Doorsteek Bolivia: van Argentinië naar Peru, 10-daagse reis

  • Maak een Jeep tour door het prachtige nationale park Avaroa en bekijk de op een na grootste zoutvlakte ter wereld, de Salar de Uyuni;
  • Ga op City Tour in de interessante metropool vol contrasten, La Paz;
  • Ga downhill biken over de gevaarlijkste weg ter wereld van La Paz naar Yolosa;
  • Bezoek de fascinerende ruïnes van Tiwanaku;
  • Vaar op het Titicacameer naar het mystieke eiland Isla del Sol en overnacht op het eiland.

Stel je eigen Hoogtepuntenreis Bolivia samen
Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze reis in overleg aanpassen.

Route: Villazón - Tupiza - N.P. Avaroa, Salar de Uyuni, Uyuni - La Paz - downhill biken naar Yolosa - Tiwanaku - Copacabana - Titicaca Meer - Isla del Sol - Puno

  Deze 10-daagse Bolivia Reis is een connectie reis tussen Argentinië en Peru.
Je begint de reis met een bezoek aan Bolivia's meest belangwekkende bezienswaardigheid, de Salar de Uyuni. Tijdens een 4-daagse Jeep tour doorkruis je deze zoutvlakte, de één na grootste ter wereld, en in nationaal park Avaroa zie je gekleurde meren, geisers en vulkanen. Van Uyuni vlieg je of neem je de toeristen nachtbus naar La Paz. Je gaat deze bijzondere (regerings)stad samen met je gids verkennen tijdens een Stadstour. Dan is het tijd voor actie en ga je downhill biken over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld van La Paz naar Yolosa waarbij je geniet van prachtige uitzichten. Via de precolumbiaanse ruïnes van Tiwanaku reis je naar het plezierige stadje Copacabana aan de oever van het Titicaca Meer. Je brengt een 2-daags bezoek aan de eilanden Isla del Sol en Isla de la Luna met hun Inca cultuur. Na terugkeer in Copacabana reis je verder naar Puno, het eindpunt van deze reis. 


Dag 1: Villazón - Tupiza (2.850 m)
Je wordt in Villazon, aan de Boliviaanse zijde van de grensovergang tussen Argentinië en Bolivia, opgehaald en per taxi met Spaanstalige chauffeur naar Tupiza gebracht, de rit duurt circa 1 uur 30 minuten. Afhankelijk van je aankomsttijd in Tupiza kun je in de namiddag wellicht nog een leuke halve dag excursie maken. Dit kan een Jeeptour zijn of je kunt een paar uur gaan paardrijden in de omgeving van Tupiza.

Dag 2: Tupiza - Quetena (4.190 m) *
Vandaag begint je prachtige 4-daagse Jeeptour vanuit Tupiza naar Uyuni.
Je vertrekt rond half 8 vanuit Tupiza om de Quebrada van Palala te bezoeken, een door erosie spectaculair gekartelde rotsformatie. Hierna zul je de Sillar bezoeken waar je kunt genieten van het dramatische landschap voordat je verder gaat naar Nazarenito, een kleine mijnbouw gemeenschap.
Je zult door het verlaten spookstadje van San Antonio rijden, ooit beroemd vanwege zijn rijkdom aan goud. Volgens lokale legendes heeft de plaats onder heerschappij van de duivel gestaan en werden de dorpsbewoners gedwongen te vluchten...
Na San Antonio kom je langs Laguna Morejón en het gebied met dezelfde naam, met vulkanische geërodeerde rotsformaties. Aan het einde van de dag zul je aankomen in Quetena waar je de eerste nacht zult doorbrengen. Ondanks de temperatuur (-18/-20°C), bevelen we je aan naar buiten te gaan om even de immense Melkweg boven je te aanschouwen, want hier is de hemel werkelijk adembenemend.
Vandaag is de lunch en het diner inbegrepen. Overnachting in een eenvoudige accommodatie in Quetena.


*
De route van de tour is afhankelijk van het type overnachtingen dat je kiest; overnachtingen op slaapzalen of in privé kamers met privé badkamer in zeer eenvoudige accommodaties, óf in 3*-hotels. 
De hier beschreven route is voor de tour met overnachtingen in eenvoudige accommodaties.
Ook kun je kiezen tussen een Spaanstalige chauffeur of een Engelstalige gids.

Dag 3: Quetena - Huallajara (4.278 m)
Je reist via de Laguna Kolpa, waar grondstoffen worden gewonnen voor het maken van zeep, en de Salar de Chalviri naar de heetwaterbronnen. Daar kun je een warm bad nemen voordat de rit verder gaat naar de lagunas Blanca en Verde, gelegen aan de voet van de Licancabur Vulkaan (5.868 m), welke de grens aangeeft tussen Chili en Bolivia.
Je ziet Laguna Verde waarvan de groene kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan arsenicum en magnesium in het water.
Ook breng je een bezoek aan de Sol de Mañana Geiser op een hoogte van 5.000 m. Dit gebied is uiterst vulkanisch met temperaturen in de modderpoelen tot 90°C. In de Dalí Woestijn, een heel mooi bergachtig gebied met rotsformaties van versteende lava, herinneren de surrealistische kleuren aan de werken van Salvador Dalí. Dan zul je doorreizen naar Huallajara voor je overnachting vlakbij Laguna Colorada, het rode meer.
Vandaag zijn de lunch en het diner inbegrepen. Overnachting in een eenvoudige accommodatie in Huallajara.

Dag 4: Huallajara - Villa Candelaria (3.600 m)
De eerste bezienswaardigheid is Laguna Colorada, waar in het warme seizoen flamingo's te zien zijn. Het meer is tamelijk ondiep en heeft eilandjes van borax en ijs. De dieprode kleur van het meer wordt veroorzaakt door chloorbacteriën en afzettingen in het water.
Verderop zul je door de Silolí Woestijn komen en de beroemde Árbol de Piedra, een rotsformatie in de vorm van een boom zien welke door erosie werd uitgesleten. Je zult langs enkele lagunes komen. Bij Laguna Hedionda, waar je flamingo's, vicuña's en misschien zelfs een Andes vos kunt zien, zul je je lunch gebruiken.
Daarna passeer je de Ollagüe Vulkaan, waaruit constant rook vrijkomt, en reis je door de Salar de Chigüana naar Villa Candelaria.
Vandaag zijn de lunch en het diner inbegrepen. Overnachting in een eenvoudige accommodatie in Villa Candelaria.


Dag 5: Villa Candelaria - Uyuni - La Paz (3.600 m)
Op de laatste reisdag van deze Jeeptour doorkruis je de immense zoutvlakte, zich uitstrekkend in alle richtingen zover het oog rijkt. Vanaf hier kun je de Tunupa Vulkaan zien. De zoutvlaktes bestaan uit 11 aparte lagen met een dikte van tussen de 2 tot 20 m. Het is het grootste reservaat van mineralen zoals lithium, magnesium, potassium, stikstof, fosfor en borax ter wereld. Het heeft 14 kleine eilanden, waarvan de meest belangrijke Incahuasi en Isla del Pescado zijn.
Wanneer je de zoutvlakte verlaat bezoek je Colchani, het dorp waar zout wordt verwerkt tot keukenzout. Hier zijn souvenirs te koop van zout en van alpacawol, de belangrijkste industrieën in de omgeving.
Uiteindelijk kom je bij het Treinenkerkhof iets buiten Uyuni aan. Hier zie je de eerste Boliviaanse stoomtreinen die inmiddels zijn afgedankt.
De tour eindigt tussen 13.00 en 14.00 uur in het centrum van Uyuni. Je hebt vrije tijd totdat je naar het vliegveld gaat voor je vlucht naar La Paz. Je kunt er ook voor kiezen om per toeristen nachtbus van Uyuni naar La Paz te reizen.

Dag 6, La Paz (3.600 m)
Vandaag heb je een rustige dag in La Paz, in de ochtend of 's middags maak je de exclusieve Stadstour van 5 uur.
Je gids haalt je op bij je hotel om naar het stadsdeel Miraflores te gaan, waar je het Hernando Siles Stadion te zien krijgt en het archeologische plein. Dan ga je naar het uitkijkpunt Balcón van waar je een ongeëvenaard uitzicht over de stad hebt. Hier kun je een wandeling van 20 minuten maken. 
Je vervolgt de stadstour met een bezoek aan het archeologisch museum van Tiwanaku, waar verscheidene keramische vondsten van de Tiwanokota- en de Inca-cultuur tentoongesteld zijn.
Daarna ga je naar de Plaza Murillo, waar zich de kathedraal, het Regeringspaleis en het Parlementsgebouw bevinden. Hier zul je tevens een ​​traditionele salteña kunnen proeven.
Vervolgens bezoek je Calle Jaén, een straatje dat opvalt door zijn koloniale architectuur en musea.
Hierna ga je naar de plaats waar je kabelbaantocht start, van het centrum van La Paz op 3.600 m naar de stad El Alto op 4.100 m. Vanaf El Alto heb je een prachtig uitzicht op de kom waarin La Paz is gelegen. De terugkeer naar het stadscentrum van La Paz is ook met de kabelbaan.
Tot slot bezoek je de ambachtsmarkt, de heksenmarkt en de San Francisco kerk.
Overnachting in La Paz.


Dag 7: La Paz - downhill biken naar Yolosa
Een heerlijk actieve dag: je gaat downhill biken over de Gevaarlijkste Weg ter Wereld. Vanaf La Cumbre op 4.700 m hoogte ga je downhill biken naar Yolosa, vlakbij Coroico. Tijdens de tocht van 64 km daal je meer dan 3.500 m in hoogte! De weg verandert van breed en geasfalteerd in smal en rotsachtig. Van de droge koude Altiplano daal je af naar de tropische Yungas waar het heet en vochtig is! Net buiten het dorp is de plek waar je een late lunch krijgt en een paar uur kunt uitrusten bij een zwembad. Je wordt aan het einde van de dag terug naar La Paz gebracht.
Vandaag is de lunch inbegrepen. Overnachting in La Paz. 

Dag 8: La Paz via Tiwanaku naar Copacabana (3.840 m)
Tiwanaku (Tiahuanaco) is de belangrijkste precolumbiaanse vindplaats van Bolivia, wellicht zelfs van Zuid-Amerika. Men neemt aan, dat het om de oudste beschavingsvorm van de Andesregio (1300 v.C. tot 1200 n.C.) gaat. De fascinerende cultuur, religie evenals de briljante architectonische en astronomische kennis - deze bestonden zo'n 3.000 jaar lang. Tiwanaku was de grootste plaats in zijn tijd; volgens schattingen zou de stad tussen de 20.000 tot 120.000 inwoners hebben gehad. De ruïnes van Tiwanaku bevinden zich op een afstand van ongeveer 72 km van La Paz. Als cultuurerfgoed van de mensheid zijn de ruïnes door UNESCO beschermd.
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Tempel van Kalasasaya, de Piramide van Akapana, de Zonnepoort Intipunku alsmede de ondergrondse tempel.
Je wordt om 8.00 uur opgehaald van je hotel in La Paz om naar Tiwanaku te gaan. Onderweg bezoek je het uitzichtpunt Lloko Lloko waar je van een prachtig uitzicht kunt genieten op de Cordillera Real en het plaatsje Laja, de plek waar La Paz oorspronkelijk werd gesticht. Rond 10.30 uur kom je bij Tiwanaku aan. De bezichtiging van de musea en de ruïnes duurt ongeveer 3 uur.
Na de lunch vertrek je op weg naar Copacabana, waar rond 18.00 uur de tour eindigt.
Vandaag is de lunch inbegrepen. Overnachting in Copacabana.


Dag 9: Copacabana - Titicaca Meer - Isla del Sol (3.800 - 4.000 m)

De komende 2 dagen vaar je op het Titicaca Meer en bezoek je Isla del Sol en Isla de La Luna. 's Ochtends vroeg word je opgehaald bij je hotel. Je gaat in Copacabana eerst het centrale plein bezichtigen en de Kathedraal bezoeken.
Na de lunch ga je naar het haventje om aan boord te gaan van de boot die je in 1½ uur naar de zuidzijde van Isla del Sol brengt. Onderweg zul je genieten van onvergetelijke uitzichten op de Cordillera Real (Andes-bergketen). Eenmaal aangekomen op Isla del Sol wandel je naar je overnachtingsadres eco lodge La Estancia of naar je hostal, afhankelijk van je keuze. Op het eiland bezoek je onder andere het plaatsje Yumani en de Inca ruïnes zoals de Inca Trappen (Escalinatas) van Yumani, de Bron van de Eeuwige Jeugd en het Pilkokaina Paleis. 
Vandaag is de lunch inbegrepen (drankjes exclusief). Overnachting op Isla del Sol.

Let op: We adviseren je om zo weinig mogelijk bagage mee te nemen naar Isla del Sol in een dag rugzak of een kleine rugzak. Je moet deze zelf dragen. Je kunt grotere bagage opslaan en achterlaten in Copacabana om deze weer op te halen bij terugkeer.

Dag 10: Isla del Sol - Copacabana - Puno (3.827 m)
Van Isla del Sol vaar je in circa 45 minuten naar Isla de la Luna. Tijdens de korte boottocht geniet je wederom van de prachtige uitzichten over het meer en op de Cordillera Real. Op dit eiland bezoek je de Inca ruïnes van El Palacio de las Vírgenes (maagden) del Sol of Inaj Uyo.
(Het kan ook zijn dat je op dag 1 eerst Isla de la Luna bezoekt en dan naar Isla del Sol vaart en er overnacht.)
Na dit bezoek keer je per boot terug naar Copacabana, waar je rond het middaguur aankomt.
Je hebt tijd om te lunchen (niet inbegrepen) alvorens je van Copacabana per bus of met privé transport naar Puno in Peru reist.


Als je wilt dan organiseren we ook je aansluitende programma in Peru.