De officiële benaming van de democratische republiek is Plurinationale Staat van Bolivia.

Met een oppervlakte van 1.098.581 km² is Bolivia ongeveer 26 keer zo groot als Nederland.

Bolivia wordt geheel omgeven door buurlanden: Peru in het noordwesten, Brazilië in het noordoosten, Paraguay in het zuidoosten, Argentinië in het zuiden en Chili in het zuidwesten.
De landgrenzen zijn in totaal 6.700 kilometer lang, waarvan de helft wordt gedeeld met Brazilië.

Het land kan opgedeeld worden in drie natuurlijke hoofdregio's.
In het westen van Bolivia ligt de Andes. De hoogste top van dit gebergte is de Sajama van 6.542 meter.
Een andere zone is de altiplano, het hoogland van Bolivia.
Het oosten van Bolivia is laagland waarin het regenwoud van de Amazone gelegen is en het hete maar droge gebied van de Chaco meer naar het zuidoosten.
Tussen de altiplano en het laagland ligt een vruchtbaar gebied met brede valleien met een hoogte van tussen de 1.000 tot 3.000 meter.

De belangrijkste en grootste rivieren van het land zijn de Mamoré in het tropische noorden en de Pilcomayo die door de Gran Chaco stroomt.
Het Titicacameer is het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld en is gelegen op de grens van Bolivia en Peru.
In het departement Potosí ligt de op een na grootste zoutvlakte ter wereld, de Salar de Uyuni. Dit is de beangrijkste toeristische trekpleister van Bolivia.

De grootste steden van Bolivia zijn Santa Cruz de la Sierra, ook wel de motor van het land genoemd, de regeringsstad La Paz en Cochabamba. Ook El Alto hoort in dit rijtje thuis, de stad is gelegen boven La Paz en is een van de snelst groeiende steden in het land.
De hoofdstad van Bolivia, Sucre, is beduidend kleiner.

Bolivia kent verschillende klimaten; in het Amazonegebied in het noorden is het tropisch en vochtig, in de Chaco in het zuidoosten is het droog en heet en op de altiplano is het koud.
In de Andesvalleien is het subtropisch en in de laaglanden heerst een tropisch, vochtig klimaat. In de Boliviaanse winter waait er regelmatig een sur, die een koude zuidenwind brengt.
Het regenseizoen valt in de zomer, van december tot april. De winter is het droge seizoen en duurt van mei tot augustus.

De bevolkingsgroepen in het land spreken verschillende talen.
Het Spaans is de meest gesproken taal. Daarnaast zijn er een groot aantal andere talen die officieel erkend zijn. De belangrijkste daarvan zijn Quechua, Aymara en Guaraní.

De meerderheid van de bevolking is katholiek.
Andere geloofsovertuigingen zijn eveneens vertegenwoordigd. Met name op de altiplano wordt het christelijk geloof veel gemixt met inheemse elementen.

De munt van Bolivia is de boliviano.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Amerikaanse dollar. Dagelijkse boodschappen kun je hoofdzakelijk alleen doen in bolivianos, de prijs van dure artikelen worden vaak uitgedrukt in dollars.
In grotere plaatsen zijn pinautomaten die vaak beide valuta uitgeven.
Een casa de cambio geeft normaal gesproken een betere wisselkoers dan de banken.

Bolivia heeft een rijke cultuur van eten en drinken en delen.
Elke regio of stad heeft zijn eigen specialiteiten, mede afhankelijk van de producten die plaatselijk voorhanden zijn.