23 dagen: Combinatiereis Bolivia & Peru

 • Bezoek Samaipata in de uitlopers van de Andes
 • 2 dagen per Jeep door het binnenland van Bolivia, via Totora en de Incasite Incallajta naar Sucre
 • Koloniale steden Totora, Sucre en Potosí
 • 3-daagse Jeep excursie door de Salar de Uyuni en N.P. Avaroa 
 • Downhill biken over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld
 • Varen op het Titicaca Meer met een bezoek aan Isla del Sol
 • Bijzondere steden La Paz en Copacabana
 • Stadstour in Cusco
 • De Heilige Vallei met bezoek aan het leuke plaatsje Ollantaytambo
 • Peru's highlight Machu Picchu

Tijdens deze maatwerk rondreis zie je heel veel mooie en bijzondere plaatsen in zowel Bolivia als Peru. In Bolivia maken de ongerepte natuur met zijn eindeloze hoogvlaktes en de diverse bevolkingsgroepen zoals mestiezen, Quechua en Aymara die je onderweg ontmoet dit tot een prachtige reis.

Vanuit Sa. Cruz bezoek je eerst het lieflijke dorpje Samaipata in de uitlopers van de Andes waar je een tour kunt ondernemen. Door glooiend berglandschap reis je via het koloniale plaatsje Totora en de Inca site Incallajta naar de witte hoofdstad Sucre, die beroemd is om prachtig weefwerk. Na een bezoek aan Potosí -de hoogste stad ter wereld- reis je naar Uyuni. Tijdens een 3-daagse Jeeptour krijg je de Salar de Uyuni te zien, en in N.P. Avaroa bergen, geisers, vulkanen, gekleurde meren, flamingo’s, lama’s en vicuña’s.

Je bezoekt de boeiende regeringsstad La Paz. Van Copacabana maak je een boottocht over het Titicaca Meer naar het mystieke eiland Isla del Sol met zijn Inca ruïnes terwijl je geniet van prachtige uitzichten.
Via Puno reis je Peru in, om de highlights in dit land te gaan bekijken. Je gaat Cusco verkennen en reist door de Heilige Vallei waar je overnacht in Ollantaytambo. Per trein ga je naar Aguas Calientes om de verloren Inca stad Machu Picchu te bezoeken. Dan keer je terug naar Cusco voor je vlucht naar Lima en naar huis.

Deze reis gaat over grote hoogte. Om zo veel mogelijk te voorkomen dat je last van hoogteziekte krijgt is de reis zodanig samengesteld dat je stapje voor stapje naar hoger gelegen gebied reist. Zo kan je lichaam wennen aan de hoogte. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.

Stel je eigen Combinatiereis Bolivia / Peru samen.
Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze in overleg aanpassen.

Route: Sa. Cruz - Samaipata - Totora - Sucre - Potosí - Uyuni - Salar de Uyuni en N.P. Avaroa - Uyuni - La Paz - downhill biken naar Yolosa - Copacabana - Puno (Peru) - Cusco - Ollantaytambo - Aguas Calientes - Machu Picchu - Cusco - Lima

Dag 1: Aankomst Sa. Cruz
Je wordt opgewacht op het vliegveld en naar je hotel in het centrum van de stad gebracht. Bij aankomst kun je gelijk over je kamer beschikken. Deze dag kun je bijkomen van je reis en een indruk opdoen van de stad met zijn gezellige Plaza. In de Manzana I kun je een wisseltentoonstelling bekijken. 

Dag 2: Santa Cruz - Samaipata (1.650 m)
Je wordt bij je hotel opgehaald voor je privé transfer (ca. 2½ uur) naar Samaipata. De eerste helft van de route gaat door het vlakke laagland, daarna ga je de bergen in. Het lieflijke dorpje Samaipata is heerlijk in het groen gelegen in de uitlopers van het Andesgebergte.
’s Middags heb je vrije tijd. Als je wilt kun je de archeologische pre Inca site van El Fuerte en het El Fuerte Museum bezoeken.

Dag 3: Samaipata (1.650 m)
Je kunt vandaag relaxen of een mooi uitstapje maken in de omgeving.
Zo kun je naar Laguna Volcán waar je kunt genieten van fantastische uitzichten op de rode zandstenen bergen en groene omgeving. Er is een wandeling mogelijk langs de oever van het meer met watervogels en langs een bamboebos en palmbos.
Samaipata is bekend vanwege het unieke reuzevarenwoud van N.P. Amboró wat als het ware om de hoek ligt; ook hier kun je een wandeling gaan maken.
En als je de Andes condor wilt gaan spotten kun je voor een excursie kiezen met een pittige wandeling naar de plek waar deze enorme vogel zich graag ophoudt. Hiervoor moet je vroeg opstaan.

Dag 4: 2-daagse Jeep tour naar Sucre, via koloniaal Totora (2.805 m)
Je gaat op weg om als eerste de vallei van Mairana te zien waar de bevolking voornamelijk werkt in de landbouw en kippenfokkerijen.
Bij Mataral passeer je een woestijn met enorme cactussen en via kleine dorpjes kom je in Comarapa aan. Daar bezoek je Laguna Verde, het groene meer. Na de lunch of picknick bereik je het gebied dat de naam Siberia draagt. Die naam is eraan gegeven omdat er altijd nevel hangt in dit rijk begroeide gebied. Er druipt constant water van met mossen behangen struiken en planten. Als je uitzicht krijgt op de omgeving lijkt het vaak of je kijkt naar besneeuwde bergen, maar het zijn dikke witte wolken die zachtjes over de bergtoppen glijden, een adembenemend gezicht.
Vervolgens verandert het landschap in glooiende berghellingen met akkerbouwgewassen.
’s Middags kom je in Totora aan. Het is leuk een wandeling te maken door dit schilderachtige plaatsje, de derde koloniale stad van Bolivia (na Sucre en Potosí).
De bestrating van kinderkopjes en de kleine bruggetjes doen denken aan Anton Pieck plaatjes.
Aan de rand van Totora kun je een grote steen beklimmen die de vruchtbaarheid zou bevorderen.
Indien de tijd het toelaat bezoek je de chichería (bierbrouwerij), waar je kunt zien hoe chicha, maisbier, gemaakt wordt. In de plaatselijke weverij zie je ten slotte hoe prachtige en veelkleurige dekens op een handweefgetouw vervaardigd worden.
’s Avonds is Totora prachtig verlicht door sfeervolle straatlantaarns. Je overnacht in een eenvoudig hostal.

Dag 5: Naar Sucre (2.750 m)
Indien er gisteren onvoldoende tijd was om de chichería en de weverij te bezoeken zullen we dat vandaag doen.
Vervolgens ga je op weg om de mooie archeologische Inca site Incallajta te bezoeken.
Incallajta was van groot belang in het Inca-tijdperk en is vandaag de dag nog een site met een bijzondere schoonheid.
Daarna begeef je je in de richting van Sucre. De weg tussen Totora en Aiquile is geplaveid met kinderkopjes. Onderweg kun je genieten van mooie landschappen en zie je zeer waarschijnlijk boeren hun land bewerken.

Nadat je Aiquile bent gepasseerd kom je bij Puente Arce; eenmaal aan de overkant van de brug ben je in het departement Chuquisaca. De weg is geasfalteerd tot aan Sucre. Aan het einde van de middag kom je daar aan.

Dag 6: Sucre (2.750 m) 
Vandaag heb je vrije tijd in de plezierige witte hoofdstad met haar prachtige koloniale gebouwen en groene zones.
Je kunt de stad samen met een gids gaan verkennen tijdens een halve dag Stadstour te voet. Een andere leuke halve dag excursie is naar de Hoedenfabriek en de Mercado Campesino (boerenmarkt).
Als deze dag op zondag valt kun je een excursie maken naar de beroemde traditionele zondagsmarkt van Tarabuco. 
Wil je liever actief bezig zijn dan kun je een wandeling over een Inca pad gaan maken in de Cordillera de los Frailes met een bezoek aan de Maragua Krater.

Dag 7: Sucre - Potosí (4.100 m) 
’s Ochtends heb je nog vrije tijd in Sucre en kun je de stad verder gaan verkennen. Om 11.30 uur word je bij je hotel opgehaald en naar het busstation gebracht. Per bus reis je in ongeveer 3 uur langs een bochtige weg die bovendien behoorlijk stijgt naar Potosí, de hoogste stad ter wereld. In Potosí word je opgewacht en naar je hotel gebracht. 
Als je wilt kun je ook per privé transfer van Sucre naar Potosí reizen.
Je zult misschien naar adem moeten happen in verband met de hoogte dus het is goed om het rustig aan te doen en (coca)thee te drinken.

Dag 8: Potosí (4.100 m)
Je hebt een vrije dag in Potosí. Hoewel voor velen Potosí het imago heeft van een trieste stad vanwege de mijnen en haar verleden heeft de stad een prachtig centrum. Het is de 2e koloniale stad van Bolivia. Je kunt La Casa de la Moneda (de Munt) bezoeken, het wellicht mooiste museum van Bolivia, of naar het Santa Teresa Klooster gaan. 
Je kunt er ook voor kiezen ’s ochtends de mijnen te bezoeken tijdens een tour en/of een halve dag op Stadstour te gaan om samen met je gids de koloniale gebouwen van Potosí te bekijken.
Voordat je de mijnen ingaat kun je bij een speciale markt voor de mijnwerkers geschenken voor hen kopen zoals cocablaadjes, alcohol of dynamiet. De mijnwerkers hebben deze giften nodig omdat ze maar weinig verdienen. Je wordt voorzien van beschermende kleding. In de mijnen kun je de mijnwerkers aan het werk kunt zien.
Let op: Op zondag werken de mijnwerkers niet!

Dag 9: Potosí - Uyuni (3.600 m) 
’s Ochtends heb je nog een paar uurtjes tijd om de stad verder te bekijken. Om 11.30 uur word je bij je hotel opgehaald en naar het busstation gebracht voor je busrit van ca. 3½ uur over de uitgestrekte hoogvlakte naar Uyuni. Het landschap bevat verrassende elementen zoals hoge cactussen en quinoa. 
In Uyuni word je bij het busstation opgehaald en naar je hotel gebracht.

Dag 10: Uyuni - San Juan, Aguaquiza, P. Chuvica of V. Candelaria (3.600 m) 
Je wordt om 10.30 uur opgehaald bij je hotel om aan een prachtig 3-daags avontuur over de hoogvlakte van de Andes te beginnen. 
Deze dag staat in het teken van de immense zoutvlakte van Uyuni. Met een oppervlakte van 10.582 km² is het de één na grootste zoutvlakte ter wereld. Eerst bezoek je het Treinenkerkhof, waar skeletten van afgedankte stoomlocomotieven en wagons surrealistisch afsteken tegen de azuurblauwe lucht. 
Je leert over zoutwinning in het dorpje Colchani en wandelt over het cactuseiland Incahuasi. Vanaf de top van het eiland heb je een 360° panoramisch uitzicht over de immense zoutvlakte. Je vervolgt de rit naar je eindbestemming voor vandaag, San Juan, Aguaquiza, Puerto Chuvica of Villa Candelaria.

Opties met betrekking tot de Salar de Uyuni tour:

 • Groepstour met Engelstalige gids of met Spaanstalige chauffeur 
 • Privé tour met Engelstalige gids of met Spaanstalige chauffeur 
 • Groepstour of privé tour met: overnachtingen in gedeelde basic bunkrooms met gedeeld toilet of in basic privé kamers met privé badkamer
 • Privé tour met overnachtingen in 3* hotels, deze optie is alleen beschikbaar bij een privé tour met Spaanstalige chauffeur of met Engelstalige gids

Deze beschrijving is van een tour met overnachtingen in basic accommodaties.
In verband met weg- en/of weersomstandigheden kunnen routes altijd gewijzigd worden. De tourbeschrijving daarom niet als een exact programma worden opgevat.

Dag 11: San Juan, Aguaquiza, P. Chuvica of V. Candelaria - Huallajara (4.200 m) 
Vandaag rijd je door de Salar de Chiguana naar een uitkijkpunt van waar de semi-actieve Ollagüe Vulkaan goed zichtbaar is. De reis gaat verder door de Silolí Woestijn en je zult de lagunas Cañapa, Hedionda en Chiarkota te zien krijgen. De volgende stop is bij de Árbol de Piedra (Stenen Boom), een rotsformatie van meer dan acht meter hoog. Na een bezoek aan Laguna Colorada zal de dag eindigen in Huallajara, dicht bij deze lagune zul je overnachten.

Dag 12: Huallajara - Uyuni - La Paz (3.600 m) 
Het vertrek zal erg vroeg zijn. Je gaat namelijk de geiser Sol de Mañana bezoeken. De dampen van de geiser zijn het beste bij het ochtendgloren waar te nemen.

Daarna heb je de mogelijkheid om je op te warmen in de natuurlijke thermale baden van de heetwaterbronnen (Polques). Je zult door de Salvador Dalí woestijn rijden en Laguna Verde bezoeken met de nabijgelegen Licancabur Vulkaan en daarna Laguna Blanca.
Op de weg terug naar Uyuni zul je Villa Mar, Valle de las Rocas en San Cristóbal passeren. 
Eenmaal terug in Uyuni word je naar het kantoor van de busmaatschappij gebracht die je busreis naar La Paz verzorgt per toeristen nachtbus. Na afgifte van je bagage heb je tijd om te gaan eten (niet inbegrepen) voordat de bus vertrekt. Je krijgt overigens ook een lichte maaltijd aan boord van de bus en de volgende ochtend een klein ontbijt. Je kunt er ook voor kiezen te vliegen van Uyuni naar La Paz.

Dag 13: La Paz (3.600 m) 
Rond 6.30 uur kom je met de nachtbus aan in La Paz. Je wordt opgewacht en naar je hotel gebracht. 
Vandaag heb je een vrije dag om de boeiende regeringsstad vol tegenstellingen te gaan verkennen: rijk, arm, modern, traditioneel, oud, nieuw, hoog, laag, alles door elkaar. Je kunt een kijkje gaan nemen in enkele kleine musea aan de Calle Jaén, de kabelbaan nemen naar El Alto, de artikelen gaan bekijken die op de heksenmarkt worden aangeboden of het Coca Museum bezoeken.

Opties voor een excursie in La Paz: 

 • Halve dag excursie Stadstour met een bezoek aan Valle de la Luna (Maanvallei) 
 • 5 uur durende Stadstour met een kabelbaan rit 
 • Halve dag excursie Chacaltaya, de hoogste skipiste ter wereld 

Dag 14: La Paz - downhill biken naar Yolosa * - La Paz (3.600 m)
Je gaat een downhill bike tocht in groep van La Paz naar Yolosa maken. Een bus(je) brengt je naar het hoogste punt, La Cumbre op 4.700 m.
Hier stap je op je goede kwaliteit mountainbike (full suspension, hydraulische remmen) en fiets je over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld naar Yolosa, vlak voor Coroico. De afstand is 64 km en je daalt 3.500 verticale m af; een fantastische ervaring, van de droge Altiplano daal je door verschillende vegetatiezones af naar de vochtige en tropische Yungas. Op het eindpunt kun je een warme douche nemen en relaxen en ontvang je een lunch. Tegen meerkosten kun je een rondleiding krijgen door het dierenopvangcentrum.
Daarna reis je terug naar La Paz, waar je zult overnachten.
* Als je niet wilt gaan mountainbiken kun je een van de bij dag 13 genoemde excursies maken.

Dag 15: Naar Copacabana (3.800 m) 
Al vroeg ’s ochtends neem je de bus naar Copacabana. Je komt er na ca. 4½ uur aan. ’s Middags heb je gelegenheid om dit heerlijke plaatsje aan de oever van het Titicaca Meer te verkennen. Je kunt over de Plaza wandelen en de Kathedraal bekijken, naar het haventje gaan of als je genoeg puf hebt de Kruisweg lopen, langs de 14 Staties de Calvario berg op.

Dag 16: Naar Isla del Sol en terug naar Copacabana (3.800 m)
Vandaag ga je varen op het Titicaca Meer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Je wordt naar het haventje gebracht waar je aan boord gaat van de boot die je in 1½ uur naar het plaatsje Yumani aan de zuidzijde van Isla del Sol brengt.
In Yumani bezoek je het Pilkokaina Paleis, van waar je een spectaculair uitzicht hebt op het bergmassief van de Illampu.
Daarna maak je een wandeling van ca. 45 minuten naar de beroemde Inca-ruïnes, zoals de Bron van de Eeuwige Jeugd en de Inca-trappen.
De gids zal een mooi plekje uitkiezen waar je je lunchpakket kunt opeten.

Dan ga je weer aan boord van de boot en vaar je in 45 minuten tot een uur naar Isla de la Luna.
Op dit eiland bezoek je de Inca ruïnes van El Palacio de las Vírgenes (maagden) del Sol of Inaj Uyo. De gids zal je uitleg geven over een mogelijke theorie van de constructie.
Daarna keer je terug naar Copacabana, waar de tour rond 17.00-17.30 uur eindigt.

Normaal gesproken wordt tijdens deze tour zowel het noorden als het zuiden van Isla del Sol bezocht. Omdat momenteel het noorden van dat eiland niet te bezoeken is vanwege onenigheid tussen de beide bevolkingsgroepen, gaan we alleen naar het zuiden van Isla del Sol. In plaats van naar het noorden van het eiland te gaan, varen we naar en bezoeken we Isla de la Luna.
Mocht het in de toekomst weer mogelijk worden het noorden van Isla del Sol te bezoeken, dan wordt de tour weer als voorheen en bezoeken we zowel het noorden als het zuiden van Isla del Sol. In dat geval gaat deze tour niet naar Isla de la Luna.
Hierboven staat de beschrijving van de tour zoals die momenteel wordt uitgevoerd.

Dag 17: Naar Puno, Peru (3.850 m) 
Je hebt ’s ochtends vrije tijd in Copacabana.
Rond 13.00 uur word je bij je hotel opgehaald en naar de plek gebracht waar de bus naar Puno vertrekt. Aan de grens vervul je de migratieformaliteiten (paspoort bij de hand houden!) en wil je misschien de bolivianos die je hebt overgehouden wisselen voor Peruaanse soles. 
De aankomst in Puno is rond 16.00 uur Peruaanse tijd. Je wordt opgewacht en naar je hotel gebracht.

Dag 18: Naar Cusco (3.400 m) 
Je wordt ’s ochtends naar Juliaca gebracht voor een rit met de toeristenbus naar Cusco. De aankomst is rond 17.00 uur. Onderweg worden meerdere attracties bezocht. Eerst het museum in Pucará, een stadje beroemd om de stiertjes die je onderweg op veel daken zult zien. De rit gaat verder omhoog om op La Raya uit te komen, de pas tussen Cusco en Puno, op 4.335 m hoogte. 
Rond het middaguur ontvang je een buffet lunch. Daarna is de tempel van Wiracocha in het dorpje Raqchi aan de beurt. Een indrukwekkend bouwwerk waar men jaarlijks op 16 juni het zonnefeest viert. De aquaducten en kanalen die de Inca's hier hebben nagelaten worden nog altijd gebruikt. 
In Andahuaylillas lijkt het of de tijd stil heeft gestaan. De huizen rondom het stenen pleintje, omringd door grote bomen en de kleine straatjes vormen een pittoresk plaatje. In het kerkje uit 1580 dat wel de Sixtijnse Kapel van Zuid-Amerika wordt genoemd zie je mooie wandschilderingen.
In Cusco word je opgehaald van het busstation en naar je hotel gebracht.

Dag 19: Cusco (3.400 m) 
Deze ochtend ga je te voet! op Stadstour. Een prachtige introductie van de stad en een relaxte wandeling, alleen bergaf. Je begint bij Qenqo, boven Cusco, waar je met een taxi heengaat vanaf je hotel. Vanaf hier wandel je naar Sacsayhuamán: indrukwekkende ruïnes en een machtig uitzicht over de stad. Na een introductie van de gids ga je de stad in om de wijk San Blas (koffie + consumptie inbegrepen) en de beroemde zonnetempel te ontdekken.
Na de lunch (niet inbegrepen) kun je op eigen gelegenheid naar de kathedraal van Cusco, naar het leuke Museo del Inca of shoppen voor een souvenir of een alpaca trui.

Dag 20: De Heilige Vallei - Ollantaytambo (2.850 m) 
Tijdens deze tour bezoek je eerst een boerderij met alle kameelachtigen van de Andes die je kunt voeren en waarvan je foto's kunt maken. De wilde vicuñas en guanacos staan een stukje verderop, die houden niet van mensen dicht om zich heen.
Daarna ga je door naar de highlights van de Heilige Vallei; de kleurrijke markt en de indrukwekkende ruïnes van Pisac. 
Onderweg zoek je met je gids een plekje uit om te lunchen. Na de lunch bezoek je het dorpje Ollantaytambo en de bijzondere ruïnes. Ook overnacht je in dit prachtige plaatsje.

Dag 21: Naar Aguas Calientes (2.100 m) 
Omdat zo veel mogelijk te genieten in Ollantaytambo, zul je de middagtrein nemen naar het dorpje onder Machu Picchu waar minder te doen is, Aguas Calientes. Tijdens deze bijzondere treinreis van 1,5 uur zie je de natuur weelderiger worden naarmate je lager en dichterbij Aguas Calientes komt. Laat je spullen achter in het hotel in Ollantaytambo: je mag namelijk maar 6 kg bagage p.p. meenemen op de trein.
Je kunt gemakkelijk naar het treinstation in Ollantaytambo lopen. Bij aankomst in Aguas Calientes word je door personeel van het hotel opgehaald. Je kunt een rondje door het dorp lopen en daarna gaan eten in één van de vele restaurantjes. Waarschijnlijk ga je op tijd slapen om vroeg naar de ingang van Machu Picchu te gaan: de poorten openen om 6.00 uur. Overnachting in Aguas Calientes.

Dag 22: Machu Picchu (2.430 m) en terug naar Cusco 
Van Aguas Calientes neem je in overleg met je gids al vroeg de pendelbus naar Machu Picchu, op een hoogte van 2.430 m spectaculair mooi gelegen boven de Urubamba rivier. Rond 1430 na Chr. bouwden de Inca’s Machu Picchu voor keizer Pachacuti; strategisch en goed verstopt tussen de apus, de berggoden.
Je krijgt een tour op Machu Picchu van 2 à 2½ uur, waarna je nog wat vrije tijd hebt op deze bijzondere plek.

Het is alléén voorafgaand aan de rondleiding mogelijk om op eigen gelegenheid de Zonnepoort (leuke klim van ongeveer 1 à 1½ uur met prachtig uitzicht) of de minder drukbezochte Inca-brug te bezoeken. Er is een meerprijs voor de gids bij het bezoeken van de Zonnepoort.

’s Middags neem je de trein terug naar de Heilige Vallei en per privé taxi reis je verder naar Cusco, waar je zult overnachten.

Dag 23: naar Lima - einde van de reis 
Je prachtige Bolivia / Peru reis zit erop.
Vandaag word je naar het vliegveld in Cusco gebracht voor je vlucht naar Lima. Hier zul je genoeg tijd hebben om in te checken voor je internationale vlucht naar huis.