La Paz is de regeringsstad van Bolivia. Vaak wordt de stad ten onrechte bestempeld als hoofdstad van Bolivia, dat is echter Sucre.
La Paz is gelegen op de altiplano, het Andes plateau, op 3.600 m hoogte en ligt in een kom. De bebouwing strekt zich uit tot de stad El Alto, met op de achtergrond de besneeuwde bergtop van de berg Illimani.

Behalve per trufi, taxi of bus kun je er ook met de kabelbaan naar een aantal punten in de stad of naar El Alto reizen, vanaf waar je een schitterend uitzicht over de metropool hebt.

De stad is een belangrijk administratief centrum waar ministeries, ambassades maar ook banken hun (hoofd)vestiging hebben. Het beeld van de stad is levendig en afwisselend, je ziet er bijvoorbeeld gehaaste mensen met koffertjes en dure pakken en Aymara vrouwen die kleine verkoopstalletjes hebben.

Je kunt je prima een paar dagen in La Paz vermaken, er zijn musea, goede restaurants, uitgaansgelegenheden, de beroemde heksenmarkt etc.
Daarnaast is de stad de uitvalsbasis voor trekkings in de Cordillera Real en voor tours naar het Titicaca Meer en de jungle en pampa. En je kunt vanaf La Paz ook eenvoudig naar Puno in Peru reizen.