image descriprion

Trekking door de Cordillera Real

1e dag: Je wordt opgehaald bij je hotel in La Paz voor de reis van ca. 4 uur naar het plezierige en mooi gelegen bergdorp Sorata. Eerst ga je langs de oevers van het Titicaca Meer en dan via adembenemende bergwegen over een pas met goed uitzicht op de berggiganten Ancohuma en Illampu. Over slingerende wegen gaat het naar beneden naar Sorata.
Je gids zal op zoek gaan naar ezels die de bagage zullen dragen. Een rustige dag dus, morgen gaat het echt beginnen, je zult in Sorata overnachten.

2e dag: Je hebt gelijk een fikse klim voor de boeg van 2.700 m naar 3.900 m. Omdat je al goed geacclimatiseerd bent zal dit niet zo'n probleem zijn. Daarbij komt dat de ezels de zware bagage dragen en jij alleen met je dag-rugzak hoeft te lopen. Je zult het hoge dal van de Ancohuma in gaan, gelegen vlakbij de Noordoost flank van de Illampu. Hier zul je overnachten (3.900 m). De klim neemt ongeveer 6 uur in beslag.

3e dag: Na het ontbijt begin je direct met een klim van circa 2 uur tot je de Kurahuasirin Pas hebt bereikt op 4.479 m. Vanaf deze hoogte heb je een geweldig uitzicht op de Illampu bergketen. Dan daal je weer af naar je volgende kampeerplek. Hier zul je ongeveer vier uur voor nodig hebben. Het kamp ligt, net als gisteren, op een hoogte van 3.900 m. Het diner wordt bereid door de kok en een heerlijke nacht wacht op je op deze afgelegen plek.

4e dag: Wederom begint de dag met een klim. In twee uur zul je de Sarani pas op een hoogte van 4.500 m bereiken die je over moet. Hier zul je genieten van prachtige uitzichten op de onbekende maar zeker niet minder indrukwekkende Negruni-bergketen met zijn ijzige toppen van meer dan 5.000 m. Dan gaat het bergafwaarts. In drie uur tijd zul je het volgende kamp bereikt hebben bij het gehucht Ajolpaya op 3.900 m. Wat kun je verwachten in dit mini gehucht? Elektriciteit, stromend water en internet uiteraard niet. Maar de natuurlijke omgeving is waar je van zult genieten.

5e dag: Je zult het niet geloven maar de dag begint weer eens met een klim, deze keer is het doel de Silsani Pas op 4.650 m. Weer een stukje hoger dan de vorige dagen. Vanaf de pas zul je de machtige Cordillera Real bewonderen in al haar schoonheid. Vandaag bevindt het kamp zich aan een rivier, Chacapa genaamd. Dus als je een bikkel bent kun je je weer eens baden in het koude water. De totale wandeltijd voor vandaag is zes uur.

6e dag: Vanaf de rivier, je raadt het al, gaat het weer twee uur bergop. De Keakeani Pas wacht op je op een hoogte van 4.650 m in een prachtige en zelden betreden omgeving. De bergketens die je vanaf hier kunt zien zijn nauwelijks bezocht. Vervolgens zul je een lange afdaling maken naar de Amawaya Vallei. Hier bij Palca, is je volgende kampeerplek, die je na vijf uur afdalen bereikt, op nogmaals 3.900 m, met drie huisjes nauwelijks een gehucht te noemen. Als je veel geluk hebt kun je wellicht iets kopen.

7e dag: Vandaag zul je nog iets hoger klimmen naar de Hankolacaya Pas die op 4.700 m ligt. Weer heb je schitterende uitzichten over een geweldig berglandschap. Na in totaal zes uur bereik je het kamp in de Amawaya Vallei op een verfrissende hoogte van 4.450 m, De lucht is zeer helder en je kunt 's nachts diverse sterrenstelsels waarnemen.

8e dag: Je zult vandaag over bijna 5.000 m heen stijgen wanneer je de Hanquekota Pas beklimt. Eenmaal boven kun je de grote jongens van het massief bewonderen. Als je afdaalt in de Janquequota Vallei kun je het pittoreske meer, Quta Thiya zien liggen. Hier zul je overnachten op een hoogte van 4.420 m.

9e dag: De pas van vandaag is slechts 4.600 m en die zul je al snel bereikt hebben. Kort hierna bevind je je in het gebied van Cheqapa waar enkele, tegenwoordig gesloten, oude goudmijnen te vinden zijn. Wie wil kan zijn geluk beproeven en in de buurt het kostbare metaal zoeken. Dan gaat het nogmaals omhoog naar het kamp, Ajwani, genaamd. Het kamp ligt op een trotse 4.700 m hoogte. Een waanzinnige plek om te overnachten, geen geluid van de beschaving is er te horen.

10e dag: Je hebt vandaag circa zes uur nodig om twee hoge passen te bedwingen, de 4.860 m hoge Janchallani Pas en de iets hogere Juri Quta Pas die op 4.900 m ligt. Je nadert onmiskenbaar de wat bekendere regio van de Cordillera Real met de steile oprijzende Condoriri-keten. Het kamp ligt op 4.700 m, slechts 200 m onder de pas Juri Quta en draagt dezelfde naam.

11e dag: Het hoogste punt van de trekking ligt op je te wachten, de Apacheta Pas met een hoogte van 5.100 m met de daarvóór gelegen, respect afdwingende ijswanden van de Condoriri. Als je wilt kun je nog wat verder klimmen naar de top van de berg Austria die op 5.300 m ligt. De top is eenvoudig te bereiken en je hebt er geen alpine ervaring voor nodig. Dan is het tijd om af te dalen naar 4.650 m waar het basiskamp voor de Condoriri-keten is gelegen waar je zult overnachten. Pittoresk gelegen aan de oevers van het Chiara Quta Meer. Vanuit dit basiskamp vertrekken alle beklimmingen naar de 'belangrijke' toppen van de Condoriri-keten. Met wat geluk kun je hier zelfs een biertje kopen. En er zijn houten kleine houten toilethokjes.

12e dag: Deze prachtige plek is zo heerlijk dat je er een hele dag zult blijven, je kunt ontspannen of in de omgeving van het kamp wat rond wandelen. Een alternatief is een van de 'kleinere' bergen te beklimmen van de Condoriri-keten of de gletsjer verkennen, wat overigens niet gevaarlijk is.

13e dag: Vandaag vervolg je weer de route, zes uur lopen voor de boeg. In deze tijd zul je 2 passen van ongeveer 5.000 m oversteken. Nadat je de laatste beklommen hebt daal je af in de Liviaosa Vallei waar je je laatste nacht van deze prachtige trekking zult doorbrengen in de tent. Opmerkelijk veel zuurstof hier, omdat je bent afgedaald naar 3.750 m. Wederom een prachtige plek in de ongerepte natuur.

14e dag: De laatste dag van een geweldige tocht staat op het programma. Het gaat overwegend bergafwaarts naar Chacapampa in de Zongo Vallei. Hier komen de poema en de brilbeer nog voor. De kans dat je één van deze bijzondere maar schuwe dieren te zien krijgt is echter zeer klein. De vegetatie is in ieder geval erg bijzonder.
In de Zongo Vallei zul je worden opgepikt door de auto die je over de Zongo Pas heen brengt, waar je de beroemdste berg van Bolivia passeert, de Huyna Potosí. Vervolgens rijd je verder naar La Paz waar je in de middag aankomt.

Deze trekking is ook mogelijk met diverse topbeklimmingen.

 • Inclusief:
  Transport;
  Spaanstalige of basic Engelstalige gids, afhankelijk van je keuze en van beschikbaarheid;
  Overnachting in tent;
  Slaapmatje;
  Alle maaltijden vanaf lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag;
  Kookuitrusting;
  Transport van tent, eten en kookuitrusting;
  Entreekosten.
 • Exclusief:
  Schoenen;
  Slaapzak;
  Self-inflating matje/iso-matje;
  Klimuitrusting (kan in La Paz gehuurd worden);
  Transport/drager voor je persoonlijke spullen;
  Alle overige kosten die niet met name genoemd zijn.