26 daagse Kleurrijk Bolivia Reis

  • Gevarieerd landschap: hoogvlakte, Andesgebergte, woestijn, zoutvlakte, vulkanen, meren, jungle, pampa
  • Jeeptocht door de Salar de Uyuni
  • Downhill biken over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld
  • Varen op het Titicacameer
  • Jungle en pampa tour
  • Bijzondere steden: Sucre, Potosí, La Paz, Copacabana
  • Nationale parken: N.P. Amboró, N.P. Avaroa, N.P. Madidi

Deze Kleurrijk Bolivia Reis geeft je een heel compleet beeld van al het moois dat Bolivia te bieden heeft.
Vanuit Santa Cruz bezoek je N.P. Amboró. Vervolgens reis je via het mooi gelegen dorp Samaipata naar de prachtige koloniale hoofdstad Sucre. Na een bezoek aan Potosí -de hoogste stad ter wereld- reis je naar Tupiza. Tijdens een 4-daagse Jeeptour krijg je in N.P. Avaroa geisers, vulkanen, gekleurde meren, flamingo’s, lama’s en vicuña’s te zien. De tour eindigt met een bezoek aan de fantastische Salar de Uyuni, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. Je gaat van La Paz downhill biken naar Yolosa, over de gevaarlijkste weg ter wereld. Je maakt een boottocht op het Titicaca Meer en bezoekt het mystieke eiland Isla del Sol met zijn Inca cultuur. Je zult een enorme hoeveelheid dieren zien in de jungle van N.P. Madidi en op de pampa, waar je ook kunt zwemmen met zoetwaterdolfijnen.

Deze reis gaat over grote hoogte. Om zo veel mogelijk te voorkomen dat je last van hoogteziekte krijgt is de reis zodanig samengesteld dat je stapje voor stapje naar hoger gelegen gebied reist. Zo kan je lichaam wennen aan de hoogte. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.


Stel je eigen Kleurrijk Bolivia Reis samen.
Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze reis in overleg aanpassen.

Route: Santa Cruz - N.P. Amboró, El Refugio Los Volcanes - Samaipata - Sucre - Potosí - Tupiza - Salar de Uyuni/N.P. Avaroa - Uyuni - La Paz - Copacabana - Rurrenabaque - pampa - Yolosa - La Paz

Dag 1: Aankomst in Santa Cruz (450 m)
Deze dag kun je bijkomen van de reis en een indruk opdoen van het centrum van de stad met zijn gezellige Plaza. In de Manzana I kun je een wisseltentoonstelling bekijken.

Dag 2: Santa Cruz - El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró (900 m)
Je reist vandaag in een uur of 2 naar het prachtig gelegen natuurreservaat El Refugio Los Volcanes, op de grens van nationaal park Amboró. De lodge is omringd door rode zandsteen bergen en dicht subtropisch bos. Je kunt hier wandelen en met een lokale Spaanstalige begeleider de prachtige natuur verkennen. Er kronkelt een riviertje door het reservaat en je kunt een verfrissend bad nemen bij de watervallen.

Dag 3: El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró (900 m)
Bij het wakker worden in de eco lodge weet je je omringd door de geluiden van de natuur. Je hebt de hele dag in El Refugio om te wandelen. Er zijn diverse wandelingen waaruit je kunt kiezen. Er zijn ook hangmatten in de lodge, dus je kunt ook een poosje relaxen.


Dag 4: El Refugio Los Volcanes - Samaipata (1.650 m)

Na het ontbijt word je opgehaald bij de uitgang van El Refugio en in 1½ uur naar je hotel in Samaipata gebracht. Je hebt de rest van de dag ter vrije besteding in het dorp dat in een prachtig groene omgeving ligt. Als je wilt kun je ook de middag gebruiken om de pré-Inca ruïnes van El Fuerte te bezoeken, dat in 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst is. Het hart van El Fuerte is de grootste bewerkte rots ter wereld met een afmeting van 220 bij 60 m, die vooral dienstdeed bij rituelen.

Dag 5: Samaipata nevelwoud of condors spotten (1.650 m)
Het nevelwoud van N.P. Amboró is mysterieus, met hangmossen, bromelia's en oeroude reuze-varenbomen die meer dan 12 m hoog kunnen worden. Vandaag kun je de varenbomen gaan bekijken óf op zoek gaan naar de condor, de koning van het Andes-luchtruim.


Dag 6: Samaipata - La Higuera (2.150 m)

Vandaag begint de 3-daagse Oude Handelsroute van Samaipata naar Sucre, waarvan de eerste dag de Che Guevara route is. In Vallegrande leer je over de geschiedenis van Che Guevara. Je bezoekt het museum, het ziekenhuis waar Che's lichaam na zijn executie aan de wereldpers en aan het volk werd getoond en het mausoleum op de plaats waar Che meer dan 30 jaar begraven heeft gelegen. Ook bezoek je de plek waar o.a. Tania Bunke werd begraven, de enige vrouwelijke guerrillastrijder die sneuvelde tijdens de gevechten. 's Middags rijd je via het authentieke dorpje Pucará door naar La Higuera. Onderweg zul je genieten van prachtige vergezichten, heb je kans om condors te zien en kun je mensen aan het werk zien op het land. Het was in deze streek dat Che Guevara wegens zijn rol in de guerrillastrijd in Bolivia in 1967 door Boliviaanse strijdkrachten werd overmeesterd en geëxecuteerd. Je geniet 's avonds van een diner bij kaarslicht en je overnacht in La Higuera in een romantische hostal. In de tijd van Che Guevara was het de woning van de telegrafist. Hier vandaan werd bekend gemaakt dat Che Guevara in de buurt was en er een beloning werd uitgeloofd om hem aan te geven.

Dag 7: La Higuera - Villa Serrano (2.150 m)
Je bezoekt het kleine museum in het voormalige schooltje waar Che Guevara op 9 oktober 1967 werd geëxecuteerd. Je kunt 's ochtends een wandeling maken naar de plek in de Quebrada (ravijn) del Churo waar Che Guevara in een hinderlaag liep en door Boliviaanse strijdkrachten gevangen werd genomen. In plaats hiervan kun je ’s middags een waterval bezoeken. Afhankelijk van je keuze lunch je in La Higuera of ga je onderweg picknicken. De kans dat je vandaag nog andere toeristen tegenkomt is vrijwel nihil. Vanuit La Higuera daal je af naar de Río Grande waarbij je geniet van een prachtig desolaat landschap. Je steekt de Río Grande over en komt in een gebied waar Quechua wordt gesproken. Kies je ervoor de waterval te bezoeken, dan sla je vlak voor het dorp Nuevo Mundo af en rijd je tot het eindpunt van een smal landweggetje. Vervolgens wandel je in een uurtje naar de waterval van 90 à 100 m hoog. Aan het eind van de middag kom je aan in Villa Serrano, een traditioneel stadje. Hier vind je het museum ter ere van Mauro Nuñez, een veelzijdig artiest die veel voor het stadje heeft betekend. In het museum is de grootste charango ter wereld te bewonderen, een muziekinstrument dat lijkt op een gitaar, mét certificaat van het Guinness Book of Records.


Dag 8: Villa Serrano - Sucre (2.750 m)

Als deze dag op zondag valt, dan reis je vanuit Villa Serrano direct naar Tarabuco, waar een kleurrijke traditionele markt wordt gehouden in het hart van de Yampará cultuur. Het is heerlijk door de straatjes te slenteren en de mensen te zien onderhandelen. Je kunt je onderhandeltechnieken uitproberen bij de aanschaf van weefkunst of een ander souvenir. Je zult hier tot na de lunch de tijd hebben en daarna is het nog 1½ uur rijden naar Sucre.
Indien het geen zondag is dan is na Villa Serrano je eerste stop in Tomina waar je de oude kerk kunt bekijken. Eenmaal op de asfaltweg aangekomen rijd je vlak voor Zudañez de berg Calle Calle op. Vlak onder de top kun je een korte wandeling maken tussen mooie rotsformaties door. Vanaf de bergtop heb je schitterende uitzichten over de omgeving waar de vrijheidsstrijders Manuel Padilla en Juana Azurduy strijd leverden. Verderop, bij de kloof van Lamboya, heb je kans de endemische klif parkiet te zien, of de Kolibrie Gigante, met 22 cm de grootste kolibrie van Zuid-Amerika. Dan klimt de weg naar een vlak gebied waar aardappels, mais en quinoa wordt verbouwd. Via Yamparáez en Tarabuco reis je naar Sucre, waar de Oude Handelsroute eindigt. Je overnacht in Sucre in een mooi koloniaal hotel in het centrum.

Dag 9: Sucre (2.750 m)
Je hebt deze dag ter vrije invulling in Sucre.
Als deze dag op zondag valt dan wil je ongetwijfeld een uitstapje maken naar de beroemde traditionele Zondagsmarkt van Tarabuco. Uit omliggende dorpen komt men hierheen om handelswaar te kopen en verkopen en je kunt er prachtige souvenirs vinden. De rit erheen duurt ca. 1½ uur.
Je kunt ook een bezoek brengen aan de grootste lokale markt van Sucre, de Mercado Campesino, of aan het ASUR-textielmuseum in Sucre; de streek is bekend om zijn weefkunst.
Wil je actiever bezig zijn, dan kun je een wandeling maken over de Inca Trail en vervolgens de Maragua Krater bezoeken.


Dag 10: Sucre - Potosí (4.100 m)

's Ochtends heb je gelegenheid Sucre verder te verkennen. In de middag neem je de bus van Sucre naar Potosí, de rit duurt ongeveer 3 uur. Potosí is de hoogste stad ter wereld. Je zult er misschien naar adem moeten happen dus het is goed om het rustig aan te doen en (coca)thee te drinken.

Dag 11: Potosí (4.100 m)
Eens was Potosí een van de rijkste steden ter wereld vanwege haar rijkdom aan zilver. Tijdens een bezoek aan de indrukwekkende zilvermijnen van Cerro Rico net buiten het centrum van de stad kun je mijnwerkers aan het werk zien. Attentie: de mijnwerkers werken niet op zondag.
Hoewel de stad voor menigeen een somber imago heeft vanwege het zware leven dat de mijnwerkers er hebben, heeft het een prachtig centrum.
Je kunt er ook voor kiezen om het Santa Teresa Klooster te bezoeken of het wellicht mooiste museum van Bolivia, La Casa de la Moneda (de Munt).

Dag 12: Potosí - Tupiza (2.850 m)
's Ochtends stap je op de bus naar Tupiza. De rit duurt ongeveer 6 uur. De omgeving van Tupiza wordt gekenmerkt door een woestijnachtig landschap met enorme cactussen en grillig geërodeerde kleurige rotsformaties en ademt de sfeer van het Wilde Westen. Begin 1900 streken hier de twee vogelvrijverklaarde bandieten Butch Cassidy en de Sundance Kid neer. ’s Middags heb je tijd om Tupiza te gaan verkennen.


Dag 13: Tupiza - Quetena (4.190 m)

Vandaag start je prachtige 4-daagse Jeeptour door N.P. Avaroa en de Salar de Uyuni. Je vertrekt rond half 8 vanuit Tupiza om de Quebrada van Palala te bezoeken, een door erosie spectaculair gekartelde rotsformatie. Hierna zul je de Sillar bezoeken waar je kunt genieten van het dramatische landschap voordat je verder gaat naar Nazarenito, een kleine mijnbouw-gemeenschap. Je zult door het verlaten spookstadje van San Antonio rijden, ooit beroemd vanwege zijn rijkdom aan goud. Volgens lokale legendes heeft de plaats onder heerschappij van de duivel gestaan en werden de dorpsbewoners gedwongen te vluchten...
Na San Antonio kom je langs Laguna Morejón en het gebied met dezelfde naam, met vulkanische geërodeerde rotsformaties. Aan het einde van de dag zul je aankomen in Quetena waar je de eerste nacht zult doorbrengen. Ondanks de temperatuur (-18/-20°C), bevelen we je aan naar buiten te gaan om even de immense Melkweg boven je te aanschouwen, want hier is de hemel werkelijk adembenemend.

Dag 14: Quetena - Huallajara (4.200 m)
Je zult redelijk vroeg op moeten staan omdat dit de langste dag van de tour is.
Je komt bij Laguna Kolpa, waar grondstoffen worden gewonnen voor het maken van zeep. Via de Salar de Chalviri kom je bij de heetwaterbronnen van Polques aan, waar je een bad kunt nemen en zult lunchen.
Je stopt voorts bij de lagunas Verde en Blanca, gelegen aan de voet van de Licancabur Vulkaan (5.868 m), welke de grens aangeeft tussen Chili en Bolivia. Ter informatie: Laguna Verde's groene kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan arsenicum en magnesium in het water.
Daarna stop je bij El Desierto de Dalí -een plek met bergen van surrealistische kleuren die herinneren aan de werken van Salvador Dalí- en rotsformaties van versteende lava. Dan zul je aankomen bij de Sol de Mañana Geiser op een hoogte van 5.000 m. Dit gebied is uiterst vulkanisch met temperaturen in de modderpoelen tot 90°C.


Dag 15: Huallajara - Villa Candelaria (3.600 m)

De eerste bezienswaardigheid van vandaag is Laguna Colorada, waar meestal grote groepen flamingo's te zien zijn. Het meer is tamelijk ondiep en heeft eilandjes van borax en ijs. De diep rode kleur van het meer wordt veroorzaakt door chloorbacteriën en afzettingen in het water.
Verderop zul je door de Silolí Woestijn komen en de beroemde Árbol de Piedra, een rotsformatie in de vorm van een boom zien welke door erosie werd uitgesleten. Je zult langs enkele lagunes komen. Bij Laguna Hedionda, waar je flamingo's, vicuña's en misschien zelfs een Andes-vos kunt zien, zul je je lunch gebruiken.
Daarna passeer je de Ollagüe Vulkaan, waaruit constant rook vrijkomt, en reis je door de Salar de Chigüana naar Villa Candelaria.

Dag 16: Villa Candelaria - Uyuni (3.600 m)
Je doorkruist de immense zoutvlakte, zich uitstrekkend in alle richtingen zover het oog rijkt. Vanaf hier kun je de Tunupa Vulkaan zien. De zoutvlaktes bestaan uit 11 aparte lagen met een dikte van tussen de 2 tot 20 m. Het is het grootste reservaat van mineralen zoals lithium, magnesium, potassium, stikstof, fosfor en borax ter wereld. Het heeft 14 kleine eilanden, waarvan de meest belangrijke Incahuasi en Isla del Pescado zijn. Op dit laatstgenoemde eiland ga je een korte wandeling maken tussen enorm hoge cactussen door. Vanaf de top van het eiland heb je een 360° panoramisch uitzicht over de immense zoutvlakte.
Wanneer je de zoutvlakte verlaat bezoek je Colchani, het dorp waar zout wordt verwerkt tot keukenzout. Hier zijn souvenirs te koop van zout en van alpacawol, de belangrijkste industrieën in de omgeving.
Uiteindelijk kom je bij het Treinenkerkhof iets buiten Uyuni aan. Hier zie je de eerste Boliviaanse stoomtreinen die inmiddels zijn afgedankt. De tour eindigt vroeg in de middag in Uyuni.
's Avonds neem je de toeristen nachtbus naar La Paz.


Dag 17: La Paz (3.600 m)

Mocht je wakker zijn gedurende het laatste stuk van de busreis van El Alto (4.100 m) naar La Paz (3.600 m), dan zul je genieten van de afdaling! Rond 06,30 uur kom je op het busstation van La Paz aan. De rest van de dag kun je deze boeiende stad vol tegenstellingen gaan verkennen: rijk, arm, modern, traditioneel, oud, nieuw, hoog, laag, alles door elkaar. Je kunt een kijkje gaan nemen in enkele kleine musea aan de Calle Jaén, de kabelbaan nemen naar El Alto (als je 's ochtends toch niet wakker was, of het gewoon nog een keer wilt zien), de artikelen gaan bekijken die op de heksenmarkt worden aangeboden of het Coca Museum bezoeken.

Dag 18: La Paz - Copacabana (3.800 m)
In de ochtend neem je de bus naar Copacabana. Je komt er na ca. 4½ uur aan. 's Middags heb je gelegenheid om dit heerlijke plaatsje, gelegen aan de oever van het Titicaca Meer, te verkennen. Je kunt over de Plaza wandelen en de Kathedraal bekijken, naar het haventje gaan of als je genoeg puf hebt de Kruisweg lopen, langs de 14 Staties de Calvario berg op.

Dag 19: Copacabana - Titicaca Meer - Isla del Sol - Copacabana - La Paz (3.600 m)
Je wordt opgehaald en naar het haventje gebracht voor een halve dag tour op het Titicacameer en naar Isla del Sol. De boottocht duurt ongeveer 1½ uur. Aan de zuidzijde van het eiland bezoek je het plaatsje Yumani, de Inca-trappen en de Bron van de Eeuwige Jeugd. In Copacabana heb je tijd om te eten alvorens je per bus terug reist naar La Paz.


Dag 20: La Paz - Rurrenabaque - 4-daagse jungle (N.P. Madidi) en pampa tour (250 m)

Je vliegt in een half uur van La Paz langs bergtoppen van meer dan 6.000 m hoog en over N.P. Madidi heen naar tropisch Rurrenabaque. Hier begint je 4-daagse tour naar de jungle van N.P. Madidi en de pampa. Om 9 uur vertrek je per boot over de Beni rivier en ga je Nationaal Park Madidi in. Na ongeveer 3 uur kom je aan bij de eco lodge die is gelegen aan de oever van de Tuíchi rivier. Je ontvangt je lunch en daarna kun je genieten van een korte rustpauze in een hangmat. 's Middags wandel je met de gids door de jungle waar je de kans hebt om wilde dieren te zien, zoals bij voorbeeld verscheidene soorten apen, herten, wilde zwijnen (peccaries), capibara's en vogels. Na het diner, ga je erop uit voor een avondwandeling en geniet je van de geluiden van de jungle terwijl je nachtdieren probeert te observeren.

Dag 21: Jungle, N.P. Madidi (250 m)
Na het ontbijt vertrek je per boot en vervolgens te voet om de zone te bezoeken die Caquiawara genoemd is en waar een zgn. clay-lick is, een natuurlijke wand die zout en mineralen bevat, waar je papegaaien en ara's kunt observeren. Vanaf een uitkijkpunt heb je een spectaculair uitzicht en kun je foto's nemen van de papegaaien en ara's die komen om van de zoutrijke leemachtige aarde te eten. Daarna keer je terug naar de lodge om te lunchen.
In de middag ga je vissen in de Tuíchi rivier of in een lagune in het woud. De vissoorten die het meest worden gewaardeerd door toeristen zijn surubí, zwartgevlekte meervallen, witte pacú, mamuri, gestreepte surubí en sábalo.
Het is ook mogelijk een bad te nemen in de Tuíchi rivier of nog een wandeling te maken door de jungle.
Daarna wordt het diner geserveerd.


Dag 22: Jungle, N.P. Madidi - pampa
(250 m)
Na een vroeg ontbijt vertrek je per boot terug naar Rurrenabaque waar je rond 08,30 uur aankomt. Hier is er tijd voor een korte pauze voordat je per auto naar Santa Rosa del Yacuma vertrekt.
De rit wordt gevolgd door een korte boottocht op de Yacuma Rivier naar de Eco Lodge. Daar zul je lunchen en kun je een korte siësta houden. Halverwege de middag vertrek je per boot om het dierenleven van de pampa te zien. De dieren laten zich gemakkelijk zien en fotograferen. De beste tijd voor een bezoek aan de pampa is het droge seizoen, wanneer veel capibara's, schildpadden en wellicht anaconda's langs de oever van de rivier zich liggen op te warmen of aan het jagen zijn. Je zult zeker de rivierdolfijn, de zwarte kaaiman, apen en vele vogels zien. Vervolgens is het tijd om terug te keren naar de lodge.

Dag 23: Pampa - Rurrenabaque - La Paz (3.600 m)
Na het ontbijt ga je een boottocht maken op de Yacuma Rivier om groepen doodshoofdaapjes te zien die in grote aantallen door de kruinen van de bomen trekken. Na de lunch in de lodge keer je per boot en 4x4 Jeep terug naar Rurrenabaque voor je terugvlucht naar La Paz.

Dag 24: La Paz - downhill biken naar Yolosa - La Paz (3.600 m)
Je wordt opgehaald bij je hotel om de downhill bike tocht van La Paz naar Yolosa te gaan maken. Per busje word je naar het hoogste punt gebracht, La Cumbre (de top) op 4.700 m.
Hier stap je op je mountainbike, en fiets je over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld naar Yolosa, vlak voor Coroico. De af te leggen afstand is 64 km en je daalt 3.500 verticale meters(!) Een fantastische ervaring, van de droge Altiplano daal je, door verschillende vegetatiezones, af naar de vochtige en tropische Yungas. In Yolosa ontvang je een lunch en kun je het zwembad gebruiken.
Daarna reis je terug naar La Paz voor je overnachting.
Indien je niet wilt downhill biken kun je kiezen uit één van deze opties:
•   's ochtends een tour naar Valle de la Luna (de Maanvallei) en 's middags naar Chacaltaya, de hoogste skipiste ter wereld; 
•    's ochtends een Stadstour en 's middags naar Chacaltaya.


Dag 25: La Paz
(ca. 3.600 m)
Deze dag heb je ter vrije besteding in La Paz. Je kunt de stad verder bekijken en souvenirs kopen. Er zijn onder andere prachtige kwaliteit alpaca truien en poncho's te koop.

Dag 26: Einde reis - terugvlucht
Je prachtige gevarieerde reis door Bolivia zit er op. Vandaag reis je terug naar huis.