image descriprion

Oude Handelsroute
van Samaipata naar Sucre of v.v., privé tour, 3 dagen

De eerste dag staat in het teken van de legendarische Che Guevara.
In Vallegrande bezoeken we het ziekenhuis waar Che's lichaam aan de wereldpers en het volk werd getoond na zijn executie. Je ziet hier de op een muur gekopieerde afscheidsbrief aan zijn kinderen.
We bezoeken vervolgens het uitstekend gedocumenteerde museum ter ere van Che en het mausoleum waar Che meer dan 30 jaar begraven heeft gelegen. Ook gaan we naar de plek waar Tania Bunke, de enige vrouwelijke guerrillastrijder die sneuvelde tijdens de gevechten, begraven werd. Tevens zullen we de lunch gebruiken in Vallegrande.
's Middags rijden we via het authentieke dorpje Pucará naar La Higuera. Dit is een prachtige route waarop regelmatig condors te zien zijn. In Pucará houden we een pauze om door de straatjes te slenteren en wellicht op de Plaza een praatje te maken met de vriendelijke bevolking.
Indien de tijd het toelaat rijden we over een bergrug die mooi uitzicht biedt over de Río Grande via Abra de Picacho naar La Higuera.
Je zult genieten van een diner bij kaarslicht en overnachten in La Higuera in het romantische hostal dat in Che's tijd het huis van de telegrafist was.

Op de 2e dag bezoeken we de school waar Che geëxecuteerd werd. Tegenwoordig is er een klein museum in gevestigd. Vervolgens bekijken we de drie standbeelden ter ere van Che op de Plaza. Dan zijn er 3 opties:

 • We maken een wandeling van circa 3½ uur via de Abra de Batán naar de Quebrada del Churo, de plek waar Che gevangen werd genomen. We maken een behoorlijke afdaling en klim. Na de lunch dalen we per auto af naar de Río Grande.
 • Je gaat downhill biken* naar de Rio Grande. La Higuera ligt op ca. 2.040 m hoogte en je daalt in ongeveer 2 uur af naar circa 1.000 m. Aan de oever van de Río Grande heb je gelegenheid om uit te rusten of je kunt even zwemmen in de rivier. We nemen een lunchpakket mee. Er rijdt een auto mee om je fiets op te halen en zelf word je opgehaald op de brug over de Río Grande om de reis te vervolgen.
 • We dalen per auto af naar de Río Grande. Ons doel is om later in de omgeving van Nuevo Mundo een 90 m hoge waterval te gaan bekijken (indien weg- en weersomstandigheden dat toelaten). We nemen een lunchpakket mee voor onderweg. De wandeling van de plek waar we de auto parkeren naar de waterval duurt ca. 45 minuten.

Tijdens de afdaling van La Higuera naar de Río Grande krijg je een prachtig en gevarieerd landschap te zien en waarschijnlijk papegaaien, gieren en andere vogels. Op de indrukwekkende brug over de Rio Grande maken we een stop. Het landschap tussen de Río Grande en Nuevo Mundo is zeer afwisselend; cactussen, zwarte aarde, rode rotsen, uitzichten op de rivier en bergen. We rijden langs het gehuchtje El Oro met zijn witte huisjes, rode daken, zwarte aarde, groene bananenbomen en suikerriet.
Als je voor de 3e optie hebt gekozen gaan we bij Nuevo Mundo de wandeling naar de waterval maken. Wellicht treffen we daarna in Nuevo Mundo een weefster die handgeweven kleden maakt. Vervolgens rijden we naar Villa Serrano. Dit is een leuk plaatsje dat bekendheid geniet vanwege de grootste charango ter wereld die we er kunnen bekijken als er voldoende tijd is. Dit op een gitaar lijkend instrument wordt tweemaal per jaar bespeeld door meerdere personen tegelijk.
We overnachten in Villa Serrano.

Op de 3e dag kunnen we mogelijk een charango-maker bezoeken in zijn huis/werkplaats. Hij geeft uitleg hoe de charango gemaakt wordt, van welke houtsoort, etc.
Valt deze laatste dag van de tour op een zondag, dan rijden we vervolgens direct naar Tarabuco om de beroemde en kleurrijke markt te bezoeken.
Is het geen zondag dan doen we het rustiger aan. Weer op weg genieten we van het veranderende landschap, hogere bergen, een andere stijl huizen en andere gewoontes.
In Tomina zien we een van de oudste kerken van Chuquisaca. Vlak voor Zudañez rijden we de berg Calle Calle op om er een korte wandeling te maken en te genieten van het schitterende uitzicht over de omgeving waar vrijheidsstrijders Padilla en Juana Azurduy hun gevechten leverden. We passeren een prachtige kloof. Afhankelijk van de tijd kunnen we er doorheen lopen om te genieten van de natuur en de Kolibrie gigante, de grootste die bestaat, te zoeken.
Na de lunch rijden we door naar Sucre, waar de tour eindigt.

 • Inclusief:
  Transport in 4WD;
  Spaanstalige, Engelstalige of Duitstalige gids, afhankelijk van beschikbaarheid;
  Entreekosten;
  Maaltijden vanaf de lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag;
  2x overnachting.
 • Exclusief
  *De kosten voor het huren van een mountain bike in La Higuera (optioneel);
  Alle kosten die niet met name genoemd zijn.