22 dagen: Combinatiereis Argentinië & Bolivia

  • Fietstocht door de historische wijken van Buenos Aires
  • Een tangoles in een tango saloon
  • Bezoek aan de Iguazú watervallen aan de argentijnse zijde
  • Per huurauto een rondje door prachtig landschap; van Salta via Cachi naar Cafayate en terug naar Salta
  • Wildwest stadje Tupiza
  • 4-daagse Jeeptour door de Salar de Uyuni en N.P. Avaroa eindigend in Uyuni
  • De boeiende regeringsstad La Paz vol contrasten
  • 3-daagse tour naar de jungle van N.P. Madidi of naar de pampa, naar keuze
  • Varen op het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld, het Titicaca Meer en overnachten in een eco lodge op het mystieke eiland Isla del Sol
 

Deze fantastische combinatiereis laat je kennismaken met een heel mooi gedeelte van zowel Argeninië als Bolivia. Per fiets ga je Buenos Aires verkennen en je krijgt er tevens les in de beroemde tango-dans. Vervolgens bezoek je de overweldigende Iguazú watervallen.
Vanuit Salta 'la linda' ga je per huurauto de prachtige natuur verkennen in de streek van Cachi en Cafayate.
Je steekt bij La Quiaca de grens over naar Bolivia en naar het wild-west stadje Tupiza waar Butch Cassidy en de Sundance Kid ooit verbleven. Hier begint je 4-daagse Jeeptour door de Salar de Uyuni, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. In N.P. Avaroa zul je geisers, vulkanen, prachtig gekleurde meren, flamingo’s, lama’s en vicuña’s zien. Vanuit La Paz ga je voor 3 dagen naar de jungle van N.P. Madidi óf naar de pampa. Welke optie je ook kiest, je krijgt ongelooflijk veel dieren en diersoorten te zien.
Ook ga je een boottocht maken op het Titicaca Meer en zul je overnachten in een eco lodge op het mystieke eiland Isla del Sol met zijn Inca cultuur. 

Deze reis gaat over grote hoogte. Van Tupiza op 2.850 m hoogte stijg je naar hoger gelegen gebied en het kan zijn dat je daardoor wat last van de hoogte krijgt. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.

Stel je eigen Combinatiereis Bolivia / Chili reis samen.
Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze in overleg aanpassen.

Route: Buenos Aires - P. Iguazú - Iguazú watervallen - Salta - Cachi - Cafayate - Salta - La Quiaca - Tupiza - La Paz - Rurrenabaque - N.P. Madidi/jungle óf pampa's - La Paz - Copacabana - Isla del Sol - Copacabana - La Paz

Dag 1: aankomst in Buenos Aires
Na aankomst op de luchthaven Ezeiza van Buenos Aires word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Indien je een vroege vlucht hebt, kun je de rest van de dag gebruiken om bij te komen van de reis of kennis te maken met deze metropool. In de avond is het aan te raden naar een parrilla, een typisch grill restaurant te gaan en een Argentijnse steak te proeven. Er zijn veel barretjes waar je afsluitend een borreltje kunt drinken.

Dag 2: fietsen door historische wijken van Buenos Aires / tangoles
Wat is er nu leuker dan met een Nederlandstalige gids de stad per fiets te verkennen tijdens een tour van ongeveer 4 uur?
Vandaag breng je een bezoek aan de hoogtepunten van de Argentijnse hoofdstad. Kijk naar de tangodansers in de straten van de kleurrijke wijk La Boca, bewonder historische gebouwen rondom het plein Plaza de Mayo, bezoek het moderne Puerto Madero en wandel door de Boheemse wijk San Telmo.
’s Avonds maak je kennis met dé dans van Argentinië, de tango, door een les te nemen, en na de les kun je zelf wagen een tango te dansen op de dansvloer van een lokale Milonga, een tango saloon. Drankjes en een eenvoudige maaltijd zijn inbegrepen.

Dag 3: naar Puerto Iguazú
Je wordt bij je hotel opgehaald en naar het nationale vliegveld Aeroparque (BsAs) gebracht. Het is een korte rit van ongeveer een kwartier.
Daarna vlieg je van Buenos Aires naar Puerto Iguazú.
Hier word je van het vliegveld opgehaald en naar je hotel gebracht. De rest van de dag heb je vrije tijd om te genieten in dit plezierige plaatsje.

Dag 4: naar de Iguazú watervallen
Vanmorgen word je opgehaald bij je hotel om op een volledige dag groepsexcursie met Engelstalige gids te gaan naar de Argentijnse kant van de Iguazú watervallen.
Aan deze kant van het park kom je heel dicht bij de watervallen.
Wandelend over de paden kun je in de bossen dieren als coati’s, aapjes en toekans tegenkomen. 
Op een paar meter van de ’Garganta del Diablo’ zie je pas goed hoe de immense watermassa van 84 meter hoogte naar beneden komt vallen.

Als je wilt kun je tegen meerkosten een boottochtje gaan ondernemen om zo nóg dichter bij de watervallen te komen, maar je zult hier dan wel behoorlijk nat vandaan komen.

Dag 5: naar Salta
Je wordt bij je hotel opgehaald voor je privé transfer naar het vliegveld en je vlucht van Puerto Iguazú naar Salta. Op het vliegeld van deze aangename stad word je opgehaald bij het vliegveld en naar je hotel gebracht.
Afhankelijk van je aankomsttijd heb je vrije tijd om de stad te gaan verkennen. Er zijn veel mooie gebouwen in het centrum en leuke terrasjes.

Dag 6: per huurauto naar Cachi 162km / 3½ uur
Om 9.00 uur krijg je bij je hotel de beschikking over je huurauto.
Vandaag zul je de rit van Salta naar Cachi gaan maken, een mooie trip van bijna 160 km. Het landschap dat je te zien krijgt is totaal verschillend van de vorige.
Je rijdt door het N.P. Los Cardones, waar duizenden cardón cactussen groeien. Deze lijnrechte cactussen hebben een hoogte van 6 tot wel 8 m. Maar voor je hier bent heb je al een heel mooie tocht achter de rug.
Vanuit Salta neem je de RN 68 richting Cafayate en bij el Carril sla je rechtsaf richting Pulares. De weg slingert kilometerslang door een adembenemend kleurrijke vallei. Deze is gedecoreerd met mosgroene, roestkleurige en grijze bergwanden, waar hoge cactussen langs de weg groeien. Je bent hier in de Quebrada de Escoipe en El Valle Encantado (de Betoverende Vallei). De weg leidt naar het hoogste punt op ruim 3700 m, Cuesta del Obispo (de Bisschopstop). Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de vallei waardoor je net gereden hebt. Dan daal je af en kom je langzaam maar zeker in het N.P. Los Cardones. Het landschap verandert in vlaktes met duizenden enorme cactussen.
Na het plaatsje Payogasta is het nog een kleine 10 km naar Cachi.
Finca La Paya ligt 7 km buiten het dorp op een speciaal plekje midden in de natuur tegen de bergen geplakt. Een bijzonder onderkomen waar je warm wordt ontvangen door de eigenaresse Virginia.

Dag 7: per huurauto naar Cafayate 157 km / 3½ uur
De bochtige en onbestrate wegen leiden je door een kleurrijk en steeds veranderend landschap. Rijd rustig en geniet van de natuur. Je rijdt onder andere langs de ‘Quebrada de las Flechas’, een natuurfenomeen dat ook wel Canyon of Arrows wordt genoemd. In de kleine dorpjes langs de weg kun je onder andere kerkjes of een weverij bezoeken. De dag eindigt in Cafayate, een van de mooiste dorpen in Argentinië. Het is een natuurlijke halteplaats voor iedereen die door de Valles Calchaquíes trekt. Cafayate is gesticht in 1840 en niet lang daarna werd een aantal wijnboerderijen gebouwd op de hellingen rond de stad. In Cafayate, waar de vredige sfeer van een dorp heerst, vind je restaurants, musea en een paar koloniale landhuizen.

Dag 8: per huurauto naar Salta, 198 km / 3 uur
Je hebt de hele dag om door de Quebrada de Cafayate te rijden. Deze Argentijnse 'Grand Canyon' staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Achter iedere bocht kun je nieuwe verrassende uitzichten tegenkomen.
Neem vooral de tijd, en geniet er ook van de prachtige zonsondergang en het kleurrijke landschap.
Na aankomst in Salta lever je de huurauto terug in.

Dag 9: per bus naar La Quiaca en naar Tupiza, Bolivia (2.850 m)
's Ochtends word je bij je hotel opgehaald en naar de bus terminal van Salta gebracht voor je busrit naar La Quiaca, het grensplaatsje met Bolivia. Je kunt aan het bus station een taxi nemen of te voet naar de grens gaan bij de Puente Internacional. Aan zowel de Argentijnse als de Boliviaanse zijde dien je de grensformaliteiten te vervullen en vervolgens ontmoet je aan de Bolivaanse kant je chauffeur die je naar Tupiza brengt.

Dag 10: 4-daagse Salar de Uyuni tour - naar Quetena (4.191 m)
Je vertrekt rond half 8 om de Quebrada van Palala te bezoeken, een door erosie spectaculair gekartelde rotsformatie. Hierna zul je de Sillar bezoeken waar je kunt genieten van het dramatische landschap voordat je verder gaat naar Nazarenito, een kleine mijnbouw gemeenschap. Je zult door het verlaten spookstadje van San Antonio rijden, ooit beroemd vanwege zijn rijkdom aan goud.
Daarna kom je langs Laguna Morejón en het gebied met dezelfde naam, met vulkanische geërodeerde rotsformaties.
Aan het einde van de dag zul je aankomen in Quetena waar je de nacht zult doorbrengen. Ondanks de temperatuur (-18/-20°C), bevelen we je aan naar buiten te gaan om even de immense Melkweg boven je te aanschouwen, want hier is de hemel werkelijk adembenemend.

Dag 11: Salar de Uyuni tour - naar Huallajara (4.200 m)
Vandaag zul je redelijk vroeg op moeten omdat dit de langste dag van de tour is.
Je komt bij Laguna Kolpa, waar grondstoffen worden gewonnen voor het maken van zeep. Via de Salar de Chalviri kom je bij de heetwaterbronnen aan waar je kunt zwemmen en zult lunchen.
Je stopt voorts bij de lagunas Verde en Blanca, gelegen aan de voet van de Licancabur Vulkaan (5.868 m), welke de grens aangeeft tussen Chili en Bolivia. Ter informatie: Laguna Verde's groene kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan arsenicum en magnesium in het water.
Daarna stop je bij El Desierto de Dalí -een plek met bergen van surrealistische kleuren die herinneren aan de werken van Salvador Dalí- en rotsformaties van versteende lava. Dan zul je aankomen bij de Sol de Mañana Geiser op een hoogte van 5.000 m. Dit gebied is uiterst vulkanisch met temperaturen in de modderpoelen tot 90°C. Je zult doorreizen naar Huallajara voor je overnachting.

Dag 12: Salar de Uyuni tour - naar Puerto Chuvica of Villa Candelaria (3.600 m)
De eerste bezienswaardigheid van de dag is Laguna Colorada, waar in het warme seizoen flamingo's te zien zijn. Het meer is tamelijk ondiep en heeft eilandjes van borax en ijs. De diep rode kleur van het meer wordt veroorzaakt door chloorbacteriën en afzettingen in het water.
Verderop zul je door de Silolí Woestijn komen en de beroemde Árbol de Piedra, een rotsformatie die door erosie in de vorm van een boom werd uitgesleten.
Bij Laguna Hedionda kun je flamingo's, vicuña's en misschien zelfs een Andes vos zien. Daarna passeer je de Ollagüe Vulkaan, waaruit constant rook vrijkomt, en reis je door de Salar de Chigüana naar Puerto Chuvica of Villa Candelaria, waar je de laatste nacht zult doorbrengen.

Dag 13: Salar de Uyuni tour - naar Uyuni (3.600 m)
Op deze laatste dag van de Jeeptour doorkruis je de immense zoutvlakte, zich uitstrekkend in alle richtingen zover het oog rijkt. Vanaf hier kun je de Tunupa Vulkaan zien. De zoutvlaktes bestaan uit 11 aparte lagen met een dikte van tussen de 2 tot 20 m. Het is het grootste reservaat van mineralen zoals lithium, magnesium, potassium, stikstof, fosfor en borax ter wereld. Het heeft 14 kleine eilanden, waarvan de meest belangrijke Incahuasi en Isla del Pescado zijn.
Wanneer je de zoutvlakte verlaat bezoek je Colchani, waar keukenzout wordt geproduceerd. Hier zijn souvenirs te koop van zout en van alpaca wol, de belangrijkste industrieën in de omgeving.
Uiteindelijk kom je bij het Treinenkerkhof iets buiten Uyuni aan. Hier zie je de eerste Boliviaanse stoomtreinen die inmiddels zijn afgedankt. De tour eindigt in Uyuni tussen 13.00 en 14.00 uur.

Je kunt je bagage opslaan en door het stadje gaan wandelen en je hebt tijd om te gaan eten (niet inbegrepen) voordat je om 20.00 uur per toeristen nachtbus naar La Paz vertrekt.
Je krijgt overigens ook een lichte maaltijd aan boord van de bus en de volgende ochtend een klein ontbijt.
Desgewenst kun je ook een vlucht nemen van Uyuni naar La Paz.

Dag 14: La Paz (3.600 m)
Bij aankomst rond 6.30 uur in La Paz word je opgewacht en naar je hotel gebracht. Hou er rekening mee dat je mogelijk tot de check-in tijd van het hotel moet wachten voordat je kamer beschikbaar is.
Vandaag heb je een vrije dag in La Paz.
Je kunt deze boeiende regeringsstad vol tegenstellingen gaan verkennen: rijk, arm, modern, traditioneel, oud, nieuw, hoog, laag, alles door elkaar. Je kunt een kijkje gaan nemen in enkele kleine musea aan de Calle Jaén, de kabelbaan nemen naar El Alto, de artikelen gaan bekijken die op de heksenmarkt worden aangeboden of het Coca Museum bezoeken.

Als je graag een excursie met Engelstalige gids onderneemt dan kun je kiezen uit:
° Een halve dag privé Stadstour
° Een 5 uur durende privé Stadstour 'exclusive' met een kabelbaanrit naar El Alto en een salteña snack
° Een halve dag excursie naar Chacaltaya, de hoogste skipiste ter wereld

Dag 15: naar Rurrenabaque - de pampa's
Je word bij je hotel opgehaald en naar het vliegveld van La Paz gebracht voor je vlucht naar Rurrenabaque. Je vliegt in een ½ uur van La Paz langs bergtoppen van meer dan 6.000 m hoog en over N.P. Madidi heen naar tropisch Rurrenabaque.
In Rurrenabaque word je opgewacht en in ca. een half uur naar het centrum gebracht voor een rit per 4x4 Jeep. De rit gaat over onverharde weg, waarbij je langs Reyes en Santa Rosa del Yacuma komt. Daarna vervolg je de reis met een korte boottocht op de Yacuma Rivier naar de Caracoles eco lodge.
Daar zul je lunchen en kun je een korte siësta houden.
Halverwege de middag vertrek je per boot om het dierenleven van de pampa te zien. De dieren laten zich gemakkelijk zien en fotograferen.
De beste tijd voor een bezoek aan de pampa is het droge seizoen, wanneer veel capibara's, schildpadden en wellicht anaconda's langs de oever van de rivier zich liggen op te warmen of aan het jagen zijn.
Je zult zeker de rivierdolfijn, de zwarte kaaiman, apen en vele vogels zien. Vervolgens is het tijd om terug te keren naar de lodge.

Dag 16: de pampa's
Meteen na het ontbijt ga je weer op avontuur. Je maakt een wandeling van 3 tot 4 uur door moerasland, op zoek naar de enorme anaconda.
De gids kan je ook de zwarte en witte kaaiman aanwijzen.
Na de lunch ga je een boottocht maken op de Yacuma Rivier om piranha's te zien of te zwemmen met de speelse rivierdolfijnen. Daarna keer je terug naar de lodge.
In het donker ga je nogmaals een boottocht maken om de glinsterende ogen van de kaaiman te zien en ander nachtleven.

Dag 17: de pampa's - naar Rurrenabaque
Je gaat wederom een boottocht maken om groepen doodshoofdaapjes te zien die in grote aantallen door de kruinen van de bomen trekken.

De pampa is ook het thuis van twee andere primaten; de zwarte en de rode brulaap.
Je krijgt je lunch in de lodge. Daarna keer je per boot en 4x4 Jeep terug naar Rurrenabaque waar je halverwege de middag aankomt.
Het is leuk om naar de rivier te lopen en te kijken wat voor bedrijvigheid je daar aantreft. Er zijn veel restaurantjes waar je uit kunt kiezen voor je avondeten (niet inbegrepen).

Dag 18: naar La Paz (3.600 m)
Je wordt naar het vliegveld van Rurrenabaque gebracht voor je terugvlucht naar La Paz.
In La Paz word je op het vliegveld opgewacht en naar je hotel gebracht.
Afhankelijk van je aankomsttijd heb je vrije tijd om de stad verder te gaan verkennen.

Dag 19: naar Copacabana en naar Isla del Sol (3.800 m)
Afhankelijk van waar je hebt overnacht word je bij je hotel opgehaald of naar het busstation gebracht voor je busrit naar Copacabana, vertrek 8.00 uur (reistijd ca. 3¼ uur).
Je kunt ook kiezen voor een privé transfer van La Paz naar Copacabana met Spaanstalige chauffeur.

Aangekomen in Copacabana ga je een kort bezoek brengen aan de Plaza en de Kathedraal.
Daarna ga je lunchen (drankjes niet inbegrepen) en om 13.30 uur zul je aan boord gaan van de boot die je naar het zuidelijk deel van Isla del Sol brengt. De boottocht duurt ca. 1½ uur.
Eenmaal op het eiland ga je de Inca-ruïnes bezoeken, te weten de Trappen van Yumani en de Bron van de Eeuwige Jeugd.

Je diner (buffet, dankjes niet inbegrepen) en je overnachting op Isla del Sol zijn in eco lodge La Estancia.

Dag 20: Isla del Sol - naar Copacabana (3.600 m)
Je maakt een wandeling van ca. 45 minuten naar het Pilkokaina Paleis.
Tijdens de wandeling kun je genieten van het prachtige uitzicht over het Titicaca Meer.
Dan ga je weer aan boord van de boot om terug te keren naar Copacabana waar de tour rond het middaguur eindigt.

In Copacabana heb je gelegenheid te gaan lunchen (niet inbegrepen) en het plezierige plaatsje aan de oever van het Titicaca Meer te gaan verkennen. Je kunt naar het haventje gaan of als je genoeg puf hebt de Kruisweg van de Calvario berg beklimmen met aan het einde een prachtig uitzicht als beloning. 

Dag 21: naar La Paz (3.600 m)
Deze ochtend heb je nog vrije tijd om te genieten van de aangename sfeer in Copacabana.
Om 13.00 uur word je opgehaald en naar de plaats gebracht waar de bus richting La Paz vertrekt. De reistijd bedraagt circa 3½ uur. In La Paz word je opgehaald bij het busstation en naar je hotel gebracht.
Je kunt ook kiezen voor een privé transfer van La Paz naar Copacabana met Spaanstalige chauffeur.

Dag 22: naar het vliegveld, einde van je reis
Je prachtige gevarieerde reis zit erop.
Je hebt nog vrije tijd in La Paz tot het tijdstip waarop je opgehaald zult worden bij je hotel voor je transfer naar het vliegveld. Dat zal ca. 3 uur voor vertrek van je vlucht zijn, afhankelijk van je vluchttijd en de te verwachten drukte op de weg.