17 daagse Hoogtepuntenreis Bolivia

  • Gevarieerd landschap: hoogvlakte, Andesgebergte, woestijn, zoutvlakte, vulkanen, meren, pampa
  • Varen op het Titicaca Meer 
  • Jeeptocht door de Salar de Uyuni 
  • Downhill biken over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld 
  • Koloniale steden Sucre en Potosí, en bijzondere steden La Paz en Copacabana

Deze avontuurlijke en gevarieerde reis laat je kennis maken met de veelzijdige cultuur en de overweldigend mooie natuur van Bolivia. Van Santa Cruz reis je naar Sucre, de prachtige koloniale hoofdstad. Via Potosí -de hoogste stad ter wereld- reis je naar Uyuni. Tijdens een 3-daagse Jeeptour krijg je de Salar de Uyuni, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld te zien, en in N.P. Avaroa geisers, vulkanen, prachtig gekleurde meren, flamingo’s, lama’s en vicuña’s. Vanuit La Paz ga je downhill biken over de gevaarlijkste weg ter wereld. Ook een boottocht op het Titicaca Meer, een bezoek aan het mystieke eiland Isla del Sol met zijn Inca cultuur en N.P. Madidi / de pampa, waar je kunt zwemmen met zoetwaterdolfijnen, zijn opgenomen in deze fantastische reis.

Deze reis gaat over grote hoogte. Omdat je in korte tijd van Santa Cruz via Sucre naar Potosí op 4.100 m reist, kan het zijn dat je in Potosí wat last van de hoogte krijgt. Daarna daal je weer wat af naar Uyuni voordat je aan je Jeeptour door de Salar de Uyuni begint. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.


Stel je eigen Hoogtepuntenreis
Bolivia samen.
Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze reis in overleg aanpassen.

Route: Santa Cruz - Sucre - Potosí - Uyuni - Salar de Uyuni/N.P. Avaroa - Uyuni - La Paz - Copacabana - Rurrenabaque - pampa - Yolosa - La Paz

Dag 1: Aankomst in Santa Cruz (450 m)
Deze dag kun je bijkomen van de reis en een indruk opdoen van het centrum van de stad met zijn gezellige Plaza. In de Manzana I kun je een wisseltentoonstelling bekijken.

Dag 2: Santa Cruz - Sucre (2.750 m)
Vandaag vlieg je in 40 min. naar Sucre, de witte hoofdstad. Je kunt op eigen gelegenheid de koloniale stad gaan verkennen of een Stadstour van een halve dag doen. Veel belangrijke gebouwen liggen rondom de Plaza. Je kunt naar het uitzichtpunt La Recoleta gaan, vanwaar je de hele stad kunt overzien.

Dag 3: Sucre (2.750 m)
Je hebt deze dag ter vrije invulling in Sucre. Als deze dag op zondag valt dan wil je ongetwijfeld een uitstapje maken naar de beroemde traditionele Zondagsmarkt van Tarabuco. Uit omliggende dorpen komt men hierheen om handelswaar te kopen en verkopen en je kunt er prachtige souvenirs vinden. De rit erheen duurt ca. 1½ uur.
Je kunt ook een bezoek brengen aan de grootste lokale markt van Sucre, de Mercado Campesino, of het ASUR-textielmuseum in Sucre bezoeken; de streek is bekend om zijn weefkunst.
Wil je actiever bezig zijn, dan kun je een wandeling maken over de Inca Trail en vervolgens de Maragua Krater bezoeken.


Dag 4: Sucre - Potosí (4.100 m)

In de ochtend neem je de bus van Sucre naar Potosí, de rit duurt ongeveer 3 uur.
Potosí is de hoogste stad ter wereld.

Eens was het ook een van de rijkste steden ter wereld vanwege haar rijkdom aan zilver. Tijdens een bezoek aan de indrukwekkende zilvermijnen van Cerro Rico net buiten het centrum van de stad kun je mijnwerkers aan het werk zien. Attentie: de mijnwerkers werken niet op zondag.
Je kunt er ook voor kiezen om in plaats daarvan het wellicht mooiste museum van Bolivia te bezoeken, La Casa de la Moneda (de Munt).

Dag 5: Potosí - Uyuni (3.600 m)
In de voormiddag heb je tijd om het koloniale centrum van Potosí verder te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld het Santa Teresa Klooster gaan bekijken. Kort na het middaguur reis je per bus over de hoogvlakte naar Uyuni. De busrit duurt 3½ tot 4 uur. Het barre landschap onderweg bevat verrassende elementen zoals hoge cactussen en quinoa-velden.

Dag 6: Uyuni - San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica (3.600 m)
Vandaag start je prachtige 3-daagse Jeeptour door de Salar de Uyuni en N.P. Avaroa. Je bezoekt eerst het treinenkerkhof net buiten Uyuni. In Colchani kom je bij een Zoutmuseum waar je souvenirs kunt kopen die gemaakt zijn van zout. Daarna ga je de immense zoutvlakte op en reis je naar Isla Incahuasi, cactuseiland. Onderweg bezoek je een hotel dat volledig uit zout is opgetrokken en zie je zouthopen op de plaats waar dit gewonnen wordt en de 'ogen' van de Salar, waar bubbelende gassen van onder de zoutlaag naar boven komen. Op Isla Incahuasi kun je een korte wandeling maken tussen de enorm hoge cactussen door. Vanaf de top van het eiland heb je een 360º panoramisch uitzicht over de immense zoutvlakte. De overnachting is in een zeer eenvoudig zouthostal in ofwel San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica, dorpjes aan de rand van de zoutvlakte.

Dag 7: Naar Huallajara (4.200 m)
Je rijdt over de zoutvlakte van Chigüana en komt bij een uitkijkpunt vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de semi actieve vulkaan Ollagüe. Dan leidt de tour je door de Silolí woestijn naar de lagunes Cañapa, Hedionda en Chiarkota.
Voordat je op je bestemming aankomt voor deze dag zul je de stenen boom, een rotsformatie van meer dan 8 m hoog te zien krijgen en Laguna Colorada. Normaal gesproken kun je een grote hoeveelheid flamingo's zien aan de rand van de lagune. Je overnacht in Huallajara bij Laguna Colorada in een zeer basic accommodatie.

Dag 8: Huallajara - Uyuni - La Paz (3.600 m)
Je zult vroeg uit de veren gaan en N.P. Avaroa gaan bezoeken. De dampen van de geiser Sol de Mañana zie je het beste bij het ochtendgloren.
Mocht je het fris hebben dan kun je je daarna opwarmen in de thermale baden van Polques. Via de Salvador Dalí woestijn kom je aan bij Laguna Verde waar je goed zicht hebt op de Licancabur Vulkaan en vervolgens kom je bij Laguna Blanca. Via de dorpen Villa Mar, Alota en het mijnwerkersstadje San Cristóbal keer je terug naar Uyuni. Je hebt tijd om het avondeten te gebruiken voordat je op de toeristen nachtbus naar La Paz vertrekt.

Dag 9: La Paz (3.600 m)
Mocht je wakker zijn gedurende het laatste stuk van de busreis van El Alto (4.100 m) naar La Paz (3.600 m), dan zul je genieten van de afdaling! Rond 06,30 uur kom je op het busstation van La Paz aan. De rest van de dag kun je deze boeiende stad vol tegenstellingen gaan verkennen: rijk, arm, modern, traditioneel, oud, nieuw, hoog, laag, alles door elkaar. Je kunt een kijkje gaan nemen in enkele kleine musea aan de Calle Jaén, de kabelbaan nemen naar El Alto (als je ’s ochtends toch niet wakker was, of het gewoon nog een keer wilt zien), de artikelen gaan bekijken die op de heksenmarkt worden aangeboden of het Coca Museum bezoeken.

Dag 10: La Paz - Copacabana (3.800 m)
In de ochtend neem je de bus naar Copacabana. Je komt er na ca. 4½ uur aan. 's Middags heb je gelegenheid om dit heerlijke plaatsje, gelegen aan de oever van het Titicaca Meer, te verkennen. Je kunt over de Plaza wandelen en de Kathedraal bekijken, naar het haventje gaan of als je genoeg puf hebt de Kruisweg lopen, langs de 14 Staties de Calvario berg.

Dag 11: Copacabana - Titicaca Meer - Isla del Sol - Copacabana - La Paz (3.600 m)
Je wordt opgehaald en naar het haventje gebracht voor een dag tour op het Titicacameer en naar Isla del Sol. De boottocht duurt ongeveer 1½ uur. Op het eiland het plaatsje Yumani, de Inca-trappen en de Bron van de Eeuwige Jeugd. Daarna vaar je naar Isla de la Luna waar je de Inca ruïnes van El Palacio de las Vírgenes (maagden) del Sol of Inaj Uyo bezoekt. Daarna keer je terug naar Copacabana, waar de tour tussen 17.00 en 18.00 uur eindigt. Per bus reis je terug naar La Paz.


Dag 12: La Paz - Rurrenabaque - 3-daagse pampa tour (250 m)

Je vliegt in een half uur van La Paz langs bergtoppen van meer dan 6.000 m hoog en over N.P. Madidi heen naar tropisch Rurrenabaque. Hier begint je 3-daagse tour naar de pampa. Over de weg reis je naar Santa Rosa de Yacuma waar aan de oever van de Yacuma Rivier een bootje klaarligt waarmee je naar de eco lodge vaart. Je zult de komende dagen veel dieren gaan zien, waaronder capibara's (het grootste knaagdier ter wereld), schildpadden, de zwarte kaaiman, apen, vele vogels en wellicht anaconda's.
Je overnacht in een privé kamer in de eco lodge.

Dag 13: Pampa (250 m)
Na het ontbijt ga je zo’n 3 à 4 uur wandelen door moerasland, op zoek naar de anaconda. De gids kan je ook de zwarte en witte kaaiman aanwijzen. Na de lunch ga je een boottocht maken op de Yacuma Rivier om piranha´s te vangen of te zwemmen met speelse rivierdolfijnen. In het donker maak je een boottocht om de glinsterende ogen van de kaaiman te zien en ander nachtleven.

Dag 14: Pampa - Rurrenabaque - La Paz (3.600 m)
Op deze laatste dag van de tour zul je tijdens een boottocht groepen doodshoofdaapjes zien die in grote aantallen door de kruinen van de bomen trekken. Ook de zwarte en de rode brulaap komen in dit gebied voor. Na je lunch in de lodge keer je per boot en 4x4 Jeep terug naar Rurrenabaque. Deze middag heb je je terugvlucht naar La Paz.


Dag 15: La Paz - downhill biken naar Yolosa - La Paz (3.600 m)

Je wordt opgehaald bij je hotel om de downhill bike tocht van La Paz naar Yolosa te gaan maken. Per busje word je naar het hoogste punt gebracht, La Cumbre (de top) op 4.700 m.
Hier stap je op je mountainbike, en fiets je over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld naar Yolosa, vlak voor Coroico. De af te leggen afstand is 64 km en je daalt 3.500 verticale meter(!) Een fantastische ervaring, van de droge Altiplano daal je, door verschillende vegetatiezones, af naar de vochtige en tropische Yungas. In Yolosa ontvang je een lunch en kun je het zwembad gebruiken.
Daarna reis je terug naar La Paz voor je overnachting.

Dag 16: La Paz
Deze dag heb je ter vrije besteding in La Paz. Je kunt de stad verder gaan bekijken en je kunt souvenirs kopen. Er zijn onder andere prachtige kwaliteit alpaca truien en poncho’s te koop. 

Dag 17: Einde reis - terugvlucht
Je prachtige Bolivia-reis zit er op. Vandaag reis je terug naar huis.