal. Hier krijg je plotseling vrij uitzicht over de geweldige ijsvlakten onder de Condoriri en de respect afdwingende ijswand. Maar je gaat de brede kam verder op over het steile pad met gravel. Op de top betoveren niet alleen de uitzichten naar beneden op de talrijke meren; bijna de gehele Cordillera Real laat zich vanaf hier aanschouwen, op heldere dagen kan men zelfs het niet ver verwijderde Titicacameer in het gezichtsveld krijgen. Bij de weg naar de top daal je ook weer af en overnacht je nogmaals aan het meer.

3e dag: Vandaag moet je eerst een meer dan 5.000 m hoge pas overwinnen, eventueel blijft er tijd om van daaruit de 5.250 m hoge Mirador (uitkijkpunt) 'mee te nemen'. Omdat je toch al op 4.600 m overnacht hebt, is deze beklimming goed te maken. Verder gaat het door heerlijk groene bergweiden, onder de wilde rots- en ijstop van het Condoriri gebergte door tot aan het kampement Maria Lloco. Dit bevindt zich direct onder de gelijknamige berg.

4e dag: De dag etappe van vandaag staat geheel in het teken van een berg, maar wel een heel bijzondere. De Huayna Potosí met zijn perfecte piramidetop met glanzende eeuwige sneeuw behoort niet zomaar tot de meest begeerde doelen van bergbeklimmers in Bolivia. Van alle kanten steekt hij duidelijk boven de massa van het Andesgebergte uit, een blikvanger tijdens de hele wandeling. Eenvoudig te beklimmen is hij niet, maar als je wilt kun je het aansluitend aan de tour proberen.
De weg voert je vandaag in ieder geval alleen om de berg heen, tot aan het aanvangspunt bij de Zongopas. Daar wacht de taxi en ongeveer 3 uur later geniet je, terug in La Paz, van de genoegens van de civilisatie.

 • Inclusief:
  Transport;
  Spaanstalige of basic Engelstalige gids, afhankelijk van je keuze en van beschikbaarheid;
  Overnachting in tent;
  Slaapmatje;
  Alle maaltijden vanaf lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag;
  Kookuitrusting;
  Transport van tent, eten en kookuitrusting;
  Entreekosten.
 • Exclusief:
  Schoenen;
  Slaapzak;
  Self-inflating matje/iso-matje;
  Transport/drager voor je persoonlijke spullen;
  Alle overige kosten die niet met name genoemd zijn.