21 daagse Combinatiereis Bolivia / Chili

  • Verblijf in een Eco Lodge in N.P. Amboró
  • 3-daagse Oude Handelsroute inclusief de Che Guevara tour van Samaipata naar Sucre
  • Koloniale steden Sucre en Potosí
  • 3-daagse jeeptour Salar de Uyuni en N.P. Avaroa
  • San Pedro de Atacama
  • Stadstour en ecologische wijn-tour in Santiago de Chile
 

Deze avontuurlijke reis begint in Santa Cruz de la Sierra in Bolivia en eindigt in Santiago de Chile in Chili. Vanuit Santa Cruz bezoek je N.P. Amboró. Van Samaipata reis je via de Oude Handelsroute naar Sucre, een nog weinig bereisde route door ongerepte natuur. De Che Guevara tour is onderdeel hiervan. De koloniale hoofdstad Sucre staat bekend als de witte stad en is beroemd om haar prachtige weefkunst. Op zondag wordt in Tarabuco een kleurrijke traditionele markt gehouden, zeker een bezoek waard. Via Potosí, ook een koloniale stad, reis je naar Uyuni en kom je op de hoogvlakte van het Andesgebergte. In Uyuni start je een fantastische tour over de zoutvlakte van Uyuni, langs vulkanen en gekleurde meren en door N.P. Avaroa, die eindigt in San Pedro de Atacama, in de Atacama woestijn in Chili. Van Calama vlieg je naar Santiago de Chile.
Je zult onderweg de vriendelijke en open bevolking ontmoeten en dat maakt het een zeer bijzondere reis.

Deze reis gaat over grote hoogte. Om zo veel mogelijk te voorkomen dat je last van hoogteziekte krijgt is de reis zodanig samengesteld dat je stapje voor stapje naar hoger gelegen gebied reist. Zo kan je lichaam wennen aan de hoogte. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.


Stel je eigen Combinatiereis Bolivia / Chili reis samen.

Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze in overleg aanpassen.

Route: Santa Cruz - Samaipata - La Higuera - Villa Serrano - Sucre - Tarabuco - Potosí - Uyuni - San Pedro de Atacama - Santiago de Chile

Dag 1: Aankomst in Santa Cruz en transfer naar je hotel (450 m)
Op het vliegveld staat je taxi op je te wachten om je naar je hotel in Santa Cruz te brengen (een half uur tot 45 min. rijden). De rest van de dag heb je vrij om uit te rusten of om de stad op eigen gelegenheid te bekijken voordat je avontuurlijke reis begint.

   

Dag 2: Santa Cruz - El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró (900 m)
Je reist in 2 uur naar het subtropische gedeelte van N.P. Amboró waar de Eco Lodge El Refugio Los Volcanes gelegen is. De lodge is omringd door rode zandsteen bergen en dicht subtropisch bos. Je kunt hier mooie wandelingen maken met een lokale Spaanstalige begeleider en van de prachtige natuur genieten. Lunch en diner zijn inbegrepen.

Dag 3: El Refugio Los Volcanes - N.P. Amboró (900 m)
Bij het wakker worden in de Eco Lodge weet je je omringd door de geluiden van de natuur. Je hebt de hele dag de tijd om in de omgeving van El Refugio te wandelen. Er zijn diverse wandelingen waaruit je kunt kiezen, variërend van 2 tot 5 uur. Je kunt ook vanuit een hangmat genieten van de prachtige omgeving. Tussen de bergen door kronkelt een riviertje, Elvira genaamd. Je kunt een verfrissend bad nemen bij een van de watervallen. Lunch en diner zijn inbegrepen.


Dag 4:
El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró - Samaipata vrije dag (1.650 m)
Na het ontbijt reis je in 1½ uur naar het rustieke dorp Samaipata dat op 1.650 m hoogte in de uitlopers van het Andesgebergte ligt. Samaipata betekent rustplaats in de hoogte. Het ligt in een prachtig groene omgeving. Toen de Inca’s hier leefden was El Fuerte hun strategisch punt tussen het hoogland en het laagland waar ook handel werd gedreven. Als je wilt kun je de middag gebruiken om de (pré)-Inca ruïnes van El Fuerte te bezoeken, dat in 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst is. Het hart van El Fuerte is de grootste bewerkte rots ter wereld met een afmeting van 220 bij 60 m, die vooral dienstdeed bij rituelen.

Dag 5: Samaipata, nevelwoud of condors spotten (1.650 m)
Je kunt kiezen uit een van de twee dag tours die we je aanbieden, de Condor Hike of het nevelwoud van N.P. Amboró.
Om de condor, de koning van het Andes-luchtruim, te kunnen gaan zien moet je om 6.30 uur vertrekken. Je rijdt in 2 uur van Samaipata naar het beginpunt van de wandeling. Vervolgens wandel je in circa 2 uur door open berggebied omhoog. De condors komen uitrusten op de kliffen en drinken uit een poel die voor andere dieren en voor mensen onbereikbaar is. Je zult de condors op korte afstand boven je kunnen zien cirkelen. De tijd die je hier doorbrengt is circa twee uur. Daarna daal je af en keer je terug naar Samaipata.
Als je de tour naar het nevelwoud van N.P. Amboró kiest, dan vertrek je om 09,00 uur. Per auto bereik je in 45 minuten Amboró park. Je kunt een wandeling maken van 4 à 5 uur in dit mysterieuze woud met hangmossen, bromelia's en oeroude reuze-varenbomen, die meer dan 12 m hoog kunnen worden. Als bij zonnig weer de zonnestralen door de enorme bladeren van de reuzenvarens gefilterd worden waan je je ineens in een sprookjesbos.


Dag 6: Samaipata - La Higuera (2.150 m)

Vandaag begint de 3-daagse Oude Handelsroute van Samaipata naar Sucre, waarvan de eerste dag de Che Guevara route is. In Vallegrande leer je over de geschiedenis van Che Guevara. Je bezoekt het museum, het ziekenhuis waar Che's lichaam na zijn executie aan de wereldpers en aan het volk werd getoond en het mausoleum op de plaats waar Che meer dan 30 jaar begraven heeft gelegen. Ook bezoek je de plek waar o.a. Tania Bunke werd begraven, de enige vrouwelijke guerrillastrijder die sneuvelde tijdens de gevechten. 's Middags rijd je via het authentieke dorpje Pucará door naar La Higuera. Onderweg zul je genieten van prachtige vergezichten, heb je kans om condors te zien en kun je mensen aan het werk zien op het land. Het was in deze streek dat Che Guevara wegens zijn rol in de guerrillastrijd in Bolivia in 1967 door Boliviaanse strijdkrachten werd overmeesterd en geëxecuteerd. Je geniet ‘s avonds van een diner bij kaarslicht en je overnacht in La Higuera in een romantische hostal. In de tijd van Che Guevara was het de woning van de telegrafist. Hier vandaan werd bekend gemaakt dat Che Guevara in de buurt was en er een beloning werd uitgeloofd om hem aan te geven.
Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen.

Dag 7: La Higuera - Villa Serrano (2.150 m)
Je bezoekt het kleine museum in het voormalige schooltje waar Che Guevara op 9 oktober 1967 werd geëxecuteerd. Je kunt 's ochtends een wandeling maken naar de plek in de Quebrada (ravijn) del Churo waar Che Guevara in een hinderlaag liep en door Boliviaanse strijdkrachten gevangen werd genomen. In plaats hiervan kun je ’s middags een waterval bezoeken. Afhankelijk van je keuze lunch je in La Higuera of ga je onderweg picknicken. De kans dat je vandaag nog andere toeristen tegenkomt is vrijwel nihil. Vanuit La Higuera daal je af naar de Río Grande waarbij je geniet van een prachtig desolaat landschap. Je steekt de Río Grande over en komt in een gebied waar Quechua wordt gesproken. Kies je ervoor de waterval te bezoeken, dan sla je vlak voor het dorp Nuevo Mundo af en rijd je tot het eindpunt van een smal landweggetje. Vervolgens wandel je in een uurtje naar de waterval van 90 à 100 m hoog. Aan het eind van de middag kom je aan in Villa Serrano, een traditioneel stadje. Hier vind je het museum ter ere van Mauro Nuñez, een veelzijdig artiest die veel voor het stadje heeft betekend. In het museum is de grootste charango ter wereld te bewonderen, een muziekinstrument dat lijkt op een gitaar, mét certificaat van het Guinness Book of Records. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen.


Dag 8: Villa Serrano - Sucre (2.750 m)

Als deze dag op zondag valt, dan reis je vanuit Villa Serrano direct naar Tarabuco, waar een kleurrijke traditionele markt wordt gehouden in het hart van de Yampará cultuur. Het is heerlijk door de straatjes te slenteren en de mensen te zien onderhandelen. Je kunt je onderhandeltechnieken uitproberen bij de aanschaf van weefkunst of een ander souvenir. Je zult hier tot na de lunch de tijd hebben en daarna is het nog 1½ uur rijden naar Sucre.
Indien het geen zondag is dan is na Villa Serrano je eerste stop in Tomina waar je de oude kerk kunt bekijken. Eenmaal op de asfaltweg aangekomen rijd je vlak voor Zudañez de berg Calle Calle op. Vlak onder de top kun je een korte wandeling maken tussen mooie rotsformaties door. Vanaf de bergtop heb je schitterende uitzichten over de omgeving waar de vrijheidsstrijders Manuel Padilla en Juana Azurduy strijd leverden. Verderop, bij de kloof van Lamboya, heb je kans de endemische klif parkiet te zien, of de Kolibrie Gigante, met 22 cm de grootste kolibrie van Zuid-Amerika. Dan klimt de weg naar een vlak gebied waar aardappels, mais en quinoa wordt verbouwd. Via Yamparáez en Tarabuco reis je naar Sucre, waar de Oude Handelsroute eindigt. Je overnacht in Sucre in een mooi koloniaal hotel in het centrum. Vandaag is de lunch inbegrepen.

Dag 9 en Dag 10: Sucre (2.750 m)
Je verblijft 2 hele dagen in Sucre zodat je ruim de tijd hebt om de stad en de omgeving te leren kennen, maar ook om aan de hoogte te wennen voor je verder reist naar de hoogvlakte van de Andes. Sucre is een mooie koloniale stad met witgeschilderde gebouwen en parken. Op een van de twee dagen doe je twee halve-dag-excursies. 's Ochtends ga je een kijkje nemen in de Hoedenfabriek van Sucre. Wie weet koop je na de rondleiding wel een hoed voor je zelf. Daarna ga je naar de traditionele Mercado Campesino, de grootste markt van Sucre. Na de lunch krijg je een rondleiding door de stad om de gebouwen aan het centrale plein te bezichtigen, het klooster en het uitkijkpunt La Recoleta. Als het textielmuseum op deze dag geopend is (maandag is sluitingsdag voor musea in Sucre), dan bezoek je dit eveneens. De andere dag kun je zelf invullen. Je kunt de stad verder verkennen of een excursie ondernemen, bijvoorbeeld de wandeling van 3.665 naar 2.900 m over een pré Inca-pad en vervolgens naar de Maragua Krater. Het is een mooie route om af te leggen en de wandeling zal je helpen bij het acclimatiseren.


Dag 11: Sucre - Potosí (4.100 m)

Je reist in de ochtend per bus naar Potosí, een rit van ongeveer 3 uur. Potosí is de 2e koloniale stad van Bolivia. Hoewel de stad voor menigeen een somber imago heeft vanwege het zware leven dat de mijnwerkers er hebben, heeft het een prachtig centrum. Je hebt deze middag de kans om het wellicht mooiste museum van Bolivia, La Casa de la Moneda (de Munt) te gaan bezoeken.

Dag 12: Potosí, Cerro Rico en Stadstour óf Exclusieve Stadstour - Uyuni (3.600 m)
Potosí was ooit de grootste en rijkste stad van het Zuid-Amerikaanse continent door de aanwezigheid van de zilverader in de mijn van de Cerro Rico, de Rijke Berg. Het was het zilver uit deze mijn dat Piet Hein buitmaakte op de Spanjaarden toen hij de Zilvervloot onderschepte.
Vandaag kun je kiezen uit 2 opties:
•    's ochtends een bezoek brengen aan de mijn van Cerro Rico (attentie: de mijnwerkers werken op zondag niet) en ’s middags een rondleiding door de stad, óf:
•    de exclusieve stadstour van 6 uur. Behalve een bezoek te brengen aan het koloniale stadscentrum ga je dan ook op de markt Kalaphurka-soep proberen. In deze soep met groenten en vlees wordt een gloeiende vulkanische steen gedaan die ervoor zorgt dat de soep na het serveren blijft koken.
Per nachtbus reis je naar Uyuni, een rit van 3½ tot 4 uur.

  Dag 13: Uyuni - San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica (3.600 m)
Vandaag begint een prachtig 3-daags avontuur over de hoogvlakte van de Andes. Deze dag staat in het teken van de immense zoutvlakte van Uyuni op 3.600 m hoogte. Met een oppervlakte van 10.582 km2 is het de één na grootste zoutvlakte ter wereld. Maar eerst bezoek je het Treinenkerkhof van Uyuni, waar de skeletten van afgedankte stoomlocomotieven en wagons surrealistisch afsteken tegen de azuurblauwe lucht. Je leert over zoutwinning in het dorpje Colchani en wandelt over het eiland Incahuasi met zijn enorme cactussen. Vanaf de top van het eiland heb je een 360° panoramisch uitzicht over de immense zoutvlakte.
Je slaapt in een eenvoudig zouthostal hetzij in San Juan, in Aguaquiza of in Puerto Chuvica, dorpjes aan de rand van de zoutvlakte. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen.


Dag 14: San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica - Laguna Colorada (4.200 m)

De reis gaat verder door indrukwekkende landschappen. Je reist door de woestijn van Chigüana, en komt langs de semi actieve vulkaan Ollagüe, hooglandmeertjes waar je flamingo’s kunt spotten en merkwaardig geërodeerde rotsformaties kunt zien. De stenen boom is de bekendste van deze rotsformaties. Uiteindelijk arriveer je bij Laguna Colorada, het rode meer, waar meestal grote groepen flamingo's verblijven. Je overnacht in een eenvoudige accommodatie vlak bij het meer. Vandaag zijn lunch en diner inbegrepen.

 

Dag 15: Laguna Colorada - San Pedro de Atacama (2.408 m)
Vandaag reis je door het prachtige N.P. Avaroa, je zult genieten van verschillende hoogtepunten en je gaat over het hoogste punt van deze reis, op circa 5.000 m. Je moet heel vroeg op, om van het prachtige schouwspel van stoom en licht van de indrukwekkende geiser Sol de Mañana (ochtendzon) te gaan genieten. Je kunt je opwarmen in de natuurlijke baden van Polques. Je reist door de surrealistische Dalí woestijn, langs de Licancabur vulkaan en het witte en het groene meer. Daarna bereik je Hito Cajón, de grens tussen Bolivia en Chili op 4.300 m hoogte. Hier maak je om 09,30 uur (Boliviaanse tijd) aansluiting met je gedeelde transfer in (mini)bus naar San Pedro de Atacama. Dit duurt ongeveer een uur. Je zult in het centrum van San Pedro de Atacama worden afgezet. Houdt rekening met het tijdverschil van één uur tussen Bolivia en Chili.

Dag 16: San Pedro de Atacama, Maanvallei (2.408 m)
Je gaat op pad om de Maanvallei te ontdekken, een erg mooi landschap van rode aarde en bijzondere formaties in de Atacama woestijn. Dit kan op de fiets of met een bus-tour. Fietsen is een bijzondere ervaring, maar houd er rekening mee dat fietsen op deze hoogte inspannend is en de zon intens kan zijn. Je beklimt een uitzichtpunt van waar je een fabelachtig uitzicht hebt over de uitgestrektheid van de Atacama woestijn.


Dag 17: San Pedro de Atacama, vrije dag
(2.408 m)
In de omgeving van San Pedro de Atacama zijn verscheidene interessante excursies mogelijk, die je van de ongerepte natuur laten genieten. Zo kun je een geiser bezoeken bij zonsopkomst, hooglandmeren in diverse kleuren bezichtigen, op zoek gaan naar flamingo's en naar een zoutmeer gaan waarin je heerlijk kunt drijven. Ook kun je een vulkaan beklimmen. Een tour naar een van de planetaria is een onvergetelijke ervaring.

Dag 18: San Pedro de Atacama - Santiago de Chile (520 m)
Je wordt naar het vliegveld van Calama gebracht, de rit duurt zo'n 1½ uur. Van Calama vlieg je in ongeveer 2 uur naar Santiago de Chile. Je transfer van het vliegveld naar je hotel in de prettige wijk Providencia is voor je geregeld.

 

Dag 19: Santiago de Chile, City Tour en bezoek aan een wijnhuis (520 m)
Je gaat met een gids op pad om tijdens een stadswandeling Santiago de Chile beter te leren kennen. Je beklimt de heuvel Santa Lucia voor een mooi uitzicht op de omringende bergen, je bezoekt een aantal bijzondere kerken, het presidentieel paleis La Moneda, het centrale plein en de centrale markt. Het is dan inmiddels lunchtijd en op de centrale markt kun je onder het genot van een pisco sour genieten van de heerlijke vis en zeevruchten die Chili te bieden heeft. 's Middags bezoek je een ecologisch wijnhuis in de Maipo Vallei met de mogelijkheid een aantal ecologische wijnen te proeven. 's Avonds kun je de gezellige wijk Bellavista bezoeken met haar vele restaurants en barretjes.

Dag 20: Santiago de Chile vrije dag (520 m)
Je kunt vandaag erop uittrekken om Santiago de Chile verder te verkennen of de dag doorbrengen in het op heuvels gebouwde kleurrijke Valparaiso aan de Pacifische kust. Cajón del Maipo in de voorlopers van de Andes is ook een goede optie voor een uitstapje. Je kunt hier gletsjers en hooglandmeren zien en baden in een warmwaterbron op 3.000 m.

Dag 21: Santiago de Chile - einde reis
Na het ontbijt heb je nog vrije tijd om de stad verder te verkennen. Je kunt je reis hier eindigen, verlengen of op eigen gelegenheid voortzetten.