24-dagen Top 5 Nationale Parken Reis

  • N.P. Amboró (zuidzijde), wandelen in subtropisch gebied 3 dagen
  • N.P. Torotoro, wandelen in valleien gebied en bezoek aan grot 3 dagen
  • N.P. Madidi, tropische jungle, een mix van wandelen en varen 4 dagen
  • N.P. Avaroa en de fantastische zoutvlakte van Uyuni 3 dagen
  • N.P. Kaa Iya, safari en/of wandelen 4 dagen

Tijdens deze speciaal samengestelde reis naar de 5 mooiste nationale parken van Bolivia zul je een enorme hoeveelheid landschappen, planten, vogels en zoogdieren te zien krijgen.
Vanuit Santa Cruz bezoek je als eerste N.P. Amboró. De eco lodge waar je zult overnachten is prachtig gelegen tussen rode zandstenen bergen bedekt met subtropisch bos.
Daarna reis je naar Cochabamba om N.P. Torotoro te gaan bezoeken. Je krijgt er valleien, de langste grot van Bolivia, een diepe canyon en goed bewaarde pootafdrukken van diverse soorten dinosaurussen te zien.
Vervolgens reis je van La Paz naar het fantastische N.P. Madidi in het Boliviaanse Amazonegebied. Het park is onder meer bekend om zijn enorme hoeveelheid vogelsoorten (1000+) en herbergt veel soorten zoogdieren zoals apen, jaguars en tapirs.
Dan reis je naar de Hoogvlakte van Bolivia waar er vanaf Uyuni een 3-daagse Jeeptour op het programma staat. Je begint met een bezoek aan de wereldberoemde Salar de Uyuni, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. In N.P. Avaroa krijg je geisers, woestijnen, vulkanen, gekleurde meren, flamingo’s, lama’s en vicuña’s te zien.
Voor de afsluiting van je reis ga je naar N.P. Kaa Iya. Dit park is gelegen in een zeer heet gedeelte van Bolivia, de Gran Chaco.  Hier ga je op zoek naar wildlife; de jaguar, de poema, tapirs, apen en andere zoogdieren en vele vogelsoorten.

Stel je eigen Nationale Parken Reis samen.
Dit is een voorbeeldreis, je kunt deze reis in overleg aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld meer dagen verblijven in N.P. Madidi, je reis uitbreiden met een bezoek aan de pampa of een bezoek aan N.P. Kaa Iya laten vervallen.

Deze reis gaat over grote hoogte. Om zo veel mogelijk te voorkomen dat je last van hoogteziekte krijgt hebben we de reis zodanig opgebouwd dat je lichaam geleidelijk aan de hoogte kan wennen. We adviseren je om informatie over hoogteziekte te lezen.  

Route: Sa. Cruz - N.P. Amboró, Sa. Cruz - Cochabamba - N.P. Torotoro - La Paz - N.P. Madidi - La Paz - Uyuni - Salar de Uyuni & N.P. Avaroa - Uyuni - Sucre - Sa. Cruz - N.P. Kaa Iya - Sa. Cruz

Dag 1: Aankomst in Santa Cruz (450 m)
Deze dag kun je bijkomen van de reis en een indruk opdoen van het centrum van de stad met zijn gezellige Plaza.
In de Manzana I kun je een wisseltentoonstelling bekijken.

Dag 2: Santa Cruz - El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró (900 m)
Je reist vandaag in een uur of 2 naar het prachtig gelegen natuurreservaat El Refugio Los Volcanes, op de grens van nationaal park Amboró. De eco lodge is omringd door rode zandsteen bergen en dicht subtropisch bos.

Je kunt hier wandelen en met een lokale Spaanstalige begeleider de schitterende natuur verkennen.
Hopelijk zul je heel veel vogelsoorten en wellicht enkele andere diersoorten zien.

Er kronkelt een riviertje door het reservaat en je kunt een verfrissend bad nemen bij de watervallen.


Dag 3: El Refugio Los Volcanes, N.P. Amboró (900 m)

Bij het wakker worden weet je je omringd door de geluiden van de natuur. Je hebt de hele dag in El Refugio om er wandelingen te maken. Er zijn verschillende wandelroutes aangelegd in de prachtige omgeving.
Bij de lodge zijn er hangmatten, dus je kunt ook een poosje relaxen.

Dag 4: El Refugio Los Volcanes - Santa Cruz (450 m)
Deze ochtend heb je weer tijd om een mooie wandeling te maken en te genieten van de mooie omgeving.

In de zomermaanden is er ook een heel grote verscheidenheid aan vlinders en insecten te vinden.

's Middags word je opgehaald bij de uitgang van El Refugio en reis je terug naar Santa Cruz.


Dag 5: Santa Cruz - Cochabamba (2.550 m)

Na een korte vlucht kom je aan in Cochabamba. Hier kun je het stadscentrum gaan verkennen of naar het Christusbeeld gaan met mooie uitzichten over de stad. Als je van markten houdt, kun je je hart ophalen op de enorme markt La Cancha. Cochabamba is een studentenstad en heeft een boeiend uitgaansleven.

Dag 6: Cochabamba - N.P. Torotoro (2.676 m)
Je reist vandaag per privé Jeep naar het nationale park Torotoro. Zodra je de stad verlaten hebt zul je genieten van de prachtige tocht.
Aangekomen in het plaatsje Torotoro neem je je intrek in je kamer en na de lunch ga je op pad naar de grot Umajalanta. Hier zie je spectaculaire formaties van stalactieten en stalagmieten, evenals blinde vissen van een endemische soort.
Na je bezoek aan Umajalanta is het tijd om naar je hotel te gaan en te gaan dineren.

Dag 7: N.P. Torotoro (3.780 m)
Per auto vertrek je naar het startpunt van je wandeling van vandaag naar de stenen stad, Ciudad Itas op ca. 3.780 m hoogte. Je krijgt er interessante rotsformaties en grotten, waaronder sommige met rotstekeningen, te zien die miljoenen jaren geleden zijn gevormd door het water (erosie) dat toentertijd door het gebied stroomde.
Je zult genieten van een uitstekend uitzicht over het gehele park met zijn vallei, canyons en bergruggen. Je hebt tevens een aardige kans om een condor te spotten.

Daarna ga je het aan de natuurelementen blootgestelde gebied genaamd Carreras Pampa bezoeken. De korte wandeling hier is eenvoudig. Je zult pootafdrukken van diverse soorten dinosaurussen kunnen bewonderen. De lokale gids maakt je op de best bewaarde afdrukken attent en zal uitleggen van welke dinosaurussoort ze afkomstig zijn.


Dag 8: N.P. Torotoro - Cochabamba (2.550 m)

Ook vandaag staan je bijzondere belevenissen te wachten. Vlak buiten het dorp ga je een grote hoeveelheid enorme pootafdrukken van vlees- en plantenetende dinosaurussoorten bekijken. Daarna ga je wandelen naar de canyon van Torotoro. Je komt bij een natuurlijk gevormde stenen brug en gaat vervolgens naar een uitkijkpunt boven de canyon vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt. Hopelijk kun je de met uitsterven bedreigde roodkop ara zien, die hier zijn leefgebied heeft.

Een stukje verderop daal je via een trap af naar de bodem van de canyon om de waterval El Vergel te bezoeken. Hier kun je een verfrissend bad in het kristalheldere water dat wordt aangevoerd door ondergrondse grotten waarschijnlijk niet weerstaan. Helaas zul je daarna de trap weer moeten beklimmen om het laatste stuk van je wandeling te ondernemen. Aan het eind van de wandeling wacht de auto om je terug naar Torotoro te brengen.
Je besluit het avontuur met het eten van een typisch streekgerecht als lunch. Rond 16.00 uur begint de terugtocht per auto naar Cochabamba.

Dag 9: Cochabamba – La Paz (3.650 m)
Na een korte ochtendvlucht met onderweg prachtig uitzicht op de majestueuze bergen van de Cordillera Real kom je aan in de regeringsstad La Paz.

De rest van de dag kun je deze boeiende stad vol tegenstellingen gaan verkennen: rijk, arm, modern, traditioneel, oud, nieuw, hoog, laag, alles door elkaar.
Je kunt een kijkje gaan nemen in enkele kleine musea aan Calle Jaén, de kabelbaan nemen naar El Alto, de artikelen gaan bekijken die op de heksenmarkt worden aangeboden of het Coca Museum bezoeken.


Dag 10: La Paz - Rurrenabaque - N.P. Madidi (250 m)

Een spectaculaire vlucht van slechts een half uur brengt je van La Paz langs bergtoppen van meer dan 6.000 m hoog en over N.P. Madidi heen naar tropisch Rurrenabaque. Hier begint je 4-daagse tour naar de jungle van N.P. Madidi. Het park van bijna 19.000 km² vormt samen met onder andere het N.P. Apolobamba en het in Peru gelegen Manu Biosfeer Reservaat één van de grootste beschermde gebieden ter wereld. Doordat het park ingeklemd ligt tussen de hoge Andesbergen en Amazonerivieren is de biodiversiteit immens. De flora is overdadig met 20.000 plantsoorten, en de fauna kent meer dan 250 zoogdiersoorten, 1250+ vogelsoorten, meer dan 400 amfibieën en reptielen, bijna 500 vissoorten en 120.000+ insectensoorten. Kortom, je bevindt je in een paradijs.

Na aankomst in Rurrenabaque ga je naar de Beni rivier en vaar je naar de Chalalán Eco Lodge in het Nationaal Park Madidi. De tocht over de rivieren Beni en Tuíchi duurt ongeveer vijf en een half uur. Onderweg krijg je een lunch(pakket). De boot legt aan in het haventje van Chalalán en je maakt een wandeling van circa 25 minuten door de jungle naar de eco lodge.

's Middags trek je er gelijk op uit voor een wandeling in de omgeving. Vanaf een uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over een meer, de bergen en het indrukwekkende tropisch regenwoud van Madidi.

Per kano vaar je langs de oevers van het meer om vogels en apen te spotten.
Je krijgt uitleg over het gebruik van hardhout en het dierenleven.
Na het diner kun je een avondwandeling maken om nachtdieren te zien, zoals kikkers, slangen, spinnen, nachtvlinders en andere insecten.


Dag 11: N.P. Madidi (250 m)

Na het ontbijt vertrek je voor een interpretatiewandeling over themapaden. Je keert voor de lunch terug naar de eco lodge. Daarna heb je tijd om uit te rusten of te zwemmen in het meer. Dan maak je een wederom een wandeling in de omgeving. 's Avonds na het een diner ga je per kano een tocht maken op het meer om amfibieën, nachtvogels en de glinsterende ogen van alligators te zien.

 

Dag 12: N.P. Madidi (250 m)
Je maakt een volledige dag wandeling naar de rivieren Rayamayo en Eslabón waar je kunt vissen. Onderweg kun je wellicht slingerapen, herten, wilde zwijnen, tapirs en misschien wel een jaguar zien.
Je meegenomen lunchpakket kun je gebruiken aan de oever van de rivier.
Wandelend langs de rivieroever kun je insecten en vogels zien. Daarna keer je terug naar de eco lodge.

Vervolgens ga je per kano langs de oevers van het meer om vogels, apen en de tropische vanilleplant te zien.

's Avonds zul je genieten van een diner met typische visgerechten en folkloristische muziek en dans.


Dag 13: N.P. Madidi - La Paz (3.600 m)

Op deze laatste dag van de tour zul je vroeg ontbijten en daarna naar het haventje van Chalalán aan de Tuíchi Rivier wandelen. Hier vangt de terugtocht per boot naar Rurrenabaque aan.
Onderweg zul je zeker weer veel vogelsoorten kunnen zien. Vervolgens word je naar het vliegveld gebracht voor je vlucht naar La Paz.

Dag 14: La Paz - Uyuni (3.600 m)
Je hebt een vrije dag in de culturele metropool. Je kunt er een relaxte dag van maken of een van de musea bezoeken die La Paz rijk is. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Maanvallei, een geërodeerd landschap waar de grootste kolibrie ter wereld voorkomt.
's Avonds vlieg je van La Paz naar Uyuni. Eventueel kun je ook de nachtbus naar Uyuni nemen, dan overnacht je in de bus.

Dag 15: Uyuni - Zoutvlakte van Uyuni - Tahua (3.600 m)
Vandaag start je prachtige 3-daagse Jeeptour door de Salar de Uyuni en N.P. Avaroa.

Eerst zul je een bezoek brengen aan het Kerkhof voor afgedankte stoomtreinen net buiten Uyuni en vervolgens aan Colchani. Daar kun je kunstwerkjes gemaakt van zout zien, alsmede het proces van het maken van keukenzout en het Zout Museum.

Dan ga je de adembenemend prachtige zoutvlakte op.
Je zult achtereenvolgens de Ojos del Salar, waar gassen opborrelen van onder de zoutvlakte, de Montones de Sal (zout hopen), het Zout Hotel en het cactuseiland Incahuasi te zien krijgen en bezoeken.

Op Incahuasi kun je een korte wandeling maken over de vulkanische rotsen tussen de gigantische cactussen door met fantastische uitzichten over de omgeving.
In de verte is de vulkaan Tunupa te zien. Aan de voet van deze vulkaan zul je overnachten in een zouthotel in het gehucht Tahua, aan de noordzijde van de Salar de Uyuni.


Dag 16: Tahua - Ojo de Perdiz (4.600 m)

Je doorkruist de immense zoutvlakte, zich uitstrekkend in alle richtingen zover het oog rijkt. Je kunt een wandeling maken naar een van de uitzichtpunten op de Tunupa vulkaan die een magnifieke blik bieden over de zoutvlakte.
Daarna ga je de archeologische vindplaats van pre Inca Mummies, Chullpares, bezoeken in Coquesa. Net buiten het dorp kun je lama's zien, en wellicht ook flamingo's.
Je doorkruist de zoutvlakte nogmaals en je bezoekt de Duivelsgrot en Galaxia Cristal. Via de Salar de Chiguana ga je naar een uitkijkpunt van waar je de semi-actieve Ollagüe Vulkaan goed kunt bezichtigen.
De reis gaat verder door de Silolí Woestijn en je zult Laguna Cañapa, Laguna Hedionda en Laguna Chiarkota te zien krijgen.
De dag eindigt in Ojo de Perdiz, waar je de nacht zult doorbrengen.

 

Dag 17: Ojo de Perdiz - N.P. Avaroa - Uyuni (3.600 m)
Het vertrek zal vandaag erg vroeg zijn om van alle bezienswaardigheden te kunnen genieten.
De hoogtepunten op deze dag zijn wederom talrijk; Laguna Colorada met flamingo's, de geiser Sol de Mañana, de natuurlijke thermale baden van de heetwaterbronnen (Polques), de Salvador Dalí woestijn.
Tussen al deze desolate woestijnlandschappen kun je misschien de Rhea, een struisvogelsoort, zien of de Andesvos, de Vizcacha.
Later bereik je Laguna Verde met de nabijgelegen Licancabur Vulkaan op de achtergrond en Laguna Blanca.

Op weg terug naar Uyuni zul je Villa Mar, Valle de las Rocas en San Cristóbal passeren.
Het zal een vermoeiende maar heel mooie dag zijn. Indien je meer tijd ter beschikking hebt kun je overwegen om een dag extra in te lassen en het programma over twee dagen te verdelen. Je overnacht dan in Villa Mar. 


Dag 18: Uyuni - Sucre (2.750 m)

's Ochtends neem je de bus van Uyuni via Potosí naar Sucre, de prachtige hoofdstad van Bolivia waar je aan het einde van de middag aankomt.

Dag 19: Sucre - Santa Cruz (450 m)
Je hebt deze dag vrije tijd in Sucre. Je kunt door het mooie koloniale stadscentrum wandelen en genieten van de prachtige witte gebouwen en kerken of een bezoek brengen aan de grootste lokale markt van Sucre, de Mercado Campesino, of het ASUR-textielmuseum bezoeken.
Aan het eind van de middag of 's avonds staat je vlucht naar Santa Cruz gepland.
Als deze dag op zondag valt en je vluchttijd maakt het mogelijk, dan kun je een excursie maken naar de beroemde traditionele zondagsmarkt van Tarabuco. Uit omliggende dorpen komt men hierheen om handelswaar te kopen en verkopen en je kunt er prachtige souvenirs vinden.
Wil je actiever bezig zijn dan kun je een wandeling maken over een Inca pad.

Dag 20: Santa Cruz - N.P. Kaa Iya (200 - 500 m)
N.P. Kaa Iya is met een oppervlakte van 3.441.115 ha. het grootste nationale park van Bolivia, gelegen in de Gran Chaco. Het is een uniek gebied waar je een redelijke kans hebt om de jaguar te kunnen spotten, de poema, de tapir, apen en andere zoogdieren.

Wat je vooraf moet weten:
* Het kan enorm heet zijn, temperaturen boven de 40°C zijn normaal.
* Behalve grote zoogdieren en vogels zijn er ook heel veel muggen en kleine steekvliegjes (polvorines). Je komt hier niet zonder insectenbeten vandaan.
* Het is verplicht een parkwachter mee te nemen.
* De maaltijden in het kamp zijn erg basic.
* Je zult overnachten in een tent, indien mogelijk en beschikbaar proberen we een kamer te regelen.
* De aan- en afrijtijden zijn lang. 
Als je met deze zaken rekening houdt is het zeer de moeite waard om hier heen te gaan en zul je enorm genieten van de fantastische belevenis om in het park te zijn.

De tour vertrekt vanuit Sa. Cruz, je krijgt de gelegenheid om nog wat in te kopen in een supermarkt alvorens je op weg gaat naar San José. In N.P. Kaa Iya en in het kamp is er niets te koop. Wanneer je eenmaal de stad uit bent zul je genieten van het laagland landschap. Na 4 rij-uren kom je in de Jezuïetenmissie San José de Chiquitos aan.
Daarna duurt het nog ca. 3 uur voordat je in het kamp in het park aankomt. Tijdens dit gedeelte van de rit kun je al dieren zien die in het park leven. Dezelfde avond, indien je er zin in hebt, kun je je eerste tocht maken om dieren te gaan spotten. Afhankelijk van je voorkeur kun je per auto of -deels ook- te voet er op uit trekken.

Dag 21: N.P. Kaa Iya
De komende dagen kun je elke dag, in goed overleg met je gids en de parkwachter, 's ochtends, 's middags en 's avonds op ontdekkingstocht gaan met je gids en parkwachter. Dat kan hetzij met de auto zijn of te voet, om zoveel mogelijk je kansen te benutten om de jaguar of jouw favoriete diersoort die in het park leeft te gaan zien. Tijdens onze inspectietocht van 5 dagen hebben we meer dan 100 vogelsoorten genoteerd. Tussen de uitstappen door heb je gelegenheid om uit te rusten en te ontspannen.

 

Dag 22: N.P. Kaa Iya
Je hebt nog een volledige dag in N.P. Kaa Iya.
In overleg met je gids en de parkwachter stel je het programma voor vandaag samen.
De parkwachter heeft vaak goede kennis waar dieren voor het laatst zijn gespot en dat kan helpen met het plannen van de dag en het vinden van de dieren.

Dag 23: N.P. Kaa Iya – Santa Cruz
In overleg met je gids kun je in de vroege uurtjes een korte laatste rit maken in het nationaal park alvorens de terugrit aanvangt naar Santa Cruz.


Dag 24: Einde reis - terugvlucht

Je prachtige gevarieerde Nationale Parken Reis zit erop. Je wordt opgehaald en naar het internationale vliegveld gebracht voor je terugreis naar huis.