26-daagse Reis Beleef Bolivia Actief

  • Gevarieerd landschap: subtropisch gebied, hoogvlakte, Andesgebergte, woestijn, zoutvlakte, vulkanen, meren, valleien landschap
  • Wandelen: in El Refugio Los Volcanes, in de Cordillera de los Frailes, de Condoriri Trekking, wandelen in N.P. Torotoro
  • Fietsen: downhill biken over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld
  • Jeeptocht door de Salar de Uyuni
  • Bijzondere steden: Sucre, La Paz
  • Nationale parken: N.P. Amboró, N.P. Avaroa, N.P. Torotoro

Tijdens deze rondreis ben je heerlijk actief bezig terwijl je een heel compleet beeld krijgt van al het moois dat Bolivia te bieden heeft.

Vanuit Santa Cruz bezoek je N.P. Amboró. Vervolgens ga je bij het mooi gelegen dorp Samaipata aan de voet van de Andes op zoek naar de condor. Je bezoekt de prachtige koloniale hoofdstad Sucre. Je gaat wandelen in de Cordillera de los Frailes en beklimt de Obispo berg en verblijft een nacht bij een lokale familie. Tijdens een Jeeptour vanaf Uyuni krijg je in N.P. Avaroa geisers, gekleurde meren, flamingo’s, lama’s en vicuña’s te zien. Natuurlijk bezoek je ook de fantastische Salar de Uyuni, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. Je gaat van La Paz downhill biken naar Yolosa, over de gevaarlijkste weg ter wereld en in de Cordillera Real maak je de Condoriri Trekking. Ten slotte reis je van Cochabamba naar het weinig bezochte maar schitterende N.P. Torotoro waar je een enorm diepe grot en de stenen stad, Ciudad Itas bezoekt. Je kunt er dinosaurus pootafdrukken zien en de met uitsterven bedreigde roodkop ara voordat je een bad neemt onder de waterval El Vergel. Je sluit de reis af in Sa. Cruz.

Deze reis gaat over grote hoogte. Om zo veel mogelijk te voorkomen dat je last van hoogteziekte krijgt is de reis zodanig samengesteld dat je stapje voor stapje naar hoger gelegen gebied reist. Zo kan je lichaam wennen aan de hoogte. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.

Stel je eigen Bolivia Reis samen.
Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze reis in overleg aanpassen.

Route: Sa. Cruz - N.P. Amboró, El Refugio Los Volcanes - Samaipata - Sucre - Cordillera de los Frailes - Uyuni - Salar de Uyuni/N.P. Avaroa - Uyuni - La Paz - Yolosa - La Paz - Cochabamba - N.P. Torotoro - Cochabamba - Sa. Cruz

Dag 1: Aankomst in Santa Cruz (450 m)
Deze dag kun je bijkomen van de reis en een indruk opdoen van het centrum van de stad met zijn gezellige Plaza. In de Manzana I kun je een wisseltentoonstelling bekijken. Overnachting in Sa. Cruz.

Dag 2: Santa Cruz - El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró (900 m)
Je reist vandaag in een uur of 2 naar het prachtig gelegen natuurreservaat El Refugio Los Volcanes, op de grens van nationaal park Amboró. De lokale familie die de lodge in koloniale stijl leidt ontvangt je, verzorgt je verblijf en bereid je maaltijden. De lodge is omringd door rode zandsteen bergen en dicht subtropisch bos. Je kunt hier wandelen en met een lokale Spaanstalige begeleider de prachtige natuur verkennen. Er kronkelt een riviertje door het reservaat en je kunt een verfrissend bad nemen bij de watervallen. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen. Overnachting in de eco lodge.

Dag 3: El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró (900 m)
Bij het wakker worden in de eco lodge weet je je omringd door de geluiden van de natuur. Je hebt de hele dag in El Refugio. Er zijn diverse wandelingen waaruit je kunt kiezen. Er zijn ook hangmatten in de lodge, dus je kunt ook een poosje relaxen. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen. Overnachting in de eco lodge.


Dag 4: El Refugio Los Volcanes - Samaipata (1.650 m)

's Ochtends kun je nog een wandeling maken en na de lunch word je opgehaald bij de uitgang van El Refugio en in 1½ uur naar Samaipata gebracht. Vandaag is de lunch inbegrepen. Overnachting in Samaipata.

Dag 5: Samaipata condors spotten (1.650 m)
Je gaat vandaag vroeg op pad om op zoek te gaan naar de condor, de koning van het Andes-luchtruim. De wandeling van ongeveer 2 uur door open berggebied is niet heel eenvoudig en we kunnen niet garanderen dat je condors zult zien maar de kans is wel heel groot en de wandeling alleen al is erg mooi. Als je een condor boven je ziet cirkelen dan wordt je inspanning meer dan beloond. Je wandelt weer in ca. 2 uur terug naar beneden voor de autorit terug naar Samaipata. Overnachting in Samaipata.

Dag 6: Samaipata (1.650 m)
Je hebt deze dag ter vrije besteding in het dorp dat in een prachtig groene omgeving ligt. Als je wilt kun je de pré-Inca ruïnes van El Fuerte bezoeken, die in 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO zijn geplaatst. Het hart van El Fuerte is de grootste bewerkte rots ter wereld met een afmeting van 220 bij 60 m, die vooral dienstdeed bij rituelen. Een andere optie is om naar het mysterieuze nevelwoud van N.P. Amboró te gaan voor een wandeling tussen oeroude reuze-varenbomen die meer dan 12 m hoog kunnen worden, hangmossen en bromelia's. Je kunt terugreizen naar Sa. Cruz, daar overnachten en de volgende morgen vliegen naar Sucre of je kunt deze avond op de nachtbus stappen van Samaipata naar Sucre (busrit van ca. 9 á 10 uur!).

Dag 7: Sucre (2.750 m)
Je komt vandaag ofwel ’s ochtends met de nachtbus vanuit Samaipata aan ofwel met je vlucht vanaf Sa. Cruz. De rest van de dag heb je ter vrije besteding in de prachtige koloniale hoofdstad Sucre. Je kunt een bezoek brengen aan de grootste lokale markt van Sucre, de Mercado Campesino, of aan het ASUR-textielmuseum in Sucre; de streek is bekend om zijn weefkunst. (Het ASUR museum is op zondag gesloten!)

Als deze dag op zondag valt dan wil je ongetwijfeld een uitstapje maken naar de beroemde traditionele Zondagsmarkt van Tarabuco die ’s ochtends gehouden wordt. Uit omliggende dorpen komt men hierheen om handelswaar te kopen en verkopen en je kunt er prachtige souvenirs vinden. Mocht je met de 1e ochtendvlucht van Sa. Cruz in Sucre aankomen rond 8.00 uur dan kun je meteen naar Tarabuco doorreizen. Als je met de bus van Samaipata aankomt in Sucre dan duurt de rit naar Tarabuco ongeveer 1½ uur.

Sucre beschikt over veel grote en kleine restaurants. In Bolivia worden heel veel pinda's verbouwd. Ga de specialiteit van Sucre proberen: sopa de maní, pindasoep. Die wordt vooral op zondag gegeten en bevat naast fijngemalen pinda’s ook kip of rundvlees en bovenop de soep drijven krokant gebakken dunne frites, heerlijk! Overnachting in Sucre.


Dag 8 tot en met 11: Sucre, Cordillera de los Frailes (3.600 m)

Vandaag start je je 4-daagse trekking in de Cordillera de los Frailes, een grote bergrug die de departementen Chuquisaca en Potosí van elkaar scheidt. Het gebied dat het leefgebied van de Jalq'a bevolking is, biedt een grote verscheidenheid van prachtige natuur, cultuur en archeologie.
Je zult om 8.30 uur bij je hostal of hotel opgehaald worden om per auto de 1½ uur naar het beginpunt van de trekking bij de Kapel van Chataquila af te leggen. Vanaf de kapel, gelegen op de kam van de Cordillera de los Frailes, zul je over het Inca pad naar beneden wandelen terwijl je geniet van de indrukwekkende uitzichten.
De wandeling duurt ongeveer 3 uur en is voornamelijk bergafwaarts en eenvoudig. In Chaunaca zul je lunchen. Dan brengt de auto je naar het hoogste punt van de cañon waar je opnieuw een spectaculair uitzicht zult hebben.
Je zult de keuze hebben om de resterende afstand naar Potolo wandelend af te leggen of in de auto. In Potolo zul je tijd hebben om het plaatsje te gaan bekijken en om een lokale Jalq'a familie te bezoeken om te zien hoe zij leven en hun typische weefkunst te bekijken. Rond 19.00 uur is het diner klaar en vervolgens breng je de nacht door in een comfortabele cabaña.

De 2e dag zal een lange dag zijn; vandaag zul je zo’n zeven uur gaan wandelen. Van Potolo zul je een prachtige wandeling maken naar Maragua, gelegen in de krater. De uitzichten zijn fantastisch. Je zult langs het kleine dorpje Chullpa's komen onderweg. Na ongeveer vijf uur wandelen zul je de dinosaurus sporen van Niñu Mayu zien. Vanaf hier duurt het nog ongeveer 2 uur om in Maragua te komen waar je de gemeenschap zult bezoeken en de omgeving verkennen. De overnachting zal in een hostal of in een cabaña in Maragua zijn.

De 3e dag is een makkelijkere dag dus je kunt 's ochtends eerst nog wat tijd in Maragua doorbrengen. Dan begint de 3 tot 4 uur durende wandeling van Maragua naar Marca Rumi en vervolgens naar Quila Quila, met zijn koloniale kerk. Je zult hier in Quila Quila overnachten bij een lokale familie.

De 4e en laatste dag begint met een rit van dertig minuten per jeep van Quila Quila naar de voet van de berg Obispo waarvan de top op 3.453 m ligt. Je kunt deze berg beklimmen, dit duurt twee uur; deze beklimming is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Het laatste deel van deze prachtige trekking eindigt in Cachi Mayu na een vier uur durende wandeling. Hier staat de auto te wachten om je terug te brengen naar Sucre. Overnachting in Sucre.

Dag 12: Sucre - Potosí - Uyuni (3.600 m)
's Ochtends neem je rond 9.30 uur de bus van Sucre via Potosí naar Uyuni, waar je rond 16.00 uur aankomt. Overnachting in Uyuni.

Dag 13 t/m 15: Uyuni - San Juan, P. Chuvica, of Aguaquiza
Je zult rond tien uur (privé tour) of half elf (groepstour) vertrekken op deze fantastische tour door de Salar de Uyuni.
Eerst zul je een bezoek brengen aan het Kerkhof voor afgedankte treinen net buiten Uyuni en vervolgens aan Colchani. Daar kun je kunstwerkjes gemaakt van zout zien, alsmede het proces van het maken van keukenzout en het Zout Museum. Dan ga je de zoutvlakte op en zul je de Ojos del Salar, waar gassen opborrelen van onder de zoutvlakte, te zien krijgen en Montones de Sal (zout hopen). Daarna zul je het Zout Hotel en het eiland Incahuasi bezoeken, waar je een korte wandeling kunt maken over de vulkanische rotsen tussen de gigantische cactussen door. Onderweg naar San Juan, Puerto Chuvica of Aguaquiza waar je gaat overnachten in een basic accommodatie, zul je als de tijd het toelaat de Duivelsgrot en Galaxia Cristal bezoeken.

Op de tweede dag rijd je door de Salar de Chiguana naar een uitkijkpunt van waar je de semi-actieve Ollagüe Vulkaan goed kunt bezichtigen. De reis gaat verder door de Silolí Woestijn en je zult Laguna Cañapa, Laguna Hedionda en Laguna Chiarkota te zien krijgen. De volgende stop is bij de Árbol de Piedra (Stenen Boom), een rotsformatie van meer dan acht meter hoog. Na een bezoek aan Laguna Colorada zal de dag eindigen dicht bij deze lagune, waar je zult overnachten in een basic accommodatie.

Het vertrek op de derde dag zal erg vroeg zijn. Als eerste zul je de geiser Sol de Mañana gaan bezoeken en daarna zul je de mogelijkheid hebben om je op te warmen in de natuurlijke thermale baden van de heetwaterbronnen (Polques). Je zult door de Salvador Dalí woestijn rijden en Laguna Verde bereiken met de nabij gelegen Licancabur Vulkaan en vervolgens Laguna Blanca. Op de weg terug naar Uyuni zul je Villa Mar, Valle de las Rocas en San Cristóbal passeren. 's Avonds neem je de toeristen nachtbus naar La Paz.


Dag 16: La Paz (3.600 m)

Mocht je wakker zijn gedurende het laatste stuk van de busreis van El Alto (4.100 m) naar La Paz (3.600 m), dan zul je genieten van de afdaling! Rond 06,30 uur kom je op het busstation van La Paz aan. De rest van de dag kun je deze boeiende stad vol tegenstellingen gaan verkennen: rijk, arm, modern, traditioneel, oud, nieuw, hoog, laag, alles door elkaar. Je kunt een kijkje gaan nemen in enkele kleine musea aan de Calle Jaén, de kabelbaan nemen naar El Alto (als je ’s ochtends toch niet wakker was, of het gewoon nog een keer wilt zien), de artikelen gaan bekijken die op de heksenmarkt worden aangeboden of het Coca Museum bezoeken. Overnachting in La Paz.

Tip: Probeer een tafel te reserveren in Restaurant Gustu, het beste restaurant van de stad waar uitsluitend Boliviaanse producten worden gebruikt. Dit restaurant geeft heel veel anders kansarme jongeren een baan en leert ze een vak in het restaurant. Een prachtig initiatief dat ondersteuning verdient!

Dag 17: La Paz - downhill biken naar Yolosa - La Paz (3.600 m)
Je wordt opgehaald bij je hotel om de downhill bike tocht van La Paz naar Yolosa te gaan maken. Per busje word je naar het hoogste punt gebracht, La Cumbre (de top) op 4.700 m. Hier stap je op je mountainbike, en fiets je over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld naar Yolosa, vlak voor Coroico. De af te leggen afstand is 64 km en je daalt meer dan 3.600 verticale meter(!) Een fantastische ervaring, van de droge Altiplano daal je, door verschillende vegetatiezones, af naar de vochtige en tropische Yungas. In Yolosa ontvang je een lunch en kun je het zwembad gebruiken. Daarna reis je terug naar La Paz voor je overnachting.

Dag 18 t/m 20: La Paz - 3 daagse Condoriri Trekking met 2x overnachting in tent
Boven het gehucht Tuni kom je voorbij schilderachtige meertjes aan de basis van het met ijs gepantserde Condoriri gebergte, een van de mooiste en kolossaalste bergstreken van Bolivia. Je vertrekt vroeg per taxi vanuit La Paz, eerst over de hoofdweg naar Copacabana, dan een zij-dal in, aan het einde waarvan zich het schilderachtige dorpje Tuni bevindt, onmiddellijk naast het Tuni stuwmeer dat als waterbekken voor La Paz dient. Hier start de ongeveer 3 uur durende trekking met de lastdieren over grotendeels vlak terrein door een beeldschoon dal naar het hoge kamp. Aan het meer wordt het kamp opgeslagen, opwindend dicht bij de talrijke rots- en ijspieken van het Condoriri Gebergte.

Op de 2e dag moet je eerst een meer dan 5.000 m hoge pas overwinnen, eventueel blijft er tijd om van daaruit de 5.250 m hoge Mirador (uitkijkpunt) 'mee te nemen'. Omdat je toch al op 4.600 m overnacht hebt, is de beklimming goed te maken. Verder gaat het door heerlijk groene bergweiden, onder de wilde rots- en ijstop van het Condoriri gebergte door tot aan het kampement Maria Lloco, direct onder de gelijknamige berg.


De etappe op de 3e dag staat geheel in het teken van een berg, maar wel een heel bijzondere. De Huayna Potosí met zijn perfecte piramidetop met eeuwige sneeuw behoort niet zomaar tot de meest begeerde doelen van bergbeklimmers in Bolivia. Van alle kanten steekt hij duidelijk boven het Andesgebergte uit, een blikvanger tijdens de hele wandeling. Eenvoudig te beklimmen is hij niet, maar als je wilt kun je het aansluitend aan de tour proberen. De weg voert alleen om de berg heen, tot aan het aanvangspunt bij de Zongopas. Daar wacht de taxi en ongeveer 3 uur later ben je terug in La Paz. Overnachting in La Paz.

Dag 21: La Paz - Cochabamba (2.570 m)
Vandaag vlieg je naar Cochabamba. De rest van de dag heb je gelegenheid de stad te gaan verkennen. Zo kun je naar het enorm grote Christusbeeld (el Cristo de la Concordia) gaan, vanaf waar je de hele stad overziet. De markt La Cancha is zo groot dat hij uit 4 delen bestaat en hier wordt werkelijk alles verkocht wat je maar bedenken kunt. ’s Avonds kun je heerlijk flaneren over het Prado en er gaan eten in een van de restaurantjes. Ook in het centrum zijn er leuke restaurantjes te vinden. Een specialiteit van Cochabamba is Pique a lo Macho, een schotel die gedeeld kan worden met meerdere personen en bestaat uit frites met reepjes rundvlees, worstjes, jus, ui, tomaat, hardgekookt ei, blokjes kaas, vaak olijven en ook (scherpe!) pepers.
Overnachting in Cochabamba.

Dag 22 t/m 24: Cochabamba - N.P. Torotoro (2.713 m)
's Ochtends vertrek je naar het indrukwekkende N.P. Torotoro. Alle plekken in het N.P. bezoek je met een lokale gids van Torotoro samen met je (meertalige) gids. Na de lunch wacht de eerste uitdaging, genaamd Umajalanta, een van de diepste grotten van Bolivia. Onderweg er naartoe kun je tevens al de eerste pootafdrukken van dinosaurussen bewonderen. Het circuit dat je in de grot zult afleggen is ca. 350 m waarbij je 180 m afdaalt. Om de grot in te gaan en te verlaten zul je gebruik maken van een touw. Op enkele plaatsen moet je ‘tijgeren’ om door de smalle ruimtes te komen. Je wordt voorzien van een helm en een hoofdlamp. Binnenin de grot zul je formaties van stalactieten en stalagmieten zien, evenals blinde vissen. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen. Overnachting in Torotoro in een eenvoudige cabaña.

Op de 2e dag rijd je in ongeveer 1½ uur naar het startpunt voor je wandeling naar de stenen stad, Ciudad Itas op ca. 3.780 m hoogte.


Je krijgt interessante rotsformaties en grotten te zien, waaronder sommige met rotstekeningen, die miljoenen jaren geleden zijn gevormd door het water (erosie) dat door het gebied stroomde. Je zult een behoorlijke fysieke inspanning leveren, die zeker beloond wordt met een uitstekend uitzicht over het gehele park met zijn vallei, cañons en bergruggen.
's Middags ga je het aan de natuurelementen blootgestelde gebied genaamd Carreras Pampa bezoeken. De korte wandeling hier is eenvoudig. Je zult pootafdrukken van diverse soorten dinosaurussen kunnen bewonderen. De lokale gids maakt je op de best bewaarde exemplaren attent en zal uitleg geven van welke dinosaurussoort ze afkomstig zijn. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen. Overnachting in Torotoro in een eenvoudige cabaña.

Ook op de 3e dag staan je bijzondere belevenissen te wachten. Vlak buiten het dorp zie je een grote hoeveelheid enorme pootafdrukken van vlees- en plantenetende dinosaurussoorten. Daarna wandel je naar en door de cañon van Torotoro, over door erosie afgevlakte stenen en rotsen. Vanaf een uitkijkpunt boven de cañon heb je een fantastisch uitzicht en kun je hopelijk de met uitsterven bedreigde roodkop ara zien, die hier zijn leefgebied heeft.
Je daalt een trap af naar de bodem van de cañon om een verfrissend bad te nemen in het kristalheldere water dat wordt aangevoerd door ondergrondse grotten. Daarna begin je aan het laatste stuk van je wandeling en je sluit het avontuur af met eten van een typisch streekgerecht als lunch. Dan begint de terugtocht naar Cochabamba. Overnachting in Cochabamba.

Dag 25: Cochabamba - Sa. Cruz de la Sierra
Je vliegt vandaag van Cochabamba naar Sa. Cruz. Afhankelijk van het tijdstip van je vlucht kun je vrije tijd in Cochabamba of Sa. Cruz doorbrengen. Overnachting in Sa. Cruz.

Dag 26: Einde reis - terugvlucht
Je prachtige Bolivia rondreis zit erop. Je gaat naar het internationale vliegveld voor je terugkeer naar huis.