image descriprion

Apolobamba Trekking

De tour voert door imposante berggebieden in het ongerepte noorden van Bolivia. Groene landschappen, met ijs bedekte bergen en ruige rotsformaties, ver weg van de grote steden. Puur natuur, zonder geluiden van beschaving, stank of vervuiling. Er zijn kristalachtige lagunes en stromende beken en ontelbare schilderachtige plekken.

1e dag: In La Paz ontmoet je je gids en staat de auto gereed om naar Pelechuco te vertrekken. Omdat de grotendeels onverharde wegen in zeer slechte staat zijn, heb je de rest van de dag nodig om daar aan te komen. De route is alles behalve saai en gaat door een adembenemend en weinig betreden Andesgebied. Met sneeuw bedekte 5.000 m hoge bergen, wilde bergkammen, groene weidevlakten en bruisende watervallen omzomen de weg. Ook Pelechuco (3.500 m) zelf is nog absoluut niet toeristisch. Je avondmaaltijd heb je in een eenvoudig hotel, waar je ook overnacht.

2e dag: De wandeling gaat over oeroude Incapaden en over een 4.000 m hoge pas door ongelooflijk groene hoogvlakten. Een kleine beek langs de weg zorgt ervoor dat de watervoorziening gewaarborgd is. Je kampeert bij de rivier Illo Illo op nog slechts 3.800 m. De totale waldeltijd is zo'n 5 uur waarbij je 600 hoogtemeters moet overwinnen. Nadat de tenten zijn opgezet kun je relaxen, rond wandelen of proberen een van de talrijke vissen in de Illo Illo te vangen. De kok bereidt overigens ook een avondmaaltijd.

3e dag: Je start vroeg vandaag. De Sunchuli pas op zo'n 5.100 m hoogte vormt in de letterlijke zin des woords het hoogtepunt van de trek met prachtige Andespanorama's. Geweldige bergmassieven bepalen de directe omgeving, deze zijn deels nog nauwelijks betreden. Je moet wel 1.300 hoogtemeters overwinnen. Een forse mars dus, maar de fantastische uitzichten en het onaangetaste landschap zijn je beloning voor alle moeite. Na goed 6 uur bereik je het kamp en snel zet je de tent op. Je kampeert in de Sunchuli Vallei, dicht bij de beroemde goudmijnen, welke al bij de Inca's in gebruik waren. Als je wilt kun je nog een korte blik daarop werpen.

4e dag: De ruïnes van Inca Kancha zijn je volgende doel, maar eerst moet je een steile en winderige pas over, wederom met weidse en prachtige uitzichten. Inca Kancha zelf ligt op zo'n 4.200 m hoogte, dus het kan 's nachts weer erg koud worden. Maar je bent goed voorbereid en de ruïnes zijn zeker bezienswaardig. Ook vandaag heb je weer circa 6 uur wandeltijd nodig. Het kamp ligt direct naast een schilderachtige waterval met gelegenheid tot douchen. In de openlucht natuurlijk, met de daarbij passende lage watertemperatuur, precies goed na een inspannende wandeldag. De avond kun je bij het kampvuur voor de tent doorbrengen.

5e dag: Je begint weer met een 5.000 m hoge pas, ook hier is het uitzicht fantastisch, in de eerste plaats op de meer dan 5.800 m hoge Akhamani, een van de vele heilige bergen van Bolivia. Prikkelend dichtbij is zijn met ijs bedekte top, maar je krijgt nog talrijke andere Andesreuzen in het zicht. Vervolgens wandel je, omgeven door met sneeuw bedekte toppen naar het volgende kamp op 4.300 m. De route van vandaag is niet zo lang; in 5 uur moet die overbrugd zijn. Ook deze nacht beleef je de Andes weer in al haar grootsheid, maar ook met haar verfrissende nachtelijke kou. Ongelooflijk helder zijn de sterren boven je te herkennen door een kombinatie van hoogte en de zuidelijke ligging. De naam van het kampement is overigens Jatun Pampa.

6e dag: Bij de kampeerplek bevinden zich een paar kleine huisjes, de eerste tekenen van beschaving. Paden vol stenen en dicht bergoerwoud omgeven de weg naar beneden naar Curva, het eerste kleine berggehucht sinds lange tijd, op goed 3.700 m hoogte gelegen. Hier is een kleine lagune maar ook een eenvoudig winkeltje en een warm bed voor de overnachting. Na 4 tot 5 uur zul je daar aankomen, zodat er genoeg tijd over blijft om het dorpsleven en het plaatsje een beetje nader te bekijken. Of om eenvoudigweg uit te rusten. Dat zou niettemin jammer zijn want je kunt hier interessante overblijfselen van de Kalawaya cultuur ontdekken. 's Avonds staat je een gemeenschappelijk avondeten te wachten om de terugkeer in de beschaving een beetje te vieren.

7e dag: Vandaag ga je weer terug naar La Paz; het vertrekpunt daarvoor is het dorpje Charazani aan de oostelijke oever van het Titicaca Meer. Hier ben je nog slechts 280 km van La Paz verwijderd. Vanwege de betere bestrating is de terugreis duidelijk korter dan de heenreis. Niettemin heb je een rit van een goede 8 uur voor de boeg, maar wederom door een onovertroffen landschap. Tijdens de gehele rit heb je het diepblauwe Titicaca Meer in zicht met zijn haast oneindige wijdte. Daarboven verheffen zich de bekende Andesreuzen en de -hopelijk- azuurblauwe hemel. Onderweg maak je hier of daar een stop.
's Avonds bevind je je weer in de drukke metropool.

 • Inclusief:
  Transport;
  Spaanstalige of basic Engelstalige gids, afhankelijk van je keuze en van beschikbaarheid;
  Overnachting in tent;
  Slaapmatje;
  Alle maaltijden vanaf lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag;
  Kookuitrusting;
  Transport van tent, eten en kookuitrusting;
  Entreekosten.
 • Exclusief:
  Schoenen;
  Slaapzak;
  Self-inflating matje/iso-matje;
  Klimuitrusting (kan in La Paz gehuurd worden);
  Transport/drager voor je persoonlijke spullen;
  Alle overige kosten die niet met name genoemd zijn.