18-daagse Hooglandreis Bolivia

  • Gevarieerd landschap: de langste grot van Bolivia, canyons, hoogvlakte, Andesgebergte, woestijn, zoutvlakte, vulkanen, meren
  • Wandelen in N.P. Torotoro
  • Jeeptocht door de Salar de Uyuni
  • Downhill biken over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld
  • Koloniale steden Potosí en Sucre, en de bijzondere stad La Paz

Deze avontuurlijke en gevarieerde reis laat je kennis maken met de veelzijdige cultuur en de overweldigend mooie natuur van Bolivia. Van Santa Cruz reis je naar Cochabamba, de uitvalsbasis voor een 3-daagse naar het prachtige N.P. Torotoro. Je gaat de boeiende regeringshoofdstad La Paz bekijken van waar je gaat downhill biken over de gevaarlijkste weg ter wereld. Tijdens een 3-daagse Jeeptour krijg je de Salar de Uyuni, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld te zien, en in het N.P. Avaroa geisers, vulkanen, prachtig gekleurde meren, flamingo's, lama's en vicuña's. Je ontmoet de mijnwerkers in de mijnen van Cerro Rico in Potosí. Je bezoekt de koloniale hoofdstad Sucre en maakt een wandeling over een Inca pad naar de Maragua Krater. Je gaat naar de beroemde traditionele Tarabuco zondagmarkt.

Deze reis gaat over grote hoogte. Omdat je in korte tijd van Santa Cruz via Cochabamba naar N.P. Torotoro met hoogtes tussen 2.000 en 3.500 m reist, kan het zijn dat je wat last van de hoogte krijgt. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.

Stel je eigen Hooglandreis Bolivia samen.
Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze reis in overleg aanpassen.

Route: Santa Cruz - Cochabamba - N.P. Torotoro - La Paz - Uyuni Salar de Uyuni/N.P. Avaroa - Uyuni - Potosí - Sucre - Santa Cruz

Dag 1: Aankomst in Santa Cruz (450 m)
Deze dag kun je bijkomen van de reis en een indruk opdoen van het centrum van de stad met zijn gezellige Plaza. In de Manzana I kun je een wisseltentoonstelling bekijken.

Dag 2: Santa Cruz - Cochabamba (2.558 m)
Vanochtend vlieg je in 45 min. naar Cochabamba. In deze studentenstad vind je een gezellig uitgaansleven, zowel in het centrum als op het Prado iets buiten het centrum. Je kunt naar het enorm grote Christusbeeld wandelen dat de stad overziet. Hou je van markten dan kun je je hart ophalen op La Cancha.

Dag 3: Cochabamba - Torotoro/N.P. Torotoro (2.676 m)
Je reist vandaag per privé Jeep naar het nationale park Torotoro. Zodra je de stad verlaten hebt zul je genieten van de fantastische tocht.
Aangekomen in het plaatsje Torotoro neem je je intrek in je kamer en na de lunch ga je op pad naar de grot Umajalanta. Hier zie je spectaculaire formaties van stalactieten en stalagmieten, evenals blinde vissen van een endemische soort.
Na je bezoek aan Umajalanta is het tijd om naar je hotel te gaan en te gaan dineren.

Dag 4: N.P. Torotoro
Per auto vertrek je naar het startpunt van je wandeling van vandaag naar de stenen stad, Ciudad Itas op ca. 3.780 m hoogte. Je krijgt er interessante rotsformaties en grotten, waaronder sommige met rotstekeningen, te zien die miljoenen jaren geleden zijn gevormd door het water (erosie) dat toentertijd door het gebied stroomde.
Je zult genieten van een uitstekend uitzicht over het gehele park met zijn vallei, canyons en bergruggen. Je hebt tevens een aardige kans om een condor te spotten.
Daarna ga je het aan de natuurelementen blootgestelde gebied genaamd Carreras Pampa. De korte wandeling hier is eenvoudig. Je zult pootafdrukken van diverse soorten dinosaurussen kunnen bewonderen. De lokale gids maakt je op de best bewaarde afdrukken attent en zal uitleggen van welke dinosaurussoort ze afkomstig zijn.

 

Dag 5: N.P. Torotoro - Cochabamba (2.558 m)
Ook vandaag staan je bijzondere belevenissen te wachten. Vlak buiten het dorp ga je een grote hoeveelheid enorme pootafdrukken van vlees- en plantenetende dinosaurussoorten bekijken. Daarna ga je wandelen naar de canyon van Torotoro. Je komt bij een natuurlijk gevormde stenen brug en gaat vervolgens naar een uitkijkpunt boven de canyon vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt. Hopelijk kun je de met uitsterven bedreigde roodkop ara zien, die hier zijn leefgebied heeft.
Een stukje verderop ga je via een trap een afdaling maken naar de bodem van de canyon om de waterval El Vergel te bezoeken.

Hier kun je een verfrissend bad in het kristalheldere water dat wordt aangevoerd door ondergrondse grotten waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Helaas zul je daarna de trap weer moeten beklimmen om het laatste stuk van je wandeling te ondernemen. Aan het eind van de wandeling wacht de auto om je terug naar Torotoro te brengen. Je besluit het avontuur na het eten van een typisch streekgerecht als lunch. Rond 16.00 uur begint de terugtocht per auto naar Cochabamba.

Dag 6: Cochabamba - La Paz (3.600 m)
Je reist vandaag naar La Paz. De rest van de dag kun je deze boeiende stad vol tegenstellingen gaan verkennen: rijk, arm, modern, traditioneel, oud, nieuw, hoog, laag, alles door elkaar. Je kunt een kijkje gaan nemen in enkele kleine musea aan de Calle Jaén, de kabelbaan nemen naar El Alto, de artikelen gaan bekijken die op de heksenmarkt worden aangeboden of het Coca Museum bezoeken.

Dag 7: La Paz (3.600 m)
Je wordt opgehaald bij je hotel om de downhill bike tocht van La Paz naar Yolosa te gaan maken. Per busje wordt je naar het hoogste punt gebracht, La Cumbre (de top) op 4.700 m.
Hier stap je op je mountainbike, en fiets je over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld naar Yolosa, vlak voor Coroico. De af te leggen afstand is 64 km en je daalt meer dan 3.600 verticale meter(!). Een fantastische ervaring, van de droge Altiplano daal je, door verschillende vegetatiezones, af naar de vochtige en tropische Yungas. In Yolosa ontvang je een lunch en kun je het zwembad gebruiken.
Daarna reis je terug naar La Paz.

Dag 8: La Paz - Uyuni (3.600 m)
Je gaat naar Tiwanaku, de belangrijkste precolumbiaanse vindplaats van Bolivia, wellicht zelfs van Zuid-Amerika. Men neemt aan, dat het om de oudste beschavingsvorm van de Andesregio (1.300 v.C. tot 1.200 n.C.) gaat.
De fascinerende cultuur, religie evenals de briljante architectonische en astronomische kennis - bestonden zo'n 3.000 jaar lang. Tiwanaku was de grootste plaats in zijn tijd; volgens schattingen zou de stad tussen de 20.000 tot 120.000 inwoners hebben gehad. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Tempel van Kalasasaya, de Piramide van Akapana en de Zonnepoort Intipunku.
's Avonds ga je op de toeristen nachtbus naar Uyuni.

Dag 9: Uyuni - San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica (3.600 m)
Bij aankomst word je opgewacht en naar het centrum gebracht. Vandaag start je prachtige 3-daagse Jeeptour door de Salar de Uyuni en N.P. Avaroa. Je bezoekt eerst het treinenkerkhof net buiten Uyuni. In Colchani kom je bij een Zoutmuseum waar je souvenirs kunt kopen die gemaakt zijn van zout. Daarna ga je de immense zoutvlakte op en reis je naar Isla Incahuasi, cactuseiland. Onderweg bezoek je een hotel dat volledig uit zout is opgetrokken en zie je zouthopen op de plaats waar dit gewonnen wordt en de 'ogen' van de Salar, waar bubbelende gassen van onder de zoutlaag naar boven komen.
Op Isla Incahuasi kun je een korte wandeling maken tussen de enorm hoge cactussen door. Vanaf de top van het eiland heb je een 360° panoramisch uitzicht over de immense zoutvlakte. De overnachting is in een zeer eenvoudig zouthostal in ofwel San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica, dorpjes aan de rand van de zoutvlakte.


Dag 10: San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica - Huallajara (4.200 m)
Je rijdt over de zoutvlakte van Chigüana en komt bij een uitkijkpunt waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt op de semi actieve Ollagüe Vulkaan. Dan voert de tocht je door de Silolí Woestijn naar de lagunes Cañapa, Hedionda en Chiarkota.  Voordat je op je bestemming voor deze dag aankomt krijg je nog de Stenen Boom, een rotsformatie van meer dan 8 m hoog, en Laguna Colorada te zien. Langs de rand van de lagune is normaal gesproken een grote hoeveelheid flamingo’s te zien. Je slaapt in Huallajara vlakbij Laguna Colorada in een zeer eenvoudige accommodatie.

Dag 11: Huallajara - Uyuni (3.600 m)
Je zult vroeg uit de veren gaan en N.P. Avaroa gaan bezoeken.
De dampen van de geiser Sol de Mañana zie je het beste bij het ochtendgloren. Mocht je het fris hebben dan kun je je daarna opwarmen in de thermale baden van Polques. Via de Salvador Dalí woestijn kom je aan bij Laguna Verde vanwaar je ook de Licancabur Vulkaan ziet en vervolgens kom je bij Laguna Blanca. Via de dorpen Villa Mar, Alota en het mijnwerkersstadje San Cristobal keer je terug naar Uyuni waar je zult overnachten.

Dag 12: Uyuni - Potosí (4.100 m)
Je reist per bus naar Potosí. Potosí is de hoogste stad ter wereld. Eens was het ook een van de rijkste steden ter wereld vanwege haar rijkdom aan zilver.
Hoewel de stad voor menigeen een somber imago heeft vanwege het zware leven dat de mijnwerkers er hebben, heeft het een prachtig centrum. Het is de 2e koloniale stad van Bolivia.
Wellicht heb je deze middags nog tijd om bijvoorbeeld het Santa Teresa Klooster gaan bekijken of het wellicht mooiste museum van Bolivia, La Casa de la Moneda (de Munt).

Dag 13: Potosí (4.100 m)
Tijdens een bezoek aan de indrukwekkende zilvermijnen van Cerro Rico net buiten het centrum van de stad kun je mijnwerkers aan het werk zien. Attentie: de mijnwerkers werken niet op zondag.
's Middags ga je samen met je gids het koloniale centrum van de stad bekijken.

Dag 14: Potosí - Sucre (2.750 m)
Vanochtend ga je op de bus naar Sucre, de witte hoofdstad. 's Middags ga je tijdens een Stadstour te voet het koloniale centrum van Sucre verkennen. Veel belangrijke gebouwen liggen rondom de Plaza. Tevens zul je een bezoek brengen aan het ASUR Textiel Museum (zondags gesloten!). Vanaf het uitzichtpunt La Recoleta kun je de hele stad kunt overzien.

Dag 15: Sucre - Inca Trail en Maragua Krater
Vandaag maak je een heerlijke wandeling van 3.665 naar 2.900 m over een pré Inca-pad en vervolgens naar de Maragua Krater. Het is een heel mooie route om af te leggen met prachtige vergezichten.

Dag 16: Sucre - Tarabuco
Als deze dag op zondag valt, dan bezoek je vandaag de kleurrijke traditionele markt in Tarabuco. Uit omliggende dorpen komt men hierheen om handelswaar te kopen en verkopen en je kunt er prachtige souvenirs vinden. De rit erheen duurt ca. 1½ uur. Het is heerlijk door de straatjes te slenteren en de mensen te zien onderhandelen. Je kunt je onderhandeltechnieken uitproberen bij de aanschaf van weefkunst of een ander souvenir.

Dag 17: Sucre - Santa Cruz
Je hebt vrije tijd tot het moment dat je wordt opgehaald en naar het vliegveld wordt gebracht voor je vlucht naar Santa Cruz.

Dag 18: Einde reis - terugvlucht
Je prachtige Bolivia-reis zit er op. Je wordt naar het vliegveld gebracht voor je reis terug naar huis.