21 daagse Combinatiereis Bolivia & Chili

  • Verblijf in een Eco Lodge in N.P. Amboró
  • 3-daagse Oude Handelsroute inclusief de Che Guevara tour van Samaipata naar Sucre
  • Koloniale steden Sucre en Potosí
  • 3-daagse jeeptour Salar de Uyuni en N.P. Avaroa
  • San Pedro de Atacama
  • Stadstour en ecologische wijn-tour in Santiago de Chile
 

Deze avontuurlijke reis begint in Santa Cruz de la Sierra in Bolivia en eindigt in Santiago de Chile in Chili. Als eerste bezoek je N.P. Amboró. Van Samaipata reis je via de Oude Handelsroute naar Sucre, een nog weinig bereisde route door ongerepte natuur. De Che Guevara tour is onderdeel hiervan. De koloniale hoofdstad Sucre staat bekend als de witte stad en is beroemd om haar prachtige weefkunst. Op zondag wordt in Tarabuco een kleurrijke traditionele markt gehouden, zeker een bezoek waard. Via Potosí, ook een koloniale stad, reis je naar Uyuni en kom je op de hoogvlakte van het Andesgebergte. In Uyuni start je een fantastische tour over de zoutvlakte van Uyuni, langs vulkanen en gekleurde meren en door N.P. Avaroa, die eindigt in San Pedro de Atacama in Chili. Van Calama vlieg je naar Santiago de Chile.
Onderweg zul je de vriendelijke en open bevolking ontmoeten en dat alles tezamen maakt het een zeer bijzondere reis.

Deze reis gaat over grote hoogte. Om zo veel mogelijk te voorkomen dat je last van hoogteziekte krijgt is de reis zodanig samengesteld dat je stapje voor stapje naar hoger gelegen gebied reist. Zo kan je lichaam wennen aan de hoogte. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.


Stel je eigen Combinatiereis Bolivia / Chili reis samen.

Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze in overleg aanpassen.

Route: Santa Cruz - Samaipata - La Higuera - Villa Serrano - Sucre - Tarabuco - Potosí - Uyuni - San Pedro de Atacama - Santiago de Chile

Dag 1: Aankomst in Santa Cruz en transfer naar je hotel (450 m)
Op het vliegveld staat je taxi op je te wachten om je naar je hotel in Santa Cruz te brengen (een half uur tot 45 min. rijden). De rest van de dag heb je vrij om uit te rusten of om de stad op eigen gelegenheid te bekijken.

   

Dag 2: Santa Cruz - El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró (900 m)
Je reist in 2 uur naar het subtropische gedeelte van N.P. Amboró waar de Eco Lodge El Refugio Los Volcanes gelegen is. De lodge is omringd door rode zandsteen bergen en dicht subtropisch bos. Je kunt er mooie wandelingen maken met een lokale Spaanstalige begeleider en van de prachtige natuur genieten.

Dag 3: El Refugio Los Volcanes - N.P. Amboró (900 m)
Bij het wakker worden in de Eco Lodge weet je je omringd door de geluiden van de natuur. Je hebt de hele dag de tijd om in de omgeving te wandelen. Er zijn diverse wandelingen waaruit je kunt kiezen, variërend van 2 tot 5 uur. Je kunt ook vanuit een hangmat genieten van de prachtige omgeving. Tussen de bergen door kronkelt een riviertje, Elvira genaamd. Je kunt een verfrissend bad nemen bij een van de watervallen.


Dag 4:
El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró - Samaipata (1.650 m)
Na het ontbijt reis je in 1½ uur naar het rustieke dorp Samaipata op 1.650 m hoogte in de uitlopers van het Andesgebergte. Samaipata betekent rustplaats in de hoogte. Het ligt in een prachtig groene omgeving. Toen de Inca’s hier leefden was El Fuerte hun strategisch punt tussen het hoogland en het laagland waar ook handel werd gedreven. ′s Middags kun je de (pré)-Inca ruïnes van El Fuerte bezoeken, die in 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst werden. Het hart van El Fuerte is de grootste bewerkte rots ter wereld met een afmeting van 220 bij 60 m, die vooral dienstdeed bij rituelen.

Dag 5: Samaipata, nevelwoud of condors spotten (1.650 m)
Je kunt kiezen uit een beide dagtours die we je aanbieden, de Condor Hike of het nevelwoud van N.P. Amboró.
Om de koning van het Andes-luchtruim te gaan zien moet je om 6.30 uur vertrekken. Na een autorit van 2 uur bereik je het beginpunt van de wandeling. Vervolgens wandel je in circa 2 uur door open berggebied omhoog. De condors komen uitrusten op de kliffen en drinken uit een poel die voor andere dieren en mensen onbereikbaar is. Je hebt een goede kans de condors op korte afstand boven je te zien cirkelen. Je brengt hier geruime tijd door voordat je afdaalt en terugkeert naar Samaipata.
Kies je de tour naar het nevelwoud van N.P. Amboró, dan vertrek je om 9.00 uur. Per auto bereik je in 45 minuten Amboró park. Je kunt een wandeling maken van 4 à 5 uur in dit mysterieuze woud met hangmossen, bromelia's en oeroude reuze-varenbomen, die meer dan 12 m hoog kunnen worden. Bij zonnig weer worden de zonnestralen door de enorme bladeren van de reuzenvarens gefilterd en waan je je in een sprookjesbos.


Dag 6: Samaipata - La Higuera (2.150 m)

Vandaag begint de 3-daagse Oude Handelsroute van Samaipata naar Sucre, waarvan de eerste dag de Che Guevara route is. In Vallegrande leer je over de geschiedenis van Che Guevara. Je bezoekt het museum, het ziekenhuis waar Che's lichaam na zijn executie aan de wereldpers en aan het volk werd getoond en het mausoleum op de plaats waar Che meer dan 30 jaar begraven lag. Ook bezoek je de plek waar Tania Bunke werd begraven, de enige vrouwelijke guerrillastrijder die sneuvelde tijdens de gevechten. 's Middags rijd je via het authentieke dorpje Pucará naar La Higuera. Onderweg zul je genieten van prachtige vergezichten, heb je kans om condors te zien en kun je mensen aan het werk zien op het land. In deze streek werd Che Guevara wegens zijn rol in de guerrillastrijd in Bolivia in 1967 door Boliviaanse strijdkrachten overmeesterd en geëxecuteerd. 's Avonds geniet je van een diner bij kaarslicht en je overnacht in La Higuera in een romantisch hostal. In de tijd van Che Guevara was het de woning van de telegrafist. Hier werd de boodschap verstuurd dat Che Guevara in de buurt was en er een beloning werd uitgeloofd om hem aan te geven.

Dag 7: La Higuera - Villa Serrano (2.150 m)
Je bezoekt het kleine museum in het voormalige schooltje waar Che Guevara op 9 oktober 1967 werd geëxecuteerd. Je kunt 's ochtends een wandeling maken naar de plek in de Quebrada (ravijn) del Churo waar Che Guevara in een hinderlaag liep en door Boliviaanse strijdkrachten gevangen werd genomen. In plaats hiervan kun je 's middags een waterval bezoeken. Afhankelijk van je keuze lunch je in La Higuera of zul je onderweg picknicken. De kans dat je vandaag andere toeristen tegenkomt is vrijwel nihil. Vanuit La Higuera daal je af naar de Río Grande waarbij je geniet van een prachtig desolaat landschap. Je steekt de rivier over en komt in een gebied waar Quechua wordt gesproken.
Wil je liever de waterval bezoeken, dan sla je bij het dorp Nuevo Mundo af tot het eindpunt van een smal landweggetje. In een uurtje wandel je naar de waterval van 90 à 100 m hoog. Aan het eind van de middag bereik je Villa Serrano, een traditioneel stadje. In het museum ter ere van Mauro Nuñez, een veelzijdig artiest die veel voor het stadje heeft betekend, zie je de grootste charango ter wereld. Dit muziekinstrument dat lijkt op een gitaar is vermeld in het Guinness Book of Records.


Dag 8: Villa Serrano - Sucre (2.750 m)

Valt deze dag op zondag, dan reis je direct naar Tarabuco, waar een kleurrijke traditionele markt wordt gehouden in het hart van de Yampará cultuur. Het is heerlijk door de straatjes te slenteren en je kunt je onderhandeltechniek uitproberen bij de aanschaf van weefkunst of een ander souvenir. Na de lunch is het nog 1½ uur rijden naar Sucre.
Als het geen zondag is dan is je eerste stop in Tomina waar je de oude kerk kunt bekijken. Eenmaal op de asfaltweg aangekomen rijd je vlak voor Zudañez de berg Calle Calle op. Vlak onder de top kun je een korte wandeling maken tussen mooie rotsformaties door. Vanaf de bergtop heb je schitterende uitzichten over de omgeving waar de vrijheidsstrijders Manuel Padilla en Juana Azurduy strijd leverden. Verderop, bij de kloof van Lamboya, heb je kans de endemische klif parkiet te zien, of de Kolibrie Gigante, met 22 cm de grootste kolibrie van Zuid-Amerika. Dan klimt de weg naar een vlak gebied waar aardappels, mais en quinoa wordt verbouwd. Via Yamparáez en Tarabuco reis je naar Sucre.

Dag 9 en Dag 10: Sucre (2.750 m)
Je verblijft 2 dagen in Sucre zodat je tijd hebt om de stad en de omgeving te verkennen, maar ook om aan de hoogte te wennen voor je door reist naar de Andes hoogvlakte. Sucre is een mooie koloniale stad met witgeschilderde gebouwen en parken. Op een van de twee dagen maak je twee halve-dag-excursies. 's Ochtends neem je een kijkje in de Hoedenfabriek. Wie weet koop je na de rondleiding wel een hoed. Daarna ga je naar de traditionele Mercado Campesino, de grootste markt van Sucre. Na de lunch krijg je een rondleiding door de stad om de gebouwen aan het centrale plein te bezichtigen, het klooster en het uitkijkpunt La Recoleta. Als het textielmuseum op deze dag geopend is (maandag is sluitingsdag), dan bezoek je dit eveneens. De andere dag kun je zelf invullen. Je kunt de stad verder verkennen of een excursie ondernemen, bijvoorbeeld de wandeling van 3.665 naar 2.900 m over een pré Inca-pad en vervolgens naar de Maragua Krater. Het is een mooie route en de wandeling zal je helpen te acclimatiseren.


Dag 11: Sucre - Potosí (4.100 m)

's Ochtends reis je per bus naar Potosí, een rit van ongeveer 3 uur. Potosí is de 2e koloniale stad van Bolivia. Hoewel de stad voor menigeen een somber imago heeft vanwege het zware leven dat de mijnwerkers er hebben, heeft het een prachtig centrum. Je hebt 's middags de kans om het wellicht mooiste museum van Bolivia, La Casa de la Moneda (de Munt) te bezoeken.

Dag 12: Potosí, Cerro Rico en Stadstour óf Exclusieve Stadstour - Uyuni (3.600 m)
Potosí was ooit de grootste en rijkste stad van het Zuid-Amerikaanse continent door de aanwezigheid van de zilverader in de mijn van de Cerro Rico, de Rijke Berg. Het was het zilver uit deze mijn dat Piet Hein buitmaakte op de Spanjaarden toen hij de Zilvervloot onderschepte.
Vandaag kun je kiezen uit 2 opties:
•    's ochtends een bezoek brengen aan de mijn van Cerro Rico (attentie: de mijnwerkers werken op zondag niet) en 's middags een rondleiding door de stad, óf:
•    de exclusieve stadstour van 6 uur. Behalve een bezoek aan het koloniale stadscentrum ga je op de markt Kalaphurka-soep proberen. In deze soep met groenten en vlees zorgt een gloeiende vulkanische steen erin dat de soep na het serveren blijft koken.
Per nachtbus reis je naar Uyuni, een rit van 3½ tot 4 uur.

  Dag 13: Uyuni - San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica (3.600 m)
Vandaag begint een prachtig 3-daags avontuur over de hoogvlakte van de Andes. Deze dag staat in het teken van de immense zoutvlakte van Uyuni op 3.600 m hoogte. Met een oppervlakte van 10.582 km2 is het de één na grootste zoutvlakte ter wereld. Maar eerst bezoek je het Treinenkerkhof van Uyuni, waar de skeletten van afgedankte stoomlocomotieven en wagons surrealistisch afsteken tegen de azuurblauwe lucht. Je leert over zoutwinning in het dorpje Colchani en wandelt over het eiland Incahuasi met zijn enorme cactussen. Vanaf de top van het eiland heb je een 360° panoramisch uitzicht over de immense zoutvlakte.
Je slaapt in een eenvoudig zouthostal in een dorpje aan de rand van de zoutvlakte.


Dag 14: San Juan, Aguaquiza of Puerto Chuvica - Laguna Colorada (4.200 m)

De reis gaat verder door indrukwekkende landschappen. Je reist door de woestijn van Chigüana, langs de semi actieve Ollagüe vulkaan en hooglandmeertjes waar je flamingo's kunt spotten en merkwaardig geërodeerde rotsformaties kunt zien. De Stenen Boom is de bekendste van deze rotsformaties. Uiteindelijk kom je bij Laguna Colorada aan, het rode meer, waar meestal grote groepen flamingo's verblijven. Je overnacht in een eenvoudige accommodatie vlak bij het meer.

 

Dag 15: Laguna Colorada - San Pedro de Atacama (2.408 m)
Vandaag reis je door het prachtige N.P. Avaroa. Je zult genieten van verschillende hoogtepunten en gaat over het hoogste punt van deze reis, op circa 5.000 m. Je staat heel vroeg op om te gaan genieten van het prachtige schouwspel van stoom en licht van de indrukwekkende geiser Sol de Mañana (ochtendzon). In de natuurlijke baden van Polques kun je je opwarmen. Je reist door de surrealistische Dalí woestijn, langs de Licancabur vulkaan en het witte en het groene meer. Vanaf Hito Cajón, de grens tussen Bolivia en Chili op 4.300 m hoogte maak je om 9.30 uur aansluiting met je transfer van ca. een uur naar het centrum van San Pedro de Atacama.

Dag 16: San Pedro de Atacama, Maanvallei (2.408 m)
Je gaat op pad om de Maanvallei te ontdekken, een erg mooi landschap van rode aarde en bijzondere formaties in de Atacama woestijn. Dit kan op de fiets of met een bus-tour. Hou er rekening mee dat fietsen op deze hoogte inspannend is en de zon intens kan zijn. Je beklimt een uitzichtpunt voor een fabelachtig uitzicht over de uitgestrektheid van de Atacama woestijn.


Dag 17: San Pedro de Atacama, vrije dag
(2.408 m)
In de omgeving van San Pedro de Atacama zijn diverse interessante excursies mogelijk om van de ongerepte natuur te genieten. Zo kun je een geiser bezoeken bij zonsopkomst, hooglandmeren in diverse kleuren bezichtigen, op zoek gaan naar flamingo's en naar een zoutmeer gaan waarin je heerlijk kunt drijven of een vulkaan beklimmen. Een tour naar een van de planetaria is een onvergetelijke ervaring.

Dag 18: San Pedro de Atacama - Santiago de Chile (520 m)
Je wordt naar het vliegveld van Calama gebracht, de rit duurt zo'n 1½ uur. Van Calama vlieg je in ongeveer 2 uur naar Santiago de Chile. Je transfer naar je hotel in de prettige Providencia wijk is voor je geregeld.

 

Dag 19: Santiago de Chile, City Tour en bezoek aan een wijnhuis (520 m)
Met een gids ga je tijdens een stadswandeling Santiago de Chile verkennen. Je beklimt de heuvel Santa Lucia voor een mooi uitzicht op de omringende bergen, je bezoekt bijzondere kerken, het presidentieel paleis La Moneda, het centrale plein en de centrale markt. Tijdens de lunchtijd kun je op de markt genieten van heerlijke vis en zeevruchtene en een pisco sour. 's Middags bezoek je een ecologisch wijnhuis in de Maipo Vallei en kun je enkele wijnen proeven. 's Avonds kun je de gezellige wijk Bellavista bezoeken waar veel restaurants en barretjes zijn.

Dag 20: Santiago de Chile vrije dag (520 m)
Vandaag kun je erop uittrekken om Santiago de Chile verder te verkennen of de dag doorbrengen in het op heuvels gebouwde kleurrijke Valparaiso aan de Pacifische kust. Cajón del Maipo in de voorlopers van de Andes is ook een goede optie voor een uitstapje. Je kunt er gletsjers en hooglandmeren zien en baden in een warmwaterbron op 3.000 m.

Dag 21: Santiago de Chile - einde reis
Na het ontbijt heb je nog vrije tijd om de stad verder te verkennen. Je kunt je reis hier eindigen, verlengen of op eigen gelegenheid voortzetten.