Veel meer dan kerken! Mooie natuur, vriendelijke mensen, een ander levensritme!

Het gebied van de Jezuïeten Missies is rijk aan cultuur en heeft een bijzondere geschiedenis. De gehele streek ademt een bijzondere sfeer uit, het leven kabbelt er rustig voort. Een bezoek aan deze regio zul je niet snel vergeten. Vanaf twee dagen kun je de missies bezoeken.

De kerken in de Boliviaanse missies zijn in tact gebleven, in tegenstelling tot die in Argentinië en Paraguay. Ze zijn gerestaureerd onder leiding van de architect Hans Roth.

Vroeger werd het gebied van de missies bevolkt door nomade stammen. De Jezuïeten stichtten in Paraguay een autonome religieuze staat en verspreidden zich van daaruit o.a. naar Bolivia. Hier werden nederzettingen gesticht met twee of drie priesters aan het hoofd en elke nederzetting kreeg zijn eigen leger waarvan gezegd wordt dat het het best getrainde leger van het continent was. Zij beschermden het gebied tegen de Portugezen in Brazilië en de Spanjaarden aan de andere kant.

De Indianen hadden profijt van het wonen in een nederzetting doordat zij zo konden ontsnappen aan het encomienda systeem (werken in ruil voor bescherming) en slavernij.

Toen de Spanjaarden zich realiseerden dat de Jezuïeten wel erg veel macht kregen werden in 1767 de missies ontbonden en de Jezuïeten verbannen van het continent. Nadat de Spanjaarden inzagen dat de nederzettingen hun geen grote rijkdommen brachten verlieten ze deze weer spoedig, gevolgd door de indianen. Wat overbleef waren landbouwgronden, en de prachtige kerken die je nu nog steeds kunt bewonderen.

De Jezuïeten hebben de indianen buiten de religie ook cultuur gebracht; hen werd geleerd muziekinstrumenten zoals harpen en violen te maken en te bespelen en hout te bewerken voor andere doeleinden.
Eens per twee jaar wordt er een barokconcert gegeven in de kerken van de missies, waar wereldwijd veel belangstelling voor is.
Muziekinstrumenten en ornamenten worden nog steeds handmatig vervaardigd in deze regio.


image description
3 dagen

Jezuïeten Missies, 3 dagen

Geniet van de noordelijke Missies-route: San Javier, Concepción, Sa. Ana en San Ignacio de Velasco, een weinig bezochte regio van buitengewone schoonheid.

image description
4 dagen

Jezuïeten Missies, 4 dagen

Doe de noordelijke Missies route met inbegrip van de heel bijzondere kleine missies: San Miguel en San Rafael.
Afsluitend met San José de Chiquitos.

image description
5 dagen

Jezuïeten Missies, 5 dagen

In 5 dagen maak je het hele circuit: San Javier, Concepción, Sa. Ana, San Ignacio de Velasco, via de kleine missies San Miguel en San Rafael naar San José de Chiquitos en door naar La Torre de Chochis en Santiago de Chiquitos.