image descriprion

Sajama Trekking

De hoogste berg van Bolivia maakt grote indruk door zijn vrijstaande positie en is door ervaren en fitte bergbeklimmers vanuit La Paz in vier dagen te beklimmen.

De omgeving rond de berg, 80.000 ha, is sinds 1939 beschermd en is genoemd naar de berg, Nationaal Park Sajama. In deze regio zijn meerdere vulkanen en je kunt hier de op de grootste hoogte groeiende bomen ter wereld vinden, de Quinual boom. Vicuña's, condors, Andes poema's, gordeldieren, flamingo's en wilde Andes kat-achtigen komen hier voor.

1e dag: per bus of per jeep rij je eerst naar Patacamaya, een klein dorp aan de hoofdweg, waar je zult ontbijten. De rit gaat daarna verder door droog steppenlandschap tot een volgende stop om nog wat inkopen te doen op de markt. Sajama is een klein en zeer afgelegen dorp op 4.300 m hoogte zonder water en elektriciteit, gelegen aan de voet van de gelijknamige berg, met 6.542 m de hoogste berg van Bolivia. Hier zul je je moeten registreren en wordt de entree voor het Nationale Park betaald. Vanaf hier zul je verder gaan naar het basiskamp op 4.700 m waar je in een tent zult overnachten. Je zult genieten van het prachtige uitzicht op de berg die je zult gaan beklimmen. Het zal een koude nacht worden.

2e dag: zwaar bepakt gaat het omhoog door kaal en rotsachtig landschap naar het hoogkamp. Dit ligt op de westelijke kam op een hoogte van 5.700 m, je zult dus 1.000 hoogtemeters moeten overwinnen met een stampvolle rugzak en in ijle lucht. In het begin gaat het eenvoudig, het pad is goed begaanbaar en al snel kun je een goed ritme vinden. Erg zwaar worden de laatste 200 tot 300 hoogtemeters. Je gaat dan over glibberige sneeuw en zeer steile gravelachtige hellingen. Een moordend karwei met je zware rugzak en in de ijle lucht. Deze omstandigheden zouden met een gewone rugzak in de Alpen al een zwaar karwei zijn. Als je dan het hoogkamp hebt bereikt kun je de rugzak afdoen en snel de tent opzetten. Het enige wat je daarna nog te doen hebt is eten. Vanwege de sterke wind en de kou zul je snel je tent en slaapzak opzoeken. Het zal waarschijnlijk een koude nacht worden en hopelijk kun je slapen op deze grote hoogte.

3e dag: Net als gisteren zul je weer heel vroeg opstaan, maar je zult blij zijn om je tent te kunnen verlaten.
Na een snel en koud ontbijt zul je je stijgijzers onderbinden. Het gaat direct steil omhoog, gelukkig is de rugzak een stuk lichter. Een kleine ijswand met een scherpe kam zijn het sleutelstuk, maar kort en minder lastig dan bij de Huayna Potosí. Niettemin blijft de gehele klim zeer steil en daardoor zeer moeizaam. Het is nauwelijks mogelijk om in een ritme te komen. Maar de hoogste berg van het land motiveert je natuurlijk en zo ploeter je voort tot dat je daadwerkelijk de brede top hebt bereikt.
De top heeft werkelijk bijna de grootte van een voetbalveld. De lucht is extreem helder hierboven, daardoor kun je zover kijken als tot aan de Cordillera Real en verder. Als extraatje zul je nog genieten van het fantastische kleurenpallet van de naast gelegen berg Parinacota.
De gidsen zullen op een spoedige afdaling aandringen, om voor het zachter worden van het ijs en de sneeuw terug te zijn in het hoogkamp en om er weer een beetje op te warmen. De afdaling is niet zo vermoeiend en je zult betrekkelijk snel terug zijn bij de tent. Hier geniet je eerst even van een welverdiende pauze voordat je de tent en je spullen inpakt en een sluipweg neemt over een sneeuwflank naar het basiskamp. Hier kun je besluiten of je nog vandaag naar het dorp verder loopt om jezelf nog een nacht in de tent te besparen. Ook kun je nog een thermaal bad bezoeken om wat te ontspannen. Dit bevindt zich een paar kilometer buiten het dorp. Daar kun je ook naar een lokaal restaurant gaan voor een maaltijd. Er is geen stromend water en elektriciteit maar daar zul je je niet druk over maken en het belangrijkste is een warm bed.

4e dag: 's Ochtends heb je nog genoeg tijd om een paar foto's te maken van de vulkaan in een kristalheldere lucht. Of indien je in het basiskamp hebt geslapen wandel je vandaar naar de thermale baden. In ieder geval moet je de klassieke Sajama-foto proberen te maken van de witte toegangspoort van het kerkhof met de Sajama op de achtergrond.
De weg terug naar La Paz gaat eerst nog door een grandioos vulkaanlandschap en daarna over de hoogvlakte. Je hoeft geen inspanningen meer te leveren maar slechts in de bus of auto te zitten, een aangename afwisseling na de grote vermoeienissen van de afgelopen dagen. In La Paz wacht dan een warme douche en hier kun je een goed restaurant opzoeken.

 • Inclusief:
  Transport;
  Spaanstalige of basic Engelstalige gids, afhankelijk van je keuze en van beschikbaarheid;
  Overnachting in tent;
  Slaapmatje;
  Alle maaltijden vanaf lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag;
  Kookuitrusting;
  Transport van tent, eten en kookuitrusting;
  Entreekosten.
 • Exclusief:
  Schoenen;
  Slaapzak;
  Self-inflating matje/iso-matje;
  Klimuitrusting (kan in La Paz gehuurd worden);
  Transport/drager voor je persoonlijke spullen;
  Alle overige kosten die niet met name genoemd zijn.